Brăileanul acuzat că a mâncat o gâscă protejată de lege dă vina pe "duşmanii din comună"
Un brăilean riscă să ajungă după gratii pentru că a poftit la o friptură de gâscă cu gât roşu. Pasărea prinsă este pe cale de dispariţie şi era unul din cele zece exemplare monitorizate de ornitologii români.
Un brăilean riscă să ajungă după gratii pentru că a poftit la o friptură de gâscă cu gât roşu. Pasărea prinsă este pe cale de dispariţie şi era unul din cele zece exemplare monitorizate de ornitologii români. Cipul de urmărire găsit de autorităţi în curte, chiar lângă resturile găştii, l-a dat de gol pe bărbatul acuzat acum de braconaj.
Pasărea, extrem de rară, obişnuia să-şi petreacă iarna pe Insula mică a Brăilei. Era monitorizată zilnic printr-un emiţător montat de specialişti. Până ieri, când ornitologii au observat că gâsca cu gât roşu a dispărut.
Semnalul GPS i-a purtat până în curtea unui bărbat din satul Victoria, judeţul Brăila. Au găsit acolo pene şi resturi din pasărea protejată de lege la picioarele unui câine. Brăileanul susţine că el nu s-a atins de gâscă.
Bărbatul mai are o explicaţie.
Într-adevăr, lângă animal au fost găsite emiţătorul şi inelele ornitologice cu care pasărea pe cale de dispariţie era monitorizată. Specialiştii Gărzii de Mediu recunosc că autorităţile au o misiune grea.
Dacă va fi găsit vinovat de braconaj, bărbatul riscă între şase luni şi trei ani de închisoare, dar şi o amendă de până la 8.000 de lei. Ornitologii vorbesc despre o lună neagră pentru gâsca cu gât roşu, protejată în România.
Din decembrie şi până acum, specialiştii au pierdut urma a trei exemplare din cele 10 pe care le monitorizau cu transmiţătoare.
În lume, mai există doar 50 de mii de exemplare de gâscă cu gât roşu. Anul trecut, în România, au fost văzute doar 20 de astfel de păsări. Ele vin din Siberia pentru a ierna în ţara noastră.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰