Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Comisia Europeană propune să mâncăm mai puţină carne de vită pentru a reduce poluarea. Fermierilor li se pare absurd: "Sunt rupți de realitate"

Carnea de vită ar putea dispărea în viitorul apropiat de pe mesele românilor. Asta după ce Comisia Europeană vine cu o propunere cel puţin controversată: să creştem mai puţine animale şi să mâncăm mai puţină carne pentru a reduce poluarea, având în vedere că fermele reprezintă un real pericol pentru mediul înconjurător.

de Redactia Observator

la 06.01.2022 , 20:30

Numai această fermă din judeţul Călăraşi are peste o mie de animale. Zilnic, de aici pleacă 18 mii de litri de lapte. În 2021 pierderile au fost uriaşe, având în vedere că a fost nevoit să vândă laptele cu doar 1,7 lei litrul.

Inginer: Sunt produse la care s-a dublat prețul. Pe lângă creșterea prețului la furajele necesare hrănirii, a crescut prețul și la celelalte utilități. Şi în special la energie. Avem încheiat contract pt 2022 în care prețul s-a mărit de 3.5 ori.

Dar s-ar putea închide căci Comisia Europeană le-a pus gând rău. Oficialii ar putea propune ca, în viitorul apropiat, carnea de vită să fie interzisă. Motivul? Vitele poluează şi produc 14,5 % din totalul de gaze de seră. Această cantitate este echivalentă cu gazele produse de toate automobilele și avioanele, la un loc.

Vezi și

Fermierilor li se pare însă absurdă această măsură

Pe acelaşi subiect

Valeriu Lazăr, inginer: Nu cred că este atât de mare pericolul de poluare. Dacă se respectă anumite condiții de depozitare a dejecțiilor.

Anton Madgearu, Asociaţia Forţa Fermieilor: Mulți din cei care sunt la comisie sunt rupți de o realitate.

Valeriu Lazăr, inginer: Dacă se continuă așa, nici nu ar mai fi nevoie să impună Comisia Europeană restricții pentru că desființează singure. Din cauza prețurilor mari la imputuri și prețurilor mici la lapte.

În ultimii ani, românii au început să consume din ce în ce mai multă carne de vită. Fripturile și burgerii de vită sunt printre mâncărurile preferate. Numai din această bucătărie pleacă zilnic zeci de porţii.

Constantin Aliuţă, bucătar: Este foarte căutată carnea la noi în restaurant. Avem un antricot de vită black angus. Îl vom găti la tigaie și un pic la cuptor.

Specialiștii spun că renunțarea la carnea de vită poate fi o metodă eficientă de a reduce amprenta de carbon. Vitele produc cantităţi uriaşe de metan, gaz ce contribuie la încălzirea globală de 23 de ori mai mult decât dioxidul de carbon.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Vă consideraţi dependent de telefonul mobil?
Observator » Evenimente » Comisia Europeană propune să mâncăm mai puţină carne de vită pentru a reduce poluarea. Fermierilor li se pare absurd: "Sunt rupți de realitate"