Video Bucureştiul, invadat de o specie nouă de călugăriţe, venite din Asia. "M-a muşcat de deget"
Invazie de călugărițe în București. Reţelele de socializare sunt pline de postari cu insectele. Mulţi locuitori se plâng că le-au intrat în apartamentele situate şi la etajul 10. Specialiştii spun că e vorba de o specie venită în ultimii ani din Asia. Călugăriţele nu sunt periculoase dar pot muşca dacă se simt în pericol.
Nu e zonă din Bucureşti în care insectele să nu ajungă anul acesta.
"Mi-a intrat cred că pe geam, nici nu îmi explic. Eu stau și la etajul 10. Fix în dormitor pe perdea era agățată. Nu îmi plac și mă înfioară. Am luat-o singură și am aruncat-o", a povestit Narcisa.
Bucureştiul, invadat de o specie nouă de călugăriţe, venite din Asia
"Am luat-o în mână și m-a mușcat de deget. Mi-a curs sânge în schimb atât de bine m-a mușcat". "De ce să îmi fie frică, sunt niște gaze verzi. Își mănâncă partenerul aia e", spun bucureștenii.
- Şi-au cumpărat o vacanţă de lux în Grecia, dar s-au trezit cu condiţii de lumea a treia. "Imaginile vorbesc de...
- Ţara din Europa care sterilizează ţânţarii, pentru a nu mai transmite boli. Cercetătorii eliberează apoi...
- Domeniul afectat considerabil de caniculă. Teama producătorilor: "S-a constatat că producţia va scădea cu 60%...
Călugărița are în jur de 10 cm și o culoare verde cafenie. Specialiștii spun că în această perioadă insectele sunt mai vizibile pentru că se pregătesc de hibernare.
"Pot intra în case dacă este fereastră deschisă și lumina aprinsă dar, nu sunt periculoase pentru om. S-a adaptat și s-a răspândit în special în zona extracatpatică, Timişoara, București și alte zone din Câmpia Română și Dobrogea", a declarat Dr. Adrian Ruicănescu Cercetător Științific Entomologie.
Le putem observa mai ales în parcuri sau în zonele cu multă vegetație. Cea mai întâlnită specie de călugăriţe în România este de origine asiatică și o putem identifica după cele 2 puncte albe de pe spate. Cercetătorii spun că toate cele cinci specii prezente la noi sunt pe cale de dispariție. Motivul ar fi folosirea abundentă a insecticidelor și arderea miriștilor.
Aduse în țară prin comerț
Specialiștii biologi spun că toate substanțele folosite pentru dezinsecție sunt calculate după o formula și concentrație avizată pentru îndepărtarea unui anumit tip de insecte.
Comerțul este cel care aduce noua specie de călugărițe în țara noastră.
"Ootecile sunt niște săculeți ceva mai mari decât niște corcodușe coapte în care sunt ouăle. Sunt depuse oriunde pe crenguțe, pe materiale de construcții", a declarat Victor Marin, manager proiect Natura Urbană.
Iar cum acestea sunt transportate uneori sute sau chiar mii de kilometri, arealul în care pot fi întâlite se măreşte considerabil. Deşi e o specie invazivă, la noi în ţară nu a creat deocamdată probleme. Ba chiar ne ajută. Călugărițele sunt carnivore și consumă cam orice altă insectă mai mică decât ele. Așa că ne pot scăpa de molii sau ploșnițe. În mod frecvent, femela mănâncă şi masculul cu care se împerechează, un obicei întâlnit şi la unele specii de păianjeni sau scorpioni.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰