Căminele de bătrâni din întreaga lume, vulnerabile în fața coronavirusului
După spitale, coronavirusul atacă şi căminele de bătrâni, acolo unde trăiesc cei mai vulnerabili pacienţi ai României. Într-un azil din Galaţi, doi oameni au murit şi alţi aproape 20 s-au îmbolnăvit, iar la Vâlcea rudele bolnavilor au semnat pe proprie răspundere că îşi asumă orice risc.
- Căminele de bătrâni din întreaga lume, vulnerabile în fața coronavirusului
- Mii de morți au fost lăsați la întâmplare de autorități
După spitale, coronavirusul atacă şi căminele de bătrâni, acolo unde trăiesc cei mai vulnerabili pacienţi ai României. Într-un azil din Galaţi, doi oameni au murit şi alţi aproape 20 s-au îmbolnăvit, iar la Vâlcea rudele bolnavilor au semnat pe proprie răspundere că îşi asumă orice risc dacă vor să lase bătrânii în centru. Probleme nu sunt doar la noi. În Spania, Franța și Italia, armata a găsit mii de bătrâni morţi şi abandonaţi în cămine.
În Centrul Sf. Ilie din Galați, virusul a fost adus fără să ştie de directoarea și proprietara centrului. Maria Medeleanu a refuzat să mai plece la mijlocul lunii martie într-o excursie în Turcia. A plecat, în schimb, soțul ei, iar la întoarcere, nimeni nu l-a avertizat că ar fi bine să se izoleze. Turcia nu era în acel moment pe lista țărilor cu risc de coronavirus. Între timp, bărbatului i s-a făcut rău și a ajuns la spital. Medicii au descoperit că era pozitiv, dar prea târziu.
Speriată de gândul că în tot acest timp a mers la Căminul de bătrâni și că i-ar fi putut infecta pe rezidenți, femeia a sunat la DSP.
Chiar şi aşa, bătrânii s-au îmbolnăvit.
Între timp, virusul face ravagii.
Căminele de bătrâni sunt vulnerabile, din cauza sănătății precare a rezidenților.
În Vâlcea, autoritățile au încercat să inchidă un azil, dar din cauza presiunii rudelor, au renunţat la idee. Aparţinătorii au semnat însă o declarație pe proprie răspundere prin care își asumă consecințele, inclusiv un posibil deces.
Căminele de bătrâni sunt în centrul unor scandaluri uriașe în mai multe țări europene. În Italia şi Franţa, bătrânii nu sunt testaţi, iar decesele nu sunt numărate într-o statistică a cazurilor COVID.
Lavinia Trif, asistentă la Milano într-un astfel de cămin, povesteşte scene de coşmar.
Deși a anunțat autoritățile în nenumărate rânduri că e foarte posibil ca decesele să fie provocate de complicații la coronavirus, nu a venit nimeni, iar autoritățile refuză și testarea personalului asimptomatic.
În Spania, militarii au descoperit mii de morți abandonați de personalul medical în căminele de bătrâni. Peste 26% dintre cei răpuşi în Peninsula Iberică de coronavirus ar fi rezidenți în azilurui, scrie presa spaniolă.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰