Braconieri prinşi când încercau să vândă icre negre de mii de euro

De Redactia Observator.
Publicat: 25.12.2019, 20:00.
Actualizat: 25.12.2019, 20:02

Garda de Coastă a furat Crăciunul unor hoţi extrem de periculoşi. Braconierii dăduseră lovitura! Au capturat un morun de aproape o sută de kilograme şi se pregăteau să vândă pe piaţa neagră icre negre de zeci de mii de euro.

Garda de Coastă a furat Crăciunul unor hoţi extrem de periculoşi. Braconierii dăduseră lovitura! Au capturat un morun de aproape o sută de kilograme şi se pregăteau să vândă pe piaţa neagră icre negre de zeci de mii de euro. Borcanele pline de caviar au fost confiscate, însă hoţii, care pun în pericol cea mai valoroasă specie de peşte, au fost lăsaţi liberi.

40 de kilograme de icre negre, în 91 de borcane. Este marfa de preţ pe care poliţiştii de frontieră au găsit-o după ce au descins în case din Constanţa şi Ialomiţa. Au mai găsit şi un morun de 90 de kilograme.

Alexandra Cîrstea, purtător de cuvânt Garda de Coastă: Poliţiştii de frontieră efectuează cercetări cu privire la trei persoane cu vârste cuprinse între 44 şi 51 de ani pentru infracţiune la regimul braconajului piscicol

Un kilogram de icre negre se vinde pe piaţa neagră cu 1.600 de lei. În condiţiile în care în restaurante şi în magazine, preţul ajunge la 1.000 de euro. Doar în borcanele găsite în casele braconierilor era suficientă marfă pentru a le aduce peste 13.000 de euro.

Pe lângă morun şi icre negre, poliţiştii au mai găsit peste 50.000 de dolari. Semn că afacerea ilegală mergea bine de vreme bună.

Braconierii încalcă mai multe legi deodată. În primul rând folosesc năvoade şi alte tipuri de ustensile destinate pescuitului comercial. În al doilea rând, nu deţin niciun fel de autorizaţie pentru pescuit.

A treia lege încălcată se referă chiar la capturarea peştilor din specia sturionilor, singurii care produc icre negre. Pescuitul lor a fost interzis până în 2021, pentru ca peştii să se înmulţească.

ONG-urile susţin că 99 la sută dintre peştii din familia sturionilor au dispărut în ultimul secol. Câţi cad în prezent pradă braconierilor este neclar. În ultimii ani, în România, 70% dintre sturionii marcaţi cu aparate de identificare prin ultrasunete au dispărut.

De multe ori, autorităţile române pierd războiul cu braconierii. 8 din 10 misiuni de urmărire eşuează, pentru că infractorii au iscoade care dau alarma de câte ori văd ambarcaţiunile Gărzii de Coastă. Cei trei bărbaţi în casele cărora s-au găsit icrele sunt cercetaţi în libertate.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

Top știri
Lanţ uman împotriva şoferilor care au vrut să depăşească pe contrasens, în vama Negru Vodă. "Au fost trimişi în coada coloanei"
1
Fii Observator • pe 02.08 la 22:59

Bun-simţ pe contrasens. Pe şoselele din România, tupeul şi inconştienţa depăşesc răbdarea şoferilor disciplinaţi. O nouă dovadă în acest sens vine de la vama Negru Vodă. Zeci de maşini au ieşit sfidător dintr-o coloană kilometrică direct pe contrasens. Un lanţ uman, format din şoferii care respectau regulile, a spus stop obrăzniciei la volan.