Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Comisia de Mediu a Consiliului General al Capitalei cere paza permanentă a Parcului IOR de teama incendierilor şi defrişărilor

Comisia de Mediu a Consiliului General al Capitalei va solicita măsuri pentru asigurarea monitorizării permanente a Parcului IOR, al doilea ca mărime din București, în contextul incendierilor şi defrişărilor din zona retrocedată.

de Redactia Observator

la 27.09.2024 , 15:59

Comisia de Mediu a Consiliului General al Capitalei cere paza permanentă a Parcului IOR de teama incendierilor şi defrişărilor Comisia de Mediu a Consiliului General al Capitalei cere paza permanentă a Parcului IOR de teama incendierilor şi defrişărilor - Observator

Preşedinta comisiei, Ana Ciceală, a amintit că în ultima perioadă au avut loc trei incendii "foarte mari" în zona retrocedată a Parcului IOR, dintre care unul pe data de 9 septembrie, când au fost afectate două hectare de teren, relatează Agerpres

50 de arbori defrişaţi săptămâna trecută

De asemenea, în cursul săptămânii trecute au fost defrişaţi 50 de arbori, printre care şi unii sănătoşi, a susţinut Ciceală, în şedinţa de vineri a comisiei. Potrivit acesteia, incendierile au devenit, dincolo de o problemă de mediu, şi o problemă de siguranţă publică, având în vedere că există riscul extinderii focului.

Articolul continuă după reclamă

Ea a anunţat că vor fi transmise adrese către primarul general şi Poliţia Locală a Municipiului Bucureşti pentru a cere informaţii despre efectivele alocate şi pentru a afla dacă este necesară suplimentarea numărului de agenţi. În opinia sa, nu este necesară o hotărâre de Consiliu General pentru a suplimenta numărul poliţiştilor locali din zonă, ci ar fi suficiente o dispoziţie a directorului Poliţiei şi una a primarului Capitalei.

Pe acelaşi subiect

"În principiu, o să cerem suplimentarea şi patrularea 24 de ore din 24. Din ce ştiu eu, nu este nevoie să modificăm planul dumnealor; se poate face prin dispoziţia directorului Poliţiei şi dispoziţia primarului. Deci, nu e nevoie de Consiliul General pentru asta. Mă bucur că totuşi am lămurit în şedinţa publică faptul că se poate intra pe teren. (...) Eu sunt foarte convinsă că se poate intra pe proprietate, având în vedere numărul incendiilor care au avut loc. Pentru prevenţie şi pentru a prinde în flagrant persoanele, cu siguranţă (poliţiştii locali - n.r.) au dreptul să facă asta, indiferent de faptul că e mort sau nu proprietarul", a indicat Ciceală.

Ea a menţionat că va solicita informaţii referitoare inclusiv la modul în care se desfăşoară colaborarea dintre Poliţia Naţională şi Poliţia Locală. Preşedinta Comisiei de Mediu a CGMB a făcut apel şi la o intervenţie din partea ministrului de Interne, Cătălin Predoiu.Ana Ciceală a precizat, pentru Agerpres, că va solicita ajutorul unui deputat pentru formularea unei petiţii adresate ministrului.

"Fiind o problemă atât de gravă de siguranţă, din punctul meu de vedere, cu aceste incendieri repetate, au o responsabilitate la Ministerul de Interne să prevină şi să îi prindă pe cei care dau foc în mijlocul Cartierului Titan. Aş vrea să ştiu dacă s-au uitat în lege ministrul, şeful Poliţiei Capitalei şi dacă au văzut ce responsabilităţi au pe zona aceasta şi ce au întreprins efectiv", a spus Ciceală.

Poliţia nu poate intra pe terenul respectiv, proprietate privată

Prezent la şedinţa Comisiei de Mediu, directorul Direcţiei Generale de Poliţie Locală a Capitalei, Daniel Răşică, a declarat că poliţiştii patrulează de-a lungul perimetrului şi că nu pot intra pe terenul respectiv, având în vedere că este vorba despre o proprietate privată. El a pledat pentru adoptarea hotărârii de Consiliu General prin care să fie majorate amenzile în cazul defrişărilor.

În opinia sa, pentru asigurarea unei monitorizări permanente a zonei, ar trebui modificată anexa hotărârii de Consiliu General referitoare la obiectivele în care patrulează poliţiştii locali. Daniel Răşică a menţionat că în cadrul DGPLCMB există aproximativ 400 de poliţişti locali, iar la nivelul Serviciului Ecologie şi protecţia mediului mai sunt doar patru angajaţi.

"În condiţiile în care Consiliul General îmi solicită în mod expres patrularea 24 de ore din 24, eu nu pot decât să mă supun acestui lucru. Forţele care vor fi trimise acolo trebuie dislocate din altă parte. Din altă parte înseamnă, de exemplu, Delta Văcăreşti, unde am început să avem probleme cu incendieri şi acolo, pe zona dinspre Asmita Gardens. Au fost în ultimele două luni patru incendii acolo, cauzate de către oamenii străzii", a transmis el.

Consilierul municipal PSD Marius Maxim a cerut, la rândul său, Poliţiei locale să patruleze zona. "Parcul IOR este necesar pentru toţi cetăţenii Bucureştiului. Este important pentru Sectorul 3. (...) Dislocaţi de unde aveţi de dislocat. Trebuie să înţelegeţi că este un obiectiv foarte important pentru noi, pentru cetăţenii Bucureştiului, nu doar pentru Sectorul 3, nu doar pentru Sectoarele 2 şi 4. Trimiteţi oameni acolo să patruleze. Trebuie făcut ceva să nu se mai întâmple", a subliniat el. 

Dedesubturile scandalului Parcul IOR

Parcul IOR, numele oficial al parcului este Parcul Alexandru Ioan Cuza, însă este cunoscut ca parcul IOR sau parcul Titan, a pierdut aproximativ 12 hectare în 2005 printr-o retrocedare controversată a Primăriei Capitalei pe vremea lui Adriean Videanu. Retrocedarea, cele 12 hectare de la metrou Titan, a fost contestată în instanță iar în 2022, după 10 ani de procese, Primăria Sectorului 3 a pierdut definitiv. Potrivit motivării instanței, primăria de sector a pierdut pentru că nu a putut demonstra că acolo a făcut amenajările specifice unui parc.

Nicuşor Dan a anunţat în 2023 că Poliţia Locală a dat o amendă proprietarului din Parcul IOR, în sumă de 35 de milioane de euro, pentru schimbarea destinaţiei spaţiului verde sau reducerea suprafeţei de spaţiu verde. Primarul Capitalei l-a acuzat pe fostul primar al sectorului 3 Robert Negoiță de complicitate cu proprietarii. În ultimii doi ani, mai mulți copaci de pe spațiul verde s-au uscat în mod misterios și vegetația a luat foc de mai multe ori, însă nicio instituție a statului nu a găsit vinovați. Pe 9.000 de metri pătraţi au dispărut copacii şi iarba.

Locuitorii din Titan şi asociaţiile de mediu acuză că arborii au fost găuriți intenționat sau smulşi din rădăcină iar vegetaţia incendiată de mai multe ori. Proprietar în acte este o femeie de 88 de ani, reprezentată de o casă de avocatură. Autorităţile mai au o singură variantă, exproprierea pe motiv de interes public. Adică Primăria Capitalei să ceară de la proprietara în vârstă de 88 de ani cele 12 hectare retrocedate în 2005 în schimbul unei sume de bani.

Un alt scandal a fost legat de construcţia mall-ului ParkLake, în locul fostei baze sportive Spartac din parcul IOR, finalizat în 2016 de către compania portugheza Sonae Sierra şi dezvoltatorul irlandez Caelum Development.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Aţi reuşit să prindeţi fonduri în programul Casa Verde?
Observator » Evenimente » Comisia de Mediu a Consiliului General al Capitalei cere paza permanentă a Parcului IOR de teama incendierilor şi defrişărilor