Video

Ce spune ministrul Sănătății despre imaginile cu bătrânul lăsat să zacă pe podeaua unui spital: Empatia nu poate fi ordonată printr-un ordin de ministru

De Andra Dolana.
Publicat: 11.01.2021, 19:15.
Actualizat: 11.01.2021, 19:31

Bunul simţ şi omenia nu sunt lege în spitalele de la noi. Imaginile umilinţei, cu bătrânul lăsat să zacă pe jos timp de mai multe ore, au stârnit revolta unei ţări întregi. Observator a mers la ministrul Sănătăţii pentru a afla, în exclusivitate, cum a ajuns sistemul la dezumanizare. Au fost luate deja măsuri: spitalul a primit avertisment, iar medicul de gardă şi asistenta medicală care au privit nepăsători au fost amendaţi. Ministerul Sănătăţii se gândeşte să schimbe protocoalele de asistenţă medicală. Doar că omenia şi empatia care să ridice de pe jos un om în suferinţă nu pot fi cuprinse în niciun protocol

Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății: Empatia nu poate fi ordonată printr-un ordin de ministru!

Căzut pe jos, gemând şi plângând, pacientul, un bărbat de 63 de ani, e lăsat de izbelişte. Singur, nu se poate ridica. Dar infirmierele şi asistentele sunt de neînduplecat: îi dau indicaţii, dar nu îl ating.

Asistentă: Aşa, hai!
Bătrân: Au...
Asistentă: Aşa, şi acum te răsuceşti, ia! Ia răsuceşte!
Bătrân: Ţine de cărucior.
Asistentă: Ţin, ţin. Hai, răsuceşte-te!

Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății: Empatia nu poate fi ordonată printr-un ordin de ministru!

Bărbatul a ajuns la Spitalul Orăşenesc Corabia cu o ambulanţă. A fost tratat pentru dureri puternice de spate la secţia de chirurgie-ortopedie şi trimis apoi la secţia de boli interne. Acolo, a căzut şi nu s-a mai putut ridica. Abia la intervenţia unei femei, i-a fost adus un scaun cu rotile.

Femeie: Nu mai plânge tataie că plângi degeaba. Vreţi să vă ajut să vă ridicaţi pe scaun? Da?
Bătrân: Da.
Femeie: Hai! Dar sunteţi răcit, ce aveţi?
Bătrân: Nu, am căzut. Am avut accident vascular şi am căzut, că am fost la urgenţă.

După ce a văzut imaginile, ministrul Sănătăţii a trimis DSP-ul în control. Au ieşit la iveală nereguli după nereguli. După trei ore de aşteptare, bărbatul a fost trimis acasă. Spitalul susţine că a refuzat tratamentul.

Cristian Florentin Filip, manager Spitalul Orăşenesc Corabia: După ce l-au pus în scaun, doamna doctor de la camera de gardă, având în vedere că el nu voia să rămână la spital, a chemat maşina spitalului şi împreună cu infirmiera l-au dus acasă.

Din ancheta DSP Olt reiese însă altceva.

Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii: Înţeleg că are mai multe afecţiuni. A plecat acasă la indicaţia medicului fără să fi fost consultat.

Reporter: Cum e posibil?

Vlad Voiculescu: Mă întreb şi eu, încerc să aflu.

Medicul de gardă a fost amendat cu 6 mii de lei tocmai pentru că a refuzat să îi acorde asistenţă medicală pacientului. Şi o asistentă a fost sancţionată cu 3 mii de lei pentru că nu a respectat protocolul medical.

Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii: Protocoalele trebuie respectate în orice spital din ţara asta. Nu e primul caz de care aud chiar în ultimele două săptămâni. Dincolo de asta fiecare trebuie să fie om!

Iar protocol pentru omenie nu s-a inventat încă. Managerul spitalului susţine însă că imaginile sunt trunchiate. Infirmierele şi asistenta ar fi încercat să îl ajute.

Cristian Florentin Filip, manager Spitalul Orăşenesc Corabia: Ele îmi spun că au pus mâna să îl ridice pe pacient, dar el a spus, lăsaţi-mă că mă ridic singur, nu mai puneţi mâna pe mine.

Reporter: Îi lăsăm pe pacienţi să agonizeze pe jos pentru că zic ei nu puneţi mâna pe mine?

Cristian Filip: Nu, ar fi trebuit să îl ridice. Cred că nu a mai putut să stea pe scaun. Unii dintre cei care îl cunosc spun că îi mai place şi băutura.

Un argument halucinant. Oamenii din Corabia sunt şocaţi şi revoltaţi.

Femeie: Și un om al străzii dacă vine, trebuie să te uiţi la el că e şi el un suflet. Mai bine mor acasă decât să mă duc acolo.

Femeie: Trebuia să îi fi dat o mână de ajutor, să îl fi ridicat, să îl întrebe ce are.

Între timp, ministrul Sănătăţii îl caută pe bărbat.

Anchetele încă nu s-au încheiat. Comisia de etică a spitalului se va reuni mâine şi medicul de gardă, asistenta şi infirmierele implicate sunt chemaţi, din nou, la explicaţii. În plus, spitalul trebuie să îşi revizuiască protocoalele de acordare a asistenţei medicale.

Top știri

O mamă eroină s-a aruncat în fața unei mașini scăpate de sub control pentru a-și salva fiul și soțul, în Rusia
1
Extern • pe 26.01 la 12:06

O mamă eroină s-a aruncat în fața unei mașini scăpate de sub control pentru a-și salva fiul și soțul, în Rusia

O mamă a sărit în fața unei mașini scăpate de sub control pentru a-și salva fiul și soțul. În urma impactului, femeia și-a pierdut viața.

PARTENERI
Lidia Buble, probleme de sănătate! Cântăreața nu mai poate să vorbească! Cum s-a afișat pe internet!
spynews.ro
'Vrei să mă împuşti? Vino, sunt la o nuntă' - Dialogul fabulos între interlopi cu câteva minute înainte de odioasa crimă din SUA
gandul.ro
Anamaria Prodan, `lucrată` pe la spate de dușmanul ei de moarte! Din cauza lui, Gigi Becali a umilit-o și a râs de propunerile ei
prosport.ro
"Mi-a oferit un cadou de 250.000 de euro!" Ioana Năstase, ieşire publică fără precedent: "În postura de amantă nu prea stau!"
antenasport.ro
Când avea numai 15 ani cucerea lumea cu Laguna albastră. Ce mai face și cum arată Brooke Shields la 55 de ani
CaTine.ro
După marele concert marca RBD, Maite Perroni vorbește despre refuzul foștilor ei colegi, Poncho și Dulce
tvhappy.ro
ULTIMELE ȘTIRI
22:33 Raluca Turcan: Alocațiile copiilor se majorează cu 20 la sută din 1 februarie 22:31 Român condamnat la închisoare pentru fraudă cu carduri bancare, în Statele Unite ale Americii, după o anchetă FBI 22:13 Persoanele reprogramate la vaccinare din 28 ianuarie vor fi imunizate pe 8 februarie, anunță Comitetul de coordonare a vaccinării 21:46 Supertulpina închide Europa: Vacanţe între restricţii şi carantină 21:28 Autorităţile schimbă regulile campaniei de vaccinare, la o lună de la startul acesteia 21:26 O terapie nouă le dă bolnavilor de Covid-19 din Timişoara o şansă în plus la viaţă 21:23 Vacanţă de lux în spaţiu: 55 de milioane pentru un sejur de 10 zile 21:12 Știrile zilei, 27 ianuarie 2021. A început marea reprogramare la vaccinuri, într-o zi în care bilanțul în lume a depășit 100 de milioane de cazuri 20:57 Românii s-au înghesuit în centrele de vaccinare, în ultima zi de imunizare înainte de marea reprogramare 20:56 Înapoi la muncă cu ajutorul terapiei: 90.000 de euro pentru consilierea angajaţilor
CITEȘTE PE A1.ro
Ce mai face și cum arată Oana Lis, soția lui Viorel, de când a dispărut din spațiul public
A1.RO
Mihai Morar s-a vaccinat împotriva COVID-19. Ce a spus despre starea lui de sănătate
A1.RO