Antena Meniu Search
x

Video Ce sfaturi dădea milionarul Călin Donca, reţinut după ce ar fi păcălit oamenii cu criptomoneda sa. "Mare atenţie de cine asculţi"

Milionarul Călin Donca a fost arestat preventiv de ofiţerii de la Combaterea Crimei Organizate. E acuzat de evaziune fiscală, înşelăciune şi manipularea pieţei de capital pentru a promova o criptomonedă creată de el şi asociaţii săi. Donca, aflat în top 500 cei mai bogaţi români, e cunoscut mai ales pentru maşinile de lux pe care le conduce. Acestea valorează nu mai puţin de 2 milioane de euro.  

Claudiu Loghin
de Claudiu Loghin

la 19.09.2023, 19:19

Vezi și

Călin Donca e acuzat că împreună cu alţi patru oameni de afaceri şi-ar fi ascuns veniturile pentru a nu plăti taxe şi impozite. Procurorii mai spun că a delapidat mai multe societăţi şi că vindea criptomonede despre care minţea că pot aduce câştiguri de 100 de ori mai mari ca investiţia. 

DIICOT: Înşelăciune cu criptomonede

  • Reporter: Câte persoane aţi înşelat, domnule Donca?
  • Călin Donca: Niciuna.
  • Reporter: Vă pare rău pentru ce aţi făcut?
  • Călin Donca: Dacă n-am înşelat...

"Potrivit anchetatorilor, prejudiciul creat în dauna bugetului de stat prin fapte de evaziune fiscală este de aproximativ 4 milioane de lei. Cel creat în dauna firmelor coordonate de Călin Donca este de 1,6 milioane de lei. Iar prejudiciul cauzat cumpărătorilor de criptomonede în acest moment a fost calculat la echivalentul sumei de 700.000 de dolari", spune Claudiu Loghin, reporter Observator.

Pe acelaşi subiect

"Nu există nicio plângere penală la dosar, nicio declaraţie prin care să fie reclamată vreo faptă de înşelăciune. Din punctul nostru de vedere se urmăreşte tocmai provocarea unei avalanşe de plângeri penale, astfel încât companiile să fie decapitalizate, investitorii să intre în panică", a declarat Bogdan Cimbru, avocatul lui Călin Donca.

Călin Donca, milionarul "model" pe internet

"Alte sfaturi pentru top 10 criptomonede: poţi să afli în cazul în care faci research. Dar mare atenţie la cine faci research, mare atenţie de cine asculţi, pentru că majoritatea celor care vorbesc pe YouTube nu au banii la care visezi", spunea Călin Donca, om de afaceri.

Donca în schimb, îi are şi se laudă cu ei. Locuieşte într-o vilă de peste un milion de euro în Braşov. Iar garajul său este salon auto, după cum a explicat în emisiunea Chefi la cuţite: "De la cea mai ieftină, la cea mai scumpă. Soţia are un X7M, un seria 7 pe care l-am schimbat cu I7 care vine acum. Am un Aventador, am un Urus, am un McLaren 720 modificat. Şi parcă mai aveam ceva, dar îmi scapă..."

Tot de la bolizi ar fi pornit şi dosarele sale penale. Braşoveanul susţinea într-un podcast că fosta iubită l-a denunţat: "Ne-am despărţit, ne-am certat şi mi-a cerut o maşină. Şi pentru că nu i-am dat din trei maşini, câte aveam, şi ei una, a zis că-mi trimite greutăţi".

Tot în showul culinar de la Antena 1 a şocat printr-un accesoriu care costă cât un apartament cu patru camere din Capitală: "Păi stai, măi frate, normal că e atât de mult şofran când omul intră cu un Richard Mille la mână. Îţi dai seama că 1.000 de euro la şofranul ăsta din risotto nu contează când are ceas de 200.000 de euro".

Cum şi-a făcut averea Călin Donca

Călin Donca a făcut avere din afacerile cu panouri fotovoltaice şi a intrat de tânăr în top 500 cei mai bogaţi români. În ultimii ani, pe canalul de YouTube oferea sfaturi de afaceri pentru peste 50.000 de urmăritori. Pe mulţi dintre aceştia i-a convins să investească în proiectul său de monedă digitală.

Spune că viaţa sa nu a fost mereu luxoasă. "Eu am fost născut în Reşiţa, într-o garsonieră de 20 de metri pătraţi, 24 de metri pătraţi. Eram sătul de sărăcie. Mâncam în fiecare zi pâine şi ulei", povestea Călin Donca.

S-a apucat de afaceri de tânăr. A vândut asigurări, pensii private, s-a implicat în afaceri imobiliare. A susţinut şi cursuri de dezvoltare personală. Aşa şi-a întâlnit actuala soţie. Au cinci copii, toţi educaţi acasă.

Unul dintre bolizii lui Donca a fost ridicat de DIICOT în urma percheziţilor. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Evenimente » Ce sfaturi dădea milionarul Călin Donca, reţinut după ce ar fi păcălit oamenii cu criptomoneda sa. "Mare atenţie de cine asculţi"