Antena Meniu Search
x

Avalanșa care a provocat moartea unei tinere în Munții Vrancei ar fi avut cauze atipice, spun autoritățile

Vezi și

Avalanşa care a ucis o tânără în Munţii Vrancei a fost cauzată de unul dintre cele două cutremure produse în zonă. Mişcările tectonice şi temperaturile ridicate ar fi declanşat căderea de zăpadă. O spune primarul comunei Tulnici, locul unde s-a produs tragedia. Însă pericole sunt la tot pasul, mai ales la altitudini mari, avertizează specialiştii. Un adolescent de 15 ani a scăpat cu viaţă din Munţii Şureanu, pentru că a ştiut să se adăpostească într-o stână şi să-i ghideze pe jandarmii montani spre el.

Zeci de minute au încercat medicii să o resusciteze pe Claudia. Înconjuraţi de jandarmii montani şi câţiva colegi de-ai tinerei de 37 de ani, cu toţii au sperat într-o minune. 

Claudia a murit înecată în apa râului Tişiţa, acolo unde a fost aruncată de avalanşă. 

Căderea bancului de zăpadă ar fi putut avea o cauză atipică, bănuieşte primarul comunei Tulnici. 

Aurel Boțu, primarul comunei Tulnici:

Am primit mesajul de la ISU că ar fi fost cutremur în zonă şi este posibil ca avalanşa să se fi produs din cauza cutremurului şi a creşterii temperaturii.

Chiar şi fără cutremure, pericolul producerii de avalanşe este foarte mare în perioada următoare.

Nicolae Cojanu, şeful echipei Salvamont Sinaia:

Zăpada este foarte, foarte mare, este depusă în straturi şi este un grad poate chiar 5 pe o scară de la 1 la 5, grad mare de producere a avalanşelor. Zăpada poate să plece în orice moment. S-a şi încălzit foarte tare. Deci riscul este maxim.

Un adolescent de 15 din Lupeni a reuşit să se salveze, ieri, din Munţii Şureanu, tocmai pentru că şi-a dat seama de pericol. S-a adăpostit într-o stână părăsită şi a sunat la 112, atunci când n-a mai putut înainta. Bogdan participa, împreună cu tatăl său, la o întrecere sportivă.

A fost un weekend greu şi pentru jandarmii montani de pe Valea Prahovei. Trei copii şi opt adulţi au fost recuperaţi după ce s-au pierdut în zona Piatra Arsă. Grupul a fost condus înapoi, spre cota 2000.

În localitatea Arefu, din Argeş, s-au produs patru avalanşe care au blocat, ieri, preţ de câteva ore, ambele sensuri de mers pe drumul naţional 7C. Autorităţile îi sfătuiesc pe turiştii să nu se aventureze pe traseele montane fără să se informeze asupra condiţiilor meteo şi fără echipament adecvat. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » Avalanșa care a provocat moartea unei tinere în Munții Vrancei ar fi avut cauze atipice, spun autoritățile