Haos în vestul țării, după primul cod portocaliu de ninsori. Oraşe întregi stau fără curent electric, apă sau căldură
Primul cod portocaliu de vremea rea din această iarnă a închis oraşe. Vestul ţării este blocat de troiene. Deşi a nins în continuu şi 36 de ore, utilajele de deszăpezire nu au trecut nici măcar o dată pe marile bulevarde. Mâine, şcoli din Gorj, Mehedinţi, Hunedoara şi Timiş sunt închise.
Primul cod portocaliu de vremea rea din această iarnă a închis oraşe. Vestul ţării este blocat de troiene. Deşi a nins în continuu şi 36 de ore, utilajele de deszăpezire nu au trecut nici măcar o dată pe marile bulevarde. Mâine, şcoli din Gorj, Mehedinţi, Hunedoara şi Timiş sunt închise, iar zeci de mii de oameni vor sta în case fără căldură.
Judeţul Gorj a fost jumătate sub cod galben, jumătate sub cod portocaliu de ninsori şi viscol. Avertizările de vreme rea nu au avut niciun efect asupra autorităţilor din Târgu Jiu, care au lăsat oraşul îngropat în nămeţi.
Suntem într-un cartier al Târgu-Jiului, unde maşinile de deszăpezire nu au ajuns. Deşi ninge fără întrerupere de azi noapte, pe aici nu a trecut niciun utilaj după cum se vede. Zăpada este pe carosabil, iar oamenii s-au chinuit în această dimineaţă singuri să îşi facă drumul.
-Cât a durat să scoateţi maşina?
-Două, trei ore!
-Dar ce s-a întamplat? Nu a venit nimeni aici să deszăpezească?
-Nu au trecut pe aici!
Stratul de zăpada e atât de mare încât doi şoferi care s-au întâlnit pe stradă trebuie să pună la cale un întreg plan pentru a putea trece unul pe lângă celălalt.
Utilajele au trecut doar pe arterele principale. În rest, fiecare s-a descurcat cum a putut.
Deşi nu are o mână şi un picior şi se deplasează cu ajutorul unui cărucior, acest bărbat din Reşiţa face treaba autorităţilor. După 36 de ore de ninsori, oraşul a fost paralizat. Omul curăţă cu o lopată zăpada de pe trotuar.
Municipalitatea a văzut zăpada doar pe străzile principale din oraş. Însă nici pe alea nu le-au curăţat cum trebuie.
Sub greutatea zăpezii, zeci de copaci s-au prăbuşit în Timişoara. Au căzut pe şosele, trotuare sau în parcările din faţa blocurilor, peste maşini.
Zeci de mii de oameni vor sta fără curent și căldură
Mai grav este că zeci de mii de oameni din mai multe judeţe din vestul ţării vor sta în acestă noapte fără curent electric, căldură şi apă. Firele de înaltă tenisune s-au rupt fie sub greutatea zăpezii, fie din cauza copacilor doborâţi de ninsori. Numai în Timiş, 55 de mii de consumatori au rămas fără curent. În judeţ vor fi folosite în premieră cinci generatoare de mare capacitate cumparate în caz de cutremur. Patru din ele vor fi instalate în Făget. Două vor permite redeschiderea spitalului, iar unul va ajunge la benzinăria din oraş. Al patrulea generator va fi dus la căminul cultural unde pot merge oamenii care nu au cum să îşi încălzească locuinţa.
Timiş - 55.000 de consumatori / 62 de localităţi
Caraş Severin - 35.000 de consumatori / 52 de localităţi
Bihor - 28.000 de consumatori / 79 de localităţi
Hunedoara - 11.000 de consumatori / 36 de localităţi>
Zăpada cazuta a afectat si judeţul Bihor. Nu mai puţin de 79 de localităţi au rămas fara curent electric iar peste 28 de mii de localnici au fost afectati de acest lucru.
Mâine, sute de şcoli din Gorj, Hunedoara şi Mehedinţi vor fi închise. Iar în Timiş, cursurile vor fi suspendate două zile. Meteorologii spun că ninsorile atat de puternice sunt neobişnuite pentru Banat. În Timişoara, niciodată în ultimii 55 de ani stratul de zăpadă nu a mai fost atât de mare.
"De data asta am avut un anticiclon la nord-vest, chiar din nordul Europei şi practic a fost un echilibru termic extrem de firav. Am avut între 0 şi +1 grad. Cu un grad dacă ar fi fost mai cald, am fi avut precipitaţii mixte, ploi, ninsori şi nu s-ar mai fi format stratul de zăpadă", a explicat Robert Balazs, meteorolog Centrul Regional Banat.
Doar mâine vom mai avea parte de temperaturi pozitive. De marţi vremea se răceşte în aproape toată ţara, iar nopțile vor fi geroase.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰