Video Cum a ajuns Samoilă Mârza să fie denumit "fotograful Unirii". A fost singurul care a reușit să imortalizeze ziua legendară
Povestea Marii Uniri din 1 Decembrie 1918 a ajuns la noi datorită lui Samoilă Mârza. Cunoscut în istoria noastră drept "fotograful Unirii", acest tânăr născut într-un sat din județul Alba, a fost singurul care a reușit să imortalizeze acea zi legendară. El este cel care le-a stat alături miilor de oameni, ce au răspuns chemării patriotice. Haideți să-l descoperim împreună pe Samoilă Mârza, omul care, datorită dedicării sale, ne permite astăzi să trăim emoțiile și mândria strămoșilor noștri.
El este Samoilă Mârza, tânărul din satul Galtiu, județul Alba, care a reuşit să cuprindă pentru eternitate un moment de neprețuit în istoria României – Marea Unire din 1918. Născut într-o familie de ţărani, într-o perioadă în care România Mare era doar un vis îndepărtat, Samoilă avea încă din copilărie pasiunea pentru fotografie.
Norocul a făcut ca el să învețe tainele fotografiei de la renumitul sibian Iainek. Curând, tânărul s-a hotărât să-şi achiziționeze primul aparat foto, un vis pe care l-a transformat în realitate după ce a vândut doi boi. Cu acel aparat, Mârza a surprins celebrele imagini de la Marea Adunare Națională şi a lăsat o moștenire valoroasă pentru întreaga națiune.
Când vestea Marii Uniri i-a ajuns la urechi, tânărul fotograf, abia întors de pe front, și-a luat aparatul cu burduf, trepiedul și clișeele de sticlă, s-a urcat pe bicicletă și a pornit spre locul unde se scria istoria. Deși vremea era mohorâtă, dorința de unire i-a luminat calea spre Cetatea Alba Iulia. A imortalizat momentul citirii Rezoluţiei Adunării Naţionale, iar cele şase fotografii i-au adus renumele de "Fotograful Unirii " - singurul care a surprins marele moment în imagini.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰