Cicloane blocate deasupra României. Meteorologii anunță încă o săptămână de ploi torențiale și inundații
Luna potopului. Aşa ar putea intra în istorie luna iunie a acestui an. Ploi în doar 48 de ore cât pentru un anotimp, viituri care mătură totul în cale, zeci de gospodării distruse zilnic de torenţi şi drumuri rupte de apele care năvălesc de pe versanţi. Fenomenele meteo extreme sunt o urmare a celei mai calde luni mai înregistrate vreodată în lume. În Siberia, de exemplu, au fost şi 30 de grade Celsius, în timp ce temperaturile normale acestei perioade ar fi trebuit să fie negative.
- Ploile torențiale au măturat România, de la capăt la altul
- Zeci de gospodării distruse în urma inundațiilor
În faţa torenţilor, oamenii nu au avut nicio putere.
Viiturile au afectat zeci de gospodării din oraşul Călan din Hunedoara şi din localităţile învecinate. Oamenii şi-au legat maşinile de garduri pentru ca apa să nu le ducă la vale. În câteva ore, sute de apeluri au fost înregistrate la 112.
Şi-n Timiş, Arad şi Bihor, apele au năvălind în zeci de case.
În Cluj, între Huedin şi Beliş-Fântânele, viiturile au distrus pe trei porţiuni drumul naţional. În următoarele zile, pe aici nu se va mai circula.
Imaginaţi-vă forţa pe care a avut-o viitura astfel încât brazi înalţi de câţiva metri buni şi grei de sute de kilograme au fost, pur şi simplu, smulşi din rădăcini şi aduşi pe apă ca nişte scobitori. O parte dintre ei s-au oprit, însă alţii au fost duşi în aval unde blochează albia pârâului.
Noaptea trecută, clujeni din zece comune au fost anunţaţi prin Ro-Alert de pericolul iminent. Aproape două ore a fost cod roşu de vreme extremă.
În unele locuri s-au adunat şi o sută de litri de apă pe metru pătrat.
Fenomenele meteo extreme au o explicaţie: încălzirea fără precedent în emisfera nordică înregistrată luna trecută. Luna trecută a fost declarată cea mai caldă lună mai din ultimii 141 de ani.
Efectele sunt vijeliile şi ploile torenţiale din ultimele două săptămâni, provocate de cicloanele blocate deasupra României de un anticiclon din Rusia. Curenţii puternici vor face ravagii până la mijlocul săptămânii viitoare.
În Târgu Bujor, furtuna a venit cu grindină. Meteorologii au emis un nou cod roşu.
Apele au năvălit brusc şi în zeci de gospodării din două localităţi din Covasna. În unele locuri, torenţii au avut peste un metru adâncime.
Şi în Vâlcea, Olt şi Tulcea sute de oameni au avut nevoie de ajutorul pompierilor.
În Căpreni, localnicii au făcut haz de necaz. Copiii s-au plimbat cu saltele gonflabile. Apa a avut de peste jumătate de metru.
În comuna Bahna din Neamţ, oamenii au făcut zid din saci de nisip.
În Maramureş, după o ploaie dare a durat jumătate de oră, o maşină a fost luată de ape.
Ambuteiaj pe centura Capitalei, podul de la Mogoșoaia tranformat în râu
În Capitală, prăpădul a început dimineaţă, la ora 6. Mai multe parcări subterane şi drumuri au fost iunundate.
Singura soluţie pentru a putea fi scoasă apa de sub podul de la intrare din Mogoşoaia a fost ca circulaţia să fie oprită. Drumul Naţional este în acest moment blocat de poliţişti.
Drumurile acoperite de ape la o oră de vârf au provocat ambuteiaj pe centura Bucureştiului.
Pentru 28 de judeţe, codul portocaliu de vreme extremă a fost prelungit până mâine dimineaţă.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰