CNSU: Șapte țări din sudul Africii au fost introduse pe lista roșie
Comitetul Național pentru Situații de Urgență a introdus pe lista roșie șapte țări din sudul Africii unde a apărut tulpina Omicron a virusului SARS CoV-2. Românii și cetățenii europeni care vin din aceste țări trebui să stea în carantină.
Comitetul Național pentru Situații de Urgență, a aprobat sâmbătă hotărârea numărul 107. Prin această decizie se actualizează lista țărilor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat în sensul introducerii statelor Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud și Zimbabwe în zona roșie.
De asemenea, decizia instituie măsura carantinei pentru o perioadă de 14 zile, pentru toate persoanele cetățeni români, cetățeni din țările Uniunii Europene, ale Spațiului Economic European sau Confederația Elvețiană, care sosesc în România din Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud și Zimbabwe.
Carantina se face la domiciliu sau în locul declarat, dacă există posibilitatea delimitării față de ceilalți membrii ai familiei, dar și în spații special destinate, puse la dispoziție de autoritățile administrației publice locale, conform prevederilor legale în vigoare.
Totodată, CNSU a decis interzicerea accesului pe teritoriul României, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetățenilor străini și apatrizi, care sosesc din Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud și Zimbabwe.
- Motivul pentru care OMS a ales să numească noua tulpină de coronavirus "Omicron". Au fost "sărite" două litere...
- Olanda, aproape să activeze planul roşu. 61 de persoane revenite din Africa de Sud, testate pozitiv: teste...
- Studiu alarmant despre noua variantă a coronavirusului Omicron. Specialist român: Este de 5 ori mai infecțioasă...
Omicron, o variantă "îngrozitoare"
Cel mai negru scenariu al experţilor în sănătate pare să se confirme. A apărut o nouă varintă coronavirus, cea mai periculoasă de până acum, spun specialiştii. Tulpina a primi numele de Omicron. Descoperită în Africa de Sud, are un număr foarte mare de mutaţii şi pare mai transimisibilă, dar şi rezistentă la vaccin. Varianta a ajuns în Europa, primul caz a fost confirmat în Belgia.
Este foarte diferită de celelalte variante descoperite până acum și are și cele mai multe mutații, ceea ce înseamnă că vaccinurile, care au fost concepute folosind tulpina originală de la Wuhan, ar putea să nu fie la fel de eficiente. Specialiștii Organizației spun că mai au nevoie de timp pentru a investiga B.1.1.529.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰