Antena Meniu Search
x

Europa a venit să vadă ce se întâmplă în capitala pestei porcine. Comisarul european pentru Agricultură a vizitat o fermă din Ialomiţa

În fiecare zi în România mai apare cel puţin un focar de pestă porcină. Într-un sat din Galaţi oamenii şi-au umplut congelatoarele cu carne de porc, înainte ca inspectorii veterinari să ajungă în localitate ca să le ucidă animalele.

Vezi și

În fiecare zi în România mai apare cel puţin un focar de pestă porcină. Într-un sat din Galaţi oamenii şi-au umplut congelatoarele cu carne de porc, înainte ca inspectorii veterinari să ajungă în localitate ca să le ucidă animalele.

La Bucureşti, oficialii români îi fac cadouri comisarului european pentru Agricultură şi îi cer ajutor financiar ca să oprească epidemia. Oficialul de la Bruxelles a vizitat o fermă din Ialomiţa şi ne-a reamintit că suntem în topul Europei la numărul de porci pe care îl creştem în gospodării.

Panică în satele din România, cadouri şi strângeri de mână la Bucureşti, între autorităţi şi oaspeţii europeni pe probleme de agricultură.

Inspectorii n-au mai avut ce să ridice din gospodăriile oamenilor. Din cele peste 80 de animale aflate în evidenţe , doar şase au mai fost găsite. Alte zeci erau deja la congelator.

Un răspuns care poate veni de la ministerul ariculturii. Acolo însă comisarul european pentru Agricultură primea un cojoc din piele de miel de la ministrul Daea. Ca să-i treacă durerile de spate. 

Ministrul Agriculturii, Petre Daea: "Şi noi căutăm vindecarea tuturor bolilor."

Doar pesta porcină nu are leac. Şi nici România soluţii să-i oprească extinderea. Oaspetele de la Bruxelles ne-a explicat de ce. 

Phil Hogan, comisar european pentru Agricultură: "Nu este uşor să facem totul foarte repede în România, deoarece 75% din porcii crescuţi în gospodăriile Uniunii Europene sunt în România."

Multe focare au apărut în curţile oamenilor, altele în ferme clandestine de porci, sub ochii autorităţilor. Una dintre ele au descoperit-o chiar reporterii Observator, în Călăraşi. 

Ministrul Agriculturii, Petre Daea: "Din nefericire apar si astfel de situatii. Regulile trebuie sa fie respectate de toti, iar acpolo unde nu se respecta trebuie sa intervina legea."

Sau ajutorul european.  

Phil Hogan, comisar european pentru Agricultură: "Deja am alocat două milioane de euro pentru partea de ajutor sanitar veterinar şi acum ne uităm la programul de dezvoltare rurală să vedem cum putem ajuta fermierii."

Cei care şi-au pierdut locurile de muncă din cauza epidemiei de pestă porcină africană vor primi compensaţii sociale de 500 de lei pe lună, timp de jumătate de an. 

Iar marile ferme, cu mii de angajaţi, ar putea fi îngropate, se plâng crescătorii, dacă UE va plafona subvenţiile, aşa cum intenţionează.

Nicuşor Ştefan, patronul unei ferme de vaci: "Toţi vindem pe aceeaşi piaţă, toţi producem cu aceleaşi costuri, o susţinere diferită nu face decât pe unii să îi avantajeze şi pe alţii să îi îngroape."

Emil Dumitru, preşedintele Federaţiei Pro Agro: "Ştim foarte clar că pesta avansa cu 50 kilometri pe an, e clar că ceva autorităţilor din România le scapă. Practic vom mai produce 25% din carnea de porc pe care România o producea în mod tradiţional  dacă evoluţia bolii va continua."

Până acum aproape un sfert de milion de animale au fost ucise în cele peste 900 de focare.  

În 12 judeţe din ţară, alertele vin zilnic.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Evenimente » Europa a venit să vadă ce se întâmplă în capitala pestei porcine. Comisarul european pentru Agricultură a vizitat o fermă din Ialomiţa