Antena Meniu Search
x

Călăraşi, raiul fermelor ilegale de porci. Sub ochii angajaţilor, porcii mureau pe capete. Iar leşurile erau aruncate la câini

Pesta loveşte în raiul fermelor ilegale de porci. Şi scoate la suprafaţă afaceri subterane, care au funcţionat nestingherite, ani intregi. Echipa Observator s-a întors în Călăraşi - oraşul crescătorilor fără acte.

Vezi și

Pesta loveşte în raiul fermelor ilegale de porci. Şi scoate la suprafaţă afaceri subterane, care au funcţionat nestingherite, ani intregi. Echipa Observator s-a întors în Călăraşi - oraşul crescătorilor fără acte. Şi a descoperit, fără prea mari eforturi, încă o fermă ilegală. Sub ochii angajaţilor, aici, porcii mureau pe capete. Iar leşurile - erau aruncate la câini.

Totul se întâmpla la doi paşi de un teren al Consiliului Judeţean, unde alţi porci crescuţi ilegal erau păziţi cu garduri electrice.

In oraşul Călăraşi, într-o fermă care în acte are ca activitate creşterea de oi şi capre, reporterii Observator au găsit 28 de scroafe gestante. Şi mulţi purcei. Unii vii, alţii morţi. 

Nu au aununţat autorităţile, ci au apelat la un veterinar particular care a analizat un purcel. Le-a zis că nu e pestă. După diagnostic a venit şi un sfat.

Proprietarul fermei ar fi un apropiat al preşedintelui Consiliului Judeţean. Angajaţii nu l-au deranjat când au început să moară porcii pentru că ar fi ocupat cu un proces în care ar fi judecat pentru evaziune fiscală. 

Crescătoria găsită de echipa Observator este la câteva sute de metri de un teren al Consiliului Judeţean, unde a fost descoperit de curând un focar de pestă porcină într-o fermă fără acte.

Aici e fosta bază de radio-telecomunicaţii din judeţul Călăraşi, acum proprietate a statului prin Consiliul Judeţean. O persoană necunoscută, nedepistată până acum s-a gândit că acest loc abandonat de autorităţi e un loc propice pentru creşterea de porci.

Localnicii spun că timp de cinci ani, fermele de porci ilegale au prosperat pe terenul statului. Protejate cu gard electric şi păzite de angajaţi. 

Consiliul Judeţean dă altă explicaţie.

Marinela Voivozeanu, purtător de cuvânt al Consiliului Judeţean Călăraşi: "Înţeleg că acolo o parte a gardului era ruptă, era inexistentă şi atunci înţeleg că animalele au intrat prin acea ruptură de gard."

Porcii au dispărut. Au rămas, însă, vacile.

Trei focare de pestă porcină au fost depistate până acum, în oraşul Călăraşi, în ferme ilegale. La mai puţin de cinci kilometri de fermele legale, care riscă să fie contaminate. În tot judeţul, din 42 de focare, 29 au fost găsite în ferme cu porci crescuţi fără acte.

A început deja numărătoarea porcilor din judeţ.

Între timp, epidemia continuă să se răspândească în ţară. Focare au fost descoperite în 12 judeţe din ţară. Peste 200.000 de porci au fost sacrificaţi, iar statul are de plătit despăgubiri de aproape 60.000 de lei.

Astăzi, alte focare au fost confirmate în comuna Tudor Vladimirescu din Galaţi.

Echipele DSV au ridicat peste 200 de porci. Mulţi localnici au încercat însă să-i ascundă. Pe lângă uciderea porcilor din curţi, autorităţile au decis să vâneze şi porcii mistreţi din împrejurimi. 

În Vâlcea, în schimb, porcii mistreţi pot fi văzuţi plimbându-se în centrul oraşului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Evenimente » Călăraşi, raiul fermelor ilegale de porci. Sub ochii angajaţilor, porcii mureau pe capete. Iar leşurile erau aruncate la câini