Antena Meniu Search
x

Video Carnea de 100 euro/kg, preferată de actorii de la Hollywood, ar putea dispărea. Porcii nu mai au cu ce să se îngraşe

Jamonul spaniol se află în pericol din cauza crizei climatice. Temperaturile ridicate şi seceta afectează ingredientul principal din dieta porcilor: ghindele din pădurile de stejar. Şunca tradiţională este considerată de spanioli un adevărat ambasador culiar şi este apreciată inclusiv de vedete.

de Redactia Observator

la 31.01.2023, 20:28

Vezi și

Niciun soi de jamon nu este atât de venerat în Spania ca jamón ibérico bellota, care se vinde cu 100 de euro pe kilogram. Se face exclusiv dintr-o anumită specie de porc, care petrece ultima lună din viaţă mâncând cât se poate de multe ghinde în pădurile de stejar din vestul şi nord-vestul Spaniei. Problema este că din cauza verilor extrem de calde şi de secetoase, mâncarea animalelor e din ce în ce mai puţină.

Rodrigo Cardeno, fermier: Porcii nu au destule kilograme şi asta ne condiţionează destul de mult. Vorbim despre un animal care trebuie să intre cu 80 de kilograme în octombrie şi în ianuarie trebuie să aibă aproximativ 140-150 de kilograme.

Acest tip de şuncă este considerat ambasadorul culinar al Spaniei în lume

Pentru ca animalele să atingă greutatea optimă în acest sezon, au nevoie de mai mult teren pe care să se hrănească, iar suprafaţa a scăzut din cauza lipsei ploilor. De aceea, în acest an vor fi sacrificate cu 150.000 de porci mai puţin.

Pe acelaşi subiect

Emilio Munoz, fermier: Cheltuielile au ajuns să fie la fel cu profiturile şi e un dezastru.

Acest tip de şuncă este considerat ambasadorul culinar al Spaniei în lume. Jamonul şi-a câştigat, de-a lungul timpului, fani din toate domeniile, inclusiv vedete de la Hollywood, precum Johnny Depp şi Robert de Niro. Şi Brad Pitt a fost încântat de gustul unic, atunci când a vizitat Madridul acum zece ani.

Preparatul spaniol riscă să dispară încetul cu încetul. Anul trecut a fost cel mai fierbinte înregistrat în Spania și al treilea cel mai uscat. Precipitațiile în Extremadura au scăzut cu aproximativ 35 la sută în ultimii 50 de ani. Cea mai bună şuncă esre produsă în unele dintre cele mai sărace regiuni ale Spaniei și este o componentă vitală a economiilor locale.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » Carnea de 100 euro/kg, preferată de actorii de la Hollywood, ar putea dispărea. Porcii nu mai au cu ce să se îngraşe