Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Cele 5 urmări ale grevei profesorilor. Sindicaliştii îi avertizează pe aleşi să nu uite să mărească salariile, altfel "se sinucid politic"

După trei săptămâni de grevă, profesorii au suspendat protestul, ca să meargă la cursuri trei zile, cât a mai rămas din anul şcolar. Au obţinut 25% în plus la salariu, primă anuală şi salariu de patru mii de lei pentru un debutant. Greva lasă în urmă elevi ieşiţi din ritm, examene care încep cu emoţii şi o neîncredere generală. Profesori şi miniştri se acuză reciproc de gafe de comunicare şi interese politice. Iar liderii de sindicat ameninţă că reiau greva dacă guvernul nu îşi ţine promisiunea. 

de Andreea Petrescu

la 12.06.2023 , 19:16

Guvernul şi profesorii au căzut la o înţelegere după trei săptămâni de grevă, trei proteste care au adus în stradă 30.000 de profesori şi emoţii pentru candidaţii la Bacalaureat.

Salariul brut al unui cadru didactic debutant va fi majorat cu peste 30%, adică 1.300 de lei brut în plus la salariu. Profesorii cu definitivat vor fi plătiţi cu peste 6.500 de lei brut, cei cu gradul didactic doi şi experienţă medie, 7.000, iar cei cu vechime de peste 25 de ani vor avea aproape 8.500 de lei. De la 1 iunie, vor avea salarii mărite cu 25%, iar de la 1 ianuarie 2024, cu încă 25%. În plus, vor încasa o primă anuală de 1.500 de lei până în 2027. 

Nicolae Ciucă, fostul premier al României: Vom adopta şi ne vom ţine de cuvânt prin adoptarea OUG cu elementele de conţinut, aşa cum au fost agreate cu sindicatele. 

Vezi și

Simion Hăncescu, liderul FSLI: Dacă nu se respectă, se va relua greva generală.

Pe acelaşi subiect

Ce s-a schimbat odată cu greva de 3 săptămâni a profesorilor

În urma grevei rămân elevi scoşi din ritmul de studiu şi speriaţi de posibila amânare a examenului de bacalaureat. Înscrierea la BAC şi evaluare națională au fost prelungite a cincea oară. Evaluarea națională pentru elevii de clasele a şasea a fost anulată. Probele orale de la bacalaureat nu se mai dau.

Vor fi echivalate cu mediile de la limbi străine şi competenţe digitale. Iar pentru titularizare, profesorii nu mai susţin lecţii deschise în faţa inspectorilor. Trei săptămâni de şcoală au fost şterse de protestul profesorilor. Cadrele didactice şi politicienii se acuză reciproc pentru că greva a durat atât de mult.

7 runde de negocieri, cele mai multe eşuate

Andreea Petrescu, reporter Observator: În toată această perioadă, şi până la 200.000 de profesori au refuzat să intre la ore. Au existat 7 runde de negocieri, cele mai multe eşuate. 

Marius Budăi: Cerinţele s-au schimbat de la o zi la alta, de la o oră la alta, de la o discuţie, la alta. Au fost multe solicitări, reveniri la solicitări. 

Anamaria Blăjan, profesor: Au sperat că noi vom renunţa. Acum au imbrăcat mai frumos aceaşi ofertă. Mâine voi încerca să recuperez o parte din lucrurile pe care nu le am fcut, incheierea mediilor la a 12-a. 

Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Învăţământ Spiru Haret: Răspund persoanele care au mers în permanenţă pe ideea că nu sunt resurse financiare, resurse pe car ele-au identificat după 3 săptămâni. Răspunde Guvernul României. Cei care au plecat, cei care vin.

Profesorii au renunţat greu, însă, la protest

Profesorii au renunţat greu, însă, la protest. Dimineaţă, în vreme ce premierul aştepta răspunsul la ultima ofertă salarială, mii de cadre didactice erau în stradă în mai multe oraşe. Pe şoptite, un lider de sindicat din Buzău i-a îndemnat să se întoarcă la ore înainte ca greva să fie declarată ilegală din cauza numărului prea mic de participanţi.

În Mehedinţi, unde nouă din 10 profesori au făcut grevă, multe cadre didactice sunt supărate că liderii de sindicat au acceptat oferta guvernului.

Monica Mladin, profesor: Nu înţeleg ce se întâmplă. Suntem în continuare uniţi şi ne dorim greva. Vrem grevă!

La Suceava, profesorii au ieşit în stradă şi astăzi, în ciuda liderilor de sindicat care au anunţat suspendarea grevei generale. Profesorii se tem că politicienii nu se vor ţine de cuvânt şi nu le vor mai mări salariile şi anul viitor, cum au promis. 

Politicienii "se sinucid politic" dacă încalcă promisiunile

Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Învăţământ Spiru Haret: Politicienii care îndrăznesc să încalce ceea ce şi-au asumat printr-un act normativ, se sinucid politic. Anul 2024 este an electoral, vom fi cu ochii pe ei.

Până atunci, şcoala începe mâine ca să se termine răspoimâine.

Profesoară: Cum a fost în grevă?

Elev: Cea mai bună vacanţă din viaţa mea.

Profesoară: Acum trebuie să punem nasul pe carte. 

CE A SCHIMBAT GREVA?

  • ÎNSCRIERE BAC PRELUNGITĂ
  • ÎNSCRIERE EVALUARE NAŢIONALĂ PRELUNGITĂ
  • EVALUARE NAŢIONALĂ CLASA A VI-A ANULATĂ
  • PROBE ORALE BAC ANULATE
  • INSPECŢII TITULARIZARE ANULATE
Andreea Petrescu Like

A început ca o joacă în urmă cu aproape 20 de ani și s-a transformat repede în meserie. Undeva pe parcurs a devenit pasiune și chiar o boală pe care nu vreau să o vindec.

Comentarii


Întrebarea zilei
Vă gândiţi să renunţaţi la cadourile de Crăciun pentru a economisi mai mulţi bani?
Observator » Evenimente » Cele 5 urmări ale grevei profesorilor. Sindicaliştii îi avertizează pe aleşi să nu uite să mărească salariile, altfel "se sinucid politic"