Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Primul oraş mare blocat de transportatori şi fermieri cu zeci de utilaje. "Iese revoluţie, revoluţie"

România, la un pas de blocaj total. De aproape o săptămână, transportatorii şi fermierii blochează periferia marilor oraşe. Protestatarii sunt nemulţumiţi de negocierile de la Guvern şi azi au refuzat să se mai vadă cu autorităţile. Se plâng şi că poliţiştii au început să deschidă dosare penale pe numele lor. Mai mulţi manifestanţi au fost acuzaţi de instigare la violenţă. O activistă din Bucureşti a fost dusă la secţie, după ce a întrebat pe o reţea de socializarea dacă nu e cazul să se folosească pe stradă  cocktailuri Molotov. 

de Redactia Observator

la 15.01.2024 , 19:40

Transportatorii şi agricultorii au arătat seara trecută ce înseamnă să-şi mute protestul de pe şoseaua pe centură într-un oraş mare. După lăsarea serii au intrat cu zeci de utilajele în Constanţa.

"Traficul pe şoseaua Mangaliei este complet paralizat. Camioane cu bene ridicate au blocat sensul giratoriu", a transmis Cristina Niţă, reporter Observator .

Protestatar: Blocăm absolut tot ce se poate bloca. Ne pun piedici jandarmii, dar noi facem tot posibilul să punem cât mai mult în dificultate traficul.

Articolul continuă după reclamă

Protestatar: Iese revoluţie, revoluţie! Revoluţie, tată!

În timp ce poliţiştii de la Rutieră s-au chinuit să redirecţioneze traficul, negociatorii au încercat ore întregi să-i convingă pe protestatari să se retragă.

Protestatar: Mâine vine toată zona Ialomiţa. Vine Tulcea! Toţi o să vină. Dimineaţa, la ora şase, am blocat toate intrările în judeţul Constanţa.

Blocajul a început după ce reprezentanţii protestatarilor au anunţat că negocierile de la Guvern au eşuat.

Dănuţ Andruş, reprezentant al fermierilor: Declarăm că nu s-a ajuns la niciun acord. S-au acceptat toate, dar nu se poate niciuna! 

Transportatorii au cerut plafonarea RCA la 5.000 de lei, scurtarea timpilor de trecere a frontierei, mutarea cântarelor pentru marfă mai departe de vami, alocaţii de hrană şi cazare şi recuperarea accizei pe motorină. La rândul lor, fermierii au solicitat acordarea subvenţiilor pe 2023 până în luna februarie, compensaţii pentru perturbarea pieţei grânelor în contextul importurilor din Ucraina şi credite bancare avantajoase.

Delegaţiile au obţinut, momentan, scutirea pe impozitul reinvestit în agricultură şi transport, benzi separate pentru transportatorii români la vamă şi promisiunea că procedurile contabile vor fi simplificate. Alte cereri, care ţineau de facilităţi fiscale, au fost respinse. 

Marcel Boloş, ministrul de Finanţe: Este nepotrivit şi nefiresc, acum când Comisia Europeană ne monitorizează în mod direct, noi să adoptăm măsuri care sunt de natură să încurajeze evaziunea fiscală.

Azi, reprezentanţii protestatarilor n-au mai vrut să discute cu autorităţile

Dănuţ Andruş, reprezentant al fermierilor: Vin din ţară foarte multe procese verbale în care sunt chemaţi cetăţenii care participă. Sunt ameninţaţi de politicul la nivel naţional pentru a li se pune pumnul în gură acestor oameni.

Ciprian Melinte, transportator: Nu cred că o să ne prezentăm la negocieri, astăzi, cu niciun ministru atâta timp cât poliţia română nu încetează cu presiunile asupra protestatorilor.

Sindicatul Europol a acuzat că mai marii din Poliţie fac presiuni ca agenţii din stradă să împiedice protestele. 24 de dosare penale pentru incitare la violenţă au fost deschise de la începutul manifestaţiilor. Iar pentru tulburarea liniştii publice s-au dat 87 de amenzi. 

O activistă din Bucureşti a fost dusă la secţie, după o postare pe Facebook. Aceasta întrebase dacă este legitim ca protestatarii să iasă în stradă cu cocktailuri Molotov în condiţiile în care poliţiştii au puştile cu ei. 

Alexandra Coşlea: Am fost percheziţiontă corporal, ca infractorii, amprentată, pozată din toate unghiurile.

Benone Matei, şeful Poliţiei Române: Subliniez faptul că scopul acestor activităţi este acela de a preveni faptele anti-sociale şi de a proteja populaţia.

Şeful poliţiei a dat şi exemple de îndemnuri pe care protestatarii le trimit pe reţelele de socializare.

Benone Matei, şeful Poliţiei Române: Respectiv "haideţi să luăm maşinile de poliţie pe sus şi să mergem la Guvern, că altfel nu se mai poate. Haideţi să luăm topoarele şi să mergem pe jos la Guvern. Bătaia este ruptă din Rai. Haideţi să punem mâna pe lopeţi şi pe topoare şi să ne facem dreptate".

Protestatarii se dezic însă de instigatori

Protestatar: Aici au venit persoane infliltrate din afară care au forţat. Noi, întotdeauna, nu am spart baricadele, am stat retraşi. 

Protestatar: Protestaţi paşnic! Fermierii sunt oamenii câmpului, oameni serioşi, nu suntem huligani, avem nevoie de acest Guvern să ne rezolvbe problemele.

Protestele transportatorilor şi fermierilor au continuat şi astăzi, în toată ţara

În Sibiu au obţinut şi autorizaţie pentru a traversa oraşul. Zeci de tractoare au trecut inclusiv prin faţa casei preşedintelui, care a fost păzită de poliţişti şi jandarmi. Iar în Bihor, oamenii au mărşăluit cu viteză redusă spre zona vămilor sau au blocat sensurile giratorii.

Manifestaţiile au continuat şi în Constanţa, în zona portului. Aici a ajuns şi preşedintele AUR, George Simion, cu vestea că a solicitat o sesiune extraordinară în parlament pentru a rezolva cererile protestarilor. Nu a avut parte de primirea pe care şi-o dorea.

Protestatar: N-aveţi ce căuta în Constanţa! Acolo, la hoţii voştri să vă duceţi! Ce te uiţi la mine, aşa, cu ochii ăia beliţi? Hai, tai-o! Tai-o cu hoţii tăi cu tot!

Protestatar: Huo!!!

Potrivit surselor Observator, 4.500 de TIR-uri şi utilaje în peste 20 de judeţe ale ţării sunt implicate în protest, la ora actuală. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi făcut vreodată bradul în noiembrie?
Observator » Evenimente » Primul oraş mare blocat de transportatori şi fermieri cu zeci de utilaje. "Iese revoluţie, revoluţie"