Antena Meniu Search
x

Video Supertulpina de coronavirus ar putea fi imună în faţa vaccinului şi a tratamentelor. Când ar putea ajunge în România

Suntem într-o pandemie ce pare fără sfârşit. Nici nu am scăpat de varianta Delta, că o nouă supertulpină dă fiori lumii întregi. Este mult mai contagioasă, iar vaccinurile s-ar putea să nu îi facă faţă. A apărut în Botswana, Africa, acum nici trei săptămâni, şi deja e şi în Europa. Belgia a confirmat azi primul caz de infectare. Pentru a se apăra, multe state au anunţat că suspendă zborurile din sudul Africii.

de Redactia Observator

la 26.11.2021, 20:39

Vezi și

Noua supertulpină a fost botezată Omicron  şi pare cea mai periculoasă de până acum. 

Salim Abdool Karim, medic Africa de Sud: Suntem destul de îngrijoraţi. Ştim foarte puţine despre cum se comportă această variantă şi ce simptomatologie produce. 

Gabriela Teleman, medic în Namibia: Am fost şi eu surprinsă când m-a sunat fiica mea din Africa de Sud şi mi-a spus ce se întâmplă.

Este varianta de coronavirus cu cele mai multe mutații dintre toate formele. Ar fi vorba de 50 de mutaţii, spun oamenii de ştiinţă. Ar fi mult mai contagioasă, iar vaccinurile pe care le avem acum ar putea să devină ineficiente. La fel şi tratamentele folosite acum. 

Pe acelaşi subiect

O nouă variantă extrem de periculoasă

Adrian Marinescu, Directorul medical al Institutului Matei Balș: Poate să afecteze orice vârstă, forma într-adevăr severă apare în cazul celor vulnerabili sau cu afecţiuni cronice, nimeni nu scapă de infectare.   

A fost identificată pentru prima dată în Botswana, pe 11 noiembrie. După doar trei zile, Africa de Sud raporta la rândul ei primele cazuri. În aceeaşi zi, supertulpina era confirmată şi un pacient din Hong Kong, abia întors dintr-o călătorie de pe continentul african.

În total, în 4 ţări au fost găsite cazuri. Azi, Belgia a devenit prima ţară europeană care confirmă un caz de infectare cu varianta super-mutantă, tot la un pacient revenit recent din Africa. Încă un caz a fost confirmat şi în Israel, la o persoană care s-a întors din Malawi şi care era vaccinat anti-COVID-19. Sunt deja aproximativ o sută de cazuri până acum, însă rapiditatea cu care a circulat de pe un continentul pe altul dă fiori. 

Emilian Imbri, epidemiolog: Deja de acolo spre Europa şi spre alte părţi ale lumii au plecat sute de avioane. Iar noi, prin nevaccinare, dăm posibilitatea acestui virus să perfecţioneze şi alte forme.  

Susan Hopkins, medic Marea Britanie: În urmă cu nicio săptămână nici nu ştiam de existenţa acestei variante. 

În faţa noii ameninţări, se închid graniţele pentru cei care vin din Sudul Africii. Primele anunţuri au venit aseară, de la Israel şi Marea Britanie, care au impus restricţii de călătorie pentru cei care vin din şase state: Africa de Sud, Botswana, Namibia, Zimbabwe, Lesotho şi Eswatini. Chiar şi vaccinaţii care vin de aici intră automat în carantină.

Sajid Javid, ministrul britanic al Sănătăţii: Suntem îngrijoraţi că aceată nouă variantă poate deveni o ameninţare la adresa sănătăţii publice.  

Exemplul lor a fost urmat azi şi de alte state, printre care Germania, Belgia, Franţa şi Italia însă, la cererea Comisiei Europene, toate statele UE iau în calcul o astfel de măsură

Noi măsuri impuse de statele UE

Ursula von der Leyen: Toate zborurile din aceste ţări trebuie suspendate. Toţi cei care se întorc de aici, trebuie să respecte reguli stricte de carantină.  

Lucian Bode, ministrul de Interne: România va introduce în zona roşie aceste ţări, cu obligativitatea carantinării indiferent dacă sunt sau nu vaccinate.

Continentul african a fost până acum mai ferit de valurile de COVID 19 care au înghenunchiat restul lumii. 

Gabriela Teleman, medic în Namibia: Noi avem nişte condiţii speciale, nu plecam nici la discotecă, nici la concerte de muzică, lumea se plimbă în stânga şi în dreapta să găsească un loc să doarmă. Aici sunt mulţi într-un shek, într-un cort din ăla. Şi dacă nu aveau cort, căutau un loc să doarmă.

Iar dacă sărbătorile de iarnă ar putea fi liniştite, experţii în sănătate avertizează că din februarie supertulpina ar putea fi identificată şi în România.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Sanatate » Supertulpina de coronavirus ar putea fi imună în faţa vaccinului şi a tratamentelor. Când ar putea ajunge în România