Antena Meniu Search
x

Video Coşmarul bolnavilor ţinuţi sclavi, sub teroare, la o stână în munţii Maramureşului. Cine îi exploata fără milă

Capii reţelei de sclavi din Maramureş au fost reţinuţi. Procurorii DIICOT au descoperit că un fermier şi soţia lui au luat mai mulţi bolnavi cu probleme psihice dintr-o instituţie a statului, i-au exploatat şi i-au terorizat. Ca să se asigure că bolnavii nu au scăpare, li se luau și actele. Nu se ştie cum nicio autoritate a statului nu s-a sesizat atâta vreme. Vă avertizăm că urmează detalii cu puternic impact emoţional! 

de Angela Bertea

la 11.05.2023, 20:36

Vezi și

O stână din munţi, ferită de ochii lumii. Aici munceau în condiţii greu de imaginat şapte suflete. Barăci insalubre, paturi improvizate într-o stare deplorabilă de mizerie, chiuvete pline de gunoaie şi mâncare făcută în oale ruginite. Sunt doar câteva dintre imaginile unui film de coşmar. Aşa erau exploatați, fără milă, bolnavii luați dintr-un centru de îngijire dedicat persoanelor cu afecţiuni psihice din Vrancea. 

Angela Bertea, reporter Observator: "Anchetatorii au efectuat mai mult percheziţii atât în judeţul Vrancea, cât şi în Maramureş. Oamenii legii ar fi făcut verificări chiar şi la locaţia din spatele meu, de aici, din Pasul Prislop. Persoanele cu handicap ar fi fost forţate să muncească în pensiuni şi ferme şi puse să trăiască în condiţii greu de imaginat, potrivit anchetatorilor."

Localnic: "Nu a făcut altceva, au avut grijă de ei, le dădea de mâncat, îi spăla..." Reporter: "Şi după îi mai lua la stână la deal, nu?"

Localnic: "Nu ştiu, n-am fost la deal să văd."

Pe acelaşi subiect

Ce ştiau autorităţile despre cele şapte persoane?

Doar doi dintre cei şapte bolnavi erau în evidenţele Primăriei şi primeau ajutor de handicap. 

Ovidiu Morar, director executiv AJPIS Maramureş: "Dacă sunt instituţionalizaţi în instituţii publice sau private sigur că ei sunt în grija acestor instituţii, şi inspecţia socială are competenţa de a verifica modul în care sunt tratate aceste persoane."

La verificări însă nimic nu dădea de bănuit că în spatele porţilor închise erau abuzuri de nedescris. 

Burada Lavinia, asistentă socială Primăria Borşa: "Niciodată nu i-am găsit că prestează munci, erau acolo pe lângă casă, erau multumiţi, că noi oricum vorbeam cu ei." 

Reţeaua care exploata persoanele cu dizabilităţi ar fi fost monitorizată aproape un an și jumătate. Mai multe persoane din Borșa au făcut sesizări, iar DIICOT-ul a intrat pe fir. Aşa s-a descoperit că bolnavii munceau fără să fie plătiţi.

Ion Sorin Timiș, primar Borșa: "În urmă cu un an şi ceva a fost un caz la secţia de urgenţă de la spitalul din Borşa, una dintre persoanele aflate acolo în îngrijire a ajuns la secţia de urgenţă cu anumite probleme şi atunci a fost prezentă şi angajaţi ai Serviciului de Asistenţă Socială. Persoana respectivă a fost preluată de la Borşa şi dusă la spitalul de la Sighet, ulterior o asociaţie a luat-o în grijă şi astăzi locuieşte într-o altă locaţie administrată de o asociaţie care se ocupă de astfel de situaţii. Nu s-a mai întors niciodată aici şi de atunci a început o monitorizarea mai amplă."

Ionela Cozma, IPJ Maramureș: "Ar fi fost recrutate prin inducere în eroare, profitând de starea vădită de vulnerabilitate şi ulterior transportate în vederea exploatării prin muncă în cadrul unor pensiuni, gospodării şi ferme din județul Maramureș."

Audierii la DIICOT

În urma perchezițiilor, liderul rețelei a ajuns la audieri la sediul DIICOT Maramureș. Acolo au ajuns și soția, dar și o altă femeie din familie. 

Reporter: "De ce i-aţi exploatat pe oamenii respectivi? Au vrut oamenii să lucreze sau i-aţi obligat?"

Iulia Pintea, avocată: "Nu dorim să facem nicio declaraţie. Vă vom comunica ulterior toate deciziile pe care le vom lua cu privire la acest dosar."

În total, 14 oameni au fost audiaţi în urma percheziţiilor din Maramureş şi Vrancea. Între timp, cei șapte bărbaţi exploatați au fost cazaţi într-un centru social.

Adrian Mândru, purtător de cuvânt DGASPC Maramureș: "Victimele au beneficat din partea specialiştilor instituţiei noastre de consiliere psihologică permanentă inclusiv pe perioada audierilor, urmând să beneficieze de serviciile oferite într-un centru rezidenţial destinat persoanelor adulte cu dizabilităţi."

Sclavia pare să fi devenit o tradiţie în Maramureş. În 2019, mai mulţi copii nemţi au fost abuzaţi într-un centru de reeducare din Vişeu de Sus. Anchetatorii spun că erau înhămaţi la căruţe, ţinuţi în ger şi ploaie şi bătuţi zilnic. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Coşmarul bolnavilor ţinuţi sclavi, sub teroare, la o stână în munţii Maramureşului. Cine îi exploata fără milă