Antena Meniu Search
x

Muzeul Satului din Capitală este cel mai vizitat obiectiv din România

Când spunem România, nu avem cum să nu ne vină în minte satul tradiţional! Portul, obiceiurile, casele şi bisericile vechi, toate încep să fie uitate.

Vezi și

Când spunem România, nu avem cum să nu ne vină în minte satul tradiţional! Portul, obiceiurile, casele şi bisericile vechi, toate încep să fie uitate şi înlocuite de tot ce este modern. Însă satul tradiţional nu va fi uitat, datorită unui om simplu. Acesta a reuşit să reunească bucăţi din cultura fiecărei zone a ţării noastre într-un singur loc: la Muzeul Satului din Bucureşti. Acum, o vizită făcută acolo poate fi comparată cu o călătorie în timp.

România înseamnă istorie. Înseamnă credinţă, folclor, datini şi tradiţie. O bucăţică din fiecare, o găsim aici, la Muzeul Satului din Bucureşti. 

L-am întâlnit acolo pe domnul Constantin Pătraşcu. La cei 65 de ani, dintre care mai bine de 40 dedicaţi istoriei şi tradiţiei, are o energie molipsitoare. Are grijă de muzeu ca de propria casă. Şi încearcă în fiecare zi să păstreze vii tradiţiile româneşti.  

CONSTANTIN PĂTRAŞCU, muzeograf:

Mai sunt aspecte din viaţa ţăranului român. Însă această tendinţă este pe cale de dispariţie. Bătrânii ne lasă, tineretul ne lasă... Ne pasionează tineretul, ne pasionează auteticitatea, parcă am vrea să locuim într-o aşa casă, dar să avem confortul contemporan.

Tot el ne-a povestit cum "muzeul de la şosea" a fost construit în numai două luni. 56 de vagoane au adus aici obiecte de preţ din fiecare colţ al ţării. Printre ele şi o biserică din lemn din Maramureş. 

Fiecare gospodărie aflată în muzeu spune o poveste. 

PAULA POPOIU, directoarea Muzeului Satului:

El s-a dezvoltat pe etape. În 1936 muzeul avea 29 de gospodării. Acum avem 360 de construcţii. Avea puţine obiecte în colecţii, acum suntem cum îmi place mie să spun o oglindă a statului românesc. 

Tot la Muzeul Satului, Alteţa Sa Regală, prinţul Charles, a intrat în horă, pentru prima oară. Emmanuel Macron şi soţia sa, Brigitte, au promis că vor reveni în România, după ce au descoperit satul românesc. Astăzi, muzeul este cel mai vizitat obiectiv turistic din România. 

PAULA POPOIU, director al Muzeului Satului:

Intră peste 600 de mii de vizitatori. Anul acesta aproape am depăşit acest număr. Vara aceasta, de exemplu, dacă ieşeam în muzeu auzeam toate limbile pământului. Au fost foarte mulţi francezi, germani, italieni, foarte mulţi evrei de asemenea. 

Iar pe lângă obiectiv turistic este şi o adevărată şcoală de cultură. În fiecare săptămână, sunt organizate ateliere de creaţie din care copiii pot învăţa să ducă mai departe tradiţiile româneşti.  

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » Muzeul Satului din Capitală este cel mai vizitat obiectiv din România