Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Câte ore pe zi stau copiii cu ochii în ecrane. România, pe primul loc în topul OMS al folosirii problematice a social media

Copiii români sunt lipiţi de ecrane. Este concluzia îngrijorătoare a unui nou studiu al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii care arată că adolescenţii noştri sunt utilizatori intensivi de social media, iar România este pe primul loc într-un clasament ce a analizat folosirea problematică a reţelelor în 44 de ţări. Simptomele cele mai grave includ neglijarea şcolii, nemulţumirile permanente şi certurile.

de Iulia Pop

la 10.12.2024 , 20:01

Copiii şi adolescenţii îşi petrec mare parte din timpul liber pe social media. Şi, practic, trăiesc pe telefon: le folosesc şi în timpul orelor de curs, la masă cu familia sau când ies în oraş cu prietenii.

România este pe primul loc la folosirea problematică a reţelelor, arată studiul OMS, cu un procent aproape dublu faţă de media europeană la acest capitol.

  • Elev: Bun. Am patru ore. 
  • Reporter: La şcoală?
  • Elev: Nu la şcoală. Şi în timpul liber.
  • Reporter: Cât stai de regulă? Totuşi e prânzul, cât mai acumulezi până diseară.
  • Elev: Probabil încă 3 ore.
Vezi și

"Dacă petreci prea mult timp pe telefon, tinzi să uiţi de lucrurile mai importante din viaţa ta şi să nu oferi la fel de multă atenţie studiilor", crede o elevă.

Pe acelaşi subiect

Măsuri luate de şcoli şi licee

La anumite licee s-au inventat cutii în care elevii îşi lasă telefonul la intrarea în sala de curs. Însă şi acest sistem poate fi păcălit, iar unii profesorii sunt indulgenţi. Odată ieşiţi pe poarta şcolii, adolescenţii revin în lumea online.

"Avem o serie de regulamente şcolare pe care le aplicăm în ceea ce priveşte controlul telefoanelor sau altor gadgeturi, dar cred că trebuie să mergem un pic mai departe în a-i educa pe elevi cum trebuie folosită tehnologia", a declarat Sorin Ionescu, director Colegiul Național Bănățean Timișoara.

Mai grav, studiile arată că obiceiul de a sta în faţa ecranelor se moşteneşte. 75% din timpul liber al adulţilor români este petrecut pe social media, faţă de media europeană de 59%. Psihoterapeuţii atrag atenţia: copiii până în 3 ani nu ar trebui să aibă acces la dispozitive inteligente, iar cei până în 11 ani ar trebui să stea online maximum două ore pe zi. 

"Asta este cea mai gravă problemă, compararea, idealizare unor anumite personaje, anumitor stiluri de viaţă. Avem impresia că viaţa trebuie să fie foartă simplă, să nu muncim deloc, să nu facem nimic. Deşi reţelele de socializare îndeamnă la socializare, culmea, efectul e invers", a explicat Vanesa Serac, psihoterapeut.

Miniştrii guvernului suedez iau în considerarea impunerea unor limite de vârstă pe social media, iar grecii vor adopta măsuri pentru a interzice conturile minorilor sub 15 ani pe reţelele sociale. Studiul privind consumul de social media în rândul copiilor a fost realizat în 44 de ţări din Europa, Asia Centrală şi America de Nord. 

Iulia Pop Like

Îmi place să știu. Pun întrebări, și cer, imperios, răspunsuri! Îmi place să ascult. Sincer, uneori de atât e nevoie! Îmi place să scriu. Sunt perfecționistă și “lupt” pentru fiecare cuvânt din știre! Îmi place să zâmbesc.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
Copiii voştri întâmpină probleme în a-şi găsi un loc de muncă?
Observator » Evenimente » Câte ore pe zi stau copiii cu ochii în ecrane. România, pe primul loc în topul OMS al folosirii problematice a social media