Video Convoi agabaritic record, pe drumurile din România: are 126 de metri lungime şi aproape 800 de tone
Vestul ţării va fi străbătut, timp de o săptămână, de un convoi agabaritic, ce cântăreşte aproape 800 de tone. E vorba de o turbină destinată termocentralei de la Mintia, aflată în plin proces de retehnologizare. Adus pe mare din Statele Unite, apoi fluvial până in Ungaria, iar acum terestru, până la destinaţia finală, transportul reprezintă, prin lungime şi greutate, o premieră pentru România.
Convoiul, care a pornit ieri dimineaţă din vama Nădlac, către judeţul Hunedoara, este cu 10 metri mai lung decât un teren de fotbal şi cu 27 de metri mai mare decât Statuia Libertăţii. Cântăreşte cât 130 de elefanţi africani adulţi sau cât aproximativ 13 tancuri Abrams M1.
"Avem un convoi de aproape 800 de tone, cu patru remorchere ajutătoare. Are 126 de metri lungime, cele două trailere, în total, 320 de anvelope. E o premieră în România", a declarat Marius Tudose, managerul diviziei de transport.
Un an de pregătire
Nu este de mirare că un astfel de transport agabaritic a avut nevoie de un an de pregătire. Generatorul de aproape 400 de tone, ce va fi montat la Mintia, face parte dintr-un lot de 300 de piese, 6 dintre ele foarte mari. Turbina este transportată cu un echipament special, ce permite trecerea peste poduri care impun limite de greutate.
- Înşelătoriile romantice în luna iubirii. Escrocii promit dragoste adevărată şi depun toate eforturile pentru a...
- O şoferiţă a trăit clipe de groază, pe un drum din Tulcea. Maşina femeii a fost cuprinsă de flăcări şi fum...
- Primul oraş din România unde se va construi o fabrică de hidrogen. Din 2028, transportul public va fi complet verde
- Dragobete 2025: Idei de cadouri inedite pentru îndrăgostiţi la un târg artizanal din Bistriţa
- Tradiţii de Dragobete. Cine nu respectă cel mai important obicei al zilei va avea ghinion tot anul
"Punctele critice sunt acolo unde desfacem parapeţii, mobilierul stradal, pe autostradă. Gearmata, în zona Dobra. Dar şi două poduri critice, unde vom instala peste un pod special, aşa încât să putem trece", explică Marius Tudose, managerul diviziei de transport.
Turbina a fost adusă din Statele Unite ale Americii pe mare, apoi pe fluviu până în Ungaria, de unde a pornit, terestru, către România. În total, vor fi parcurşi 300 de kilometri, cu o viteză de maxim 20 de kilometri pe oră. "Acesta este un transport agabaritic care ne solicită, ca administrator al drumului, foarte multă atenţie. Urmează, deci, încă cinci transporturi, nu toate de aceleaşi dimensiuni, acesta este cel mai mare", a declarta Alina Sabou, DRDP Timişoara.
Transportul agabaritic va ajunge la destinaţie, cel mai probabil, la sfârşitul acestei săptămâni.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰