Antena Meniu Search
x

Video Catedrala Mântuirii Neamului a intrat în Cartea Recordurilor cu un iconostas unic în lume, alcătuit din 4 milioane de pietricele de mozaic

Înainte să fie gata, Catedrala Mântuirii Neamului a intrat în Cartea Recordurilor. 4 milioane de pietricele din mozaic puse cap la cap cu cea mai mare precizie fac iconostasul românesc unic în lume. Ideea a fost a Patriarhului Daniel care spune că a fost inspirat într-o noapte de Duhul Sfânt.

Mădălina Iacob
de Mădălina Iacob

la 06.05.2021, 20:23

Vezi și

23 de metri lăţime şi 17 înălţime. Plus crucea care mai înalţă lucrarea cu încă 5 metri. Peste 4 milioane de piese din mozaic la care au lucrat continuu un an de zile 50 de specialişti. A ieşit cel mai mare iconostas din lumea ortodoxă.

Patriarhul Daniel ar fi fost inspirat de Duhul Sfânt în realizarea iconostasului

Daniel Codreanu, pictorul Catedralei: ”Când ne-am angajat la aceasta lucrare, Patriarhul, împreuna cu echipa dânsului, ne-am gandit la ce știam noi că se făcuse până atunci. Iconostas din marmura care să încadreze aceste icoane din mozaic. La un moment dat Patriarhul m-a sunat și mi-a zis gata m-a inspirat Duhul Sfant, îl facem tot din mozaic fără marmură. Am fost surprins ca în mijlocul jocului sa se dea totul peste cap”.

Riscurile au fost mari, dar verdictul a venit din partea Academiei Recordurilor Mondiale, care a stabilit că nu există precedent pentru o asemenea lucrare bisericească.

Pe acelaşi subiect

Mădălina Iacob, reporter Observator: ”800 de metri patraţi de pictură în mozaic vor acoperi catapeteasma. Iar după ce catedrala va fi pictată în întregime, vom vorbi despre un nou record: cea mai mare colectie interioară de picturi în mozaic, adică 25 de mii de metri pătrați”.

Cât a costat până acum construcţia Catedralei Mântuirii Neamului

Pentru constucţia la roşu s-au cheltuit peste 100 de milioane de euro. Lucrările au început în luna septembrie 2010 și vor fi gata în anul 2025, când se implinesc 100 de ani de la independenţa Patriarhiei Române. Dar totul depinde de fonduri, donaţii şi de complexitatea lucrărilor.

Daniel Codreanu, pictorul Catedralei: ”Am reușit să finalizăm altarul Catedralei, aproximativ 2.500 de mp de mozaic pe hemiciclul altarului, o reprezentare monumentală a Maicii Domnului pe tron cu doi îngeri foarte mari, o imagine copleșitoare, are 16 metri înălţime doar Maica Domnului”.

Catedrala de 120 de metri a fost sfinţită în anul 2018, iar în anul 2019 Patriarhul a slujit acolo, când Papa Francisc a vizitat România.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Burgeri din carne de crocodil la un festival din România. Aţi încerca preparatul?

Observator » Evenimente » Catedrala Mântuirii Neamului a intrat în Cartea Recordurilor cu un iconostas unic în lume, alcătuit din 4 milioane de pietricele de mozaic