Antena Meniu Search
x

Video Copac de 10 metri, doborât de vânt peste maşina unor turişti în stare de şoc. Autorităţile insistă că pericolul nu putea fi prevăzut: "Era un brad sănătos"

La un pas de tragedie pe Drumul Naţional 1! Doi oameni au fost răniţi după ce peste maşina în care se aflau a căzut un brad înalt de zeci de metri. Vântul puternic l-a doborât în mijlocul şoselei. De altfel, jumătatea de nord a ţării este sub avertizare de ninsoare şi viscol. În schimb, în sud, a fost zi de primăvară. Diferenţele de temperatură de la o zonă la alta au fost şi de peste 20 de grade Celsius. 

Claudiu Loghin
de Claudiu Loghin

la 26.02.2023, 19:44

Vezi și

Şoferiţa de 32 de ani şi pasagerul din dreapta, de 35 de ani, treceau la prânz prin Azuga. Vântul care a bătut cu 50 de kilometri la oră a doborât un brad uriaş fix peste maşina lor. "Copacul a căzut de pe versantul situat în partea stângă a Drumului Naţional 1, pe sensul de mers de la Braşov, la Sinaia. Maşina era exact în spatele meu, la aproximativ 10 metri. În cădere, copacul a agăţat firele electrice, iar un stâlp a fost retezat şi culcat în curtea unui localnic", arată Claudiu Loghin, reporter Observator.

La un pas să fie striviţi de un brad doborât de vânt

"Uite ce e aici! Acum au venit şi pompierii. Fix în faţa curţii. Stâlpul pe gard la vecinul şi bradul la noi pe gard. Atât de tare a bătut vântul. Ulterior am văzut şi maşina, cu copacul pe ea, era complet avariată. Victimele au putut să iasă din maşină, lovite fiind", spune proprietarul casei cu pricina. Cele două persoane din maşină erau în stare de şoc, dar fără răni grave. 

Localnicii spun că nu este prima dată când vântul doboară copacii din zonă şi cer autorităţilor să ia măsuri: "Controale mai dese la copacii de pe marginea drumului. Ei când sesizează că sunt găunoşi, sunt uscaţi, să-i toaleteze""Era un brad sănătos, cred că nici cei de la Ocolul Silvic dacă l-ar fi verifica nu ar fi ajuns la concluzia că ar fi trebuit să îl taie", a declarat Alin Şerbănescu, reprezenant CNAIR. Traficul în zonă a fost oprit peste o oră şi jumătate. 

Pe acelaşi subiect

Şoferi afectaţi de vreme rea şi zăpadă

Dacă pe Valea Prahovei vântul a pus probleme, în zona de munte din Cluj este cod portocaliu de ninsoare. Drumurile au fost acoperite de zăpadă, iar şoferii neechipaţi au ajuns în şanţ. "Dacă ai maşina 4x4 şi cauciucuri bune poţi să vii, dacă nu, poţi să stai acasă liniştit", spune un şofer. "Cauciucuri de iarnă, atât. Lanţuri, nu. Nu am venit pregătită când am venit vineri. Nu mă aşteptam la aşa o iarnă", mărturiseşte altcineva.

Vremea rea a blocat mai multe familii la Bâlea Lac. Au vrut să coboare astăzi, dar din cauza vântului puternic telecabina a fost închisă. Turiştii vor ajunge la Bâlea Cascadă după ce rafalele se vor mai potoli.

În Ţinutul Pădurenilor din Hunedoara, din cauza zăpezii, copacii încărcaţi au căzut pe liniile de tensiune, iar mai multe sate au rămas fără electricitate. Drumarii încearcă acum să elibereze drumul. În judeţ, circulaţia a fost îngreunată pe mai multe drumuri. Din cauza vântului puternic, copaci sau chiar pietre au ajuns de pe versanţi pe drum.

Meteo: 21 de grade Celsius în Capitală

În partea de sud a ţării au fost temperaturi de primăvară. În Capitală, bucureştenii s-au bucurat de cele 21 grade Celsius de la orele prânzului. "Sunt la tricou, da. M-am dat jos din metrou şi m-am încălzit. Frumos, foarte frumos", spune un bucureştean. "Profităm de vremea bună şi facem ce putem să ne simţim bine într-un weekend însorit", zice altcineva. Vântul şi-a făcut de cap însă şi în Bucureşti. Mai multe crengi au căzut peste o maşină în Sectorul 2. 

Cele peste 20 de grade de la malul mării i-a scos din case şi pe constănţeni. "Am făcut şi baie în Eforie!", mărturiseşte un român. 

Maxima zilei a fost de 22 de grade, în Lunca Dunării. "Aici vorbim de influenţa unui aer foarte cald, tropical, dinspre nordul Africii. În rest, în jumătatea de nord a ţării, vremea este în răcire, maxime de cel mult între 1 şi 10 grade", spune Mihai Timu, meteorolog.

În Munții Apuseni şi în zona montană din nord este avertizare cod portocaliu de viscol până mâine după-amiază. La peste 1700 de metri altitudine rafalele depăşesc 100 km/h. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » Copac de 10 metri, doborât de vânt peste maşina unor turişti în stare de şoc. Autorităţile insistă că pericolul nu putea fi prevăzut: "Era un brad sănătos"