Antena Meniu Search
x

Cele mai devastatoare cutremure inregistrate vreodata

Pamantul a fost zguduit de nenumarate ori de cutremure, insa unele din ele s-au transformat in adevarate catastrofe naturale, lasand in urma lor pagube materiale si umane de neimaginat

1. Chile

Cel mai mare cutremur inregistrat vreodata este cel din data de 22.05.1960. A avut o intensitate de 9,5 grade Richter, cauzand 1.655 de morti, 3.000 de raniti si doua milioane de persoane ramase fara adapost.

Epicentrul cutremurului a fost la aproape 60 de kilometri adiancime in Oceanul Pacific si la mai mult de 100 de kilometri distanta de coasta. Zguduitura extrem de puternica a durat 10 minute, oamenii avand, astfel, timp sa iasa pe strazi si in piete.

2. Alaska

In ziua de 28 martie 1964 a fost inregistrata o zguduitura cu epicentrul in adancurile fiordului Collage, din Prince William Sound.

Seismul a avut o intensitate de 9, 2 grade pe scara Richter si a durat patru minute, acesta fiind considerat cel mai puternic cutremur consemnat in Statele Unite ale Americii si al doilea din toate timpurile.

3. Oceanul Indian ( Sumatra)

Cutremurul din Oceanul Indian, 26.12.2004, a fost un seism submarin cu o magnitudine de 9,1 grade pe scara Richter, plasandu-se, astfel, pe locul al treilea.

Cu un epicentru in mare, aproape de coasta nordica a insulei indoneziene Sumatra, cutremurul a provocat o serie de valuri tsunami care au afectat regiunile costiere ale unui numar de opt tari asiatice, cauzand moartea a peste 228.000 de persoane.

4. Rusia (Kamceatka)

Un alt tsunami sever a avut loc in anul 1952, in Kamceatka, Rusia, cu o intensitate de 9,0 grade pe scara Richter.

Pagubele materiale lasate in urma de aceste valuri au fost estimate la aproximativ 1 milion de dolari, insa nicio viata nu s-a pierdut. Undele puternice au cauzat ciocnirea caselor, distrugerea cheilor, denivelarea si casarea soselelor.

5. Sendai ( Japonia)

Cutremurul cu magnitudinea de 9.0 grade a avut epicentrul in regiunea Tohoku din Oceanul Pacific, in apropierea orasului Sendai, aflat pe coasta de est a insulei.

Seismul din 11 martie 2011 a provocat valuri tsunami de pana la zece metri inaltime.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Cele mai devastatoare cutremure inregistrate vreodata