Antena Meniu Search
x

Viorica Dăncilă, urmărită penal de procurorii DIICOT, pentru înaltă trădare

A doua zi după ce moţiunea de cenzură a picat, DIICOT a anunţat că a început urmărirea penală în rem într-un dosar de înaltă trădare care îl are în centrul atenţiei pe premierul României.

Vezi și

A doua zi după ce moţiunea de cenzură a picat, DIICOT a anunţat că a început urmărirea penală în rem într-un dosar de înaltă trădare care îl are în centrul atenţiei pe premierul României.

Ancheta are loc după ce preşedintele PNL, Ludovic Orban, a depus plângere pe numele prim-ministrului Viorica Dăncilă, pentru decizia luată în Guvern de a muta Ambasada României de la Tel Aviv la Ierusalim.

Urmărirea penală ar fi început încă din 7 iunie, dar a fost anunţată astăzi.

În urmă cu două zile, procurorul-şef DIICOT anunţa că dosarul este în lucru, pentru că nu primise informaţiile solicitate de la SRI.

Este pentru prima dată în istoria României când se cercetează astfel de fapte. 

"La data de 07.06.2018 s-a început urmărirea penală in rem (cauza Dăncila/Orban) pentru săvărşirea infracţiunii prevăzute de art.398 Cod Penal (înaltă trădare) raportat la articolul 394 lit.b şi articolul 407 al.1 Cod Penal (divulgarea secretului care periclitează securitatea naţională)", se arată în comunicatul de presă emis de DIICOT. 

Urmărirea penală în rem a început, potrivit comunicatului DIICOT, încă de pe data de 7 iunie. Deocamdată, procurorii cercetează doar faptele, nu şi persoane. 

Totul a pornit de la o plângere făcută de Ludovic Orban, care o acuză pe Viorica Dăncilă de înaltă trădare şi divulgare de informaţii confidenţiale, după vizita din aprilie, în Israel.

Liderul PNL spune că premierul i-ar fi prezentat preşedintelui României informaţii false în legătură cu memorandumul adoptat de guvern pe tema mutării Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim. Un subiect delicat la nivel internaţional.

Klaus Iohannis: "În guvern, s-a discutat un document secret, un memorandum secret pe politica externa. A fost o mare greseală."

Viorica Dăncilă: "Am discutat cu domnul presedinte Iohannis, nu pot sa spun ce am discutat, a fost o discutie privata. Avem responsabilitate, discernamant și vor discuta cu toate institutiile."

Subiectul a stârnit imediat reacţii aprinse.

Liviu Dragnea: "Este o plângere penală a lui Klaus Iohannis, Orban e o unealtă jalnică. Acesta este un demers de tentativă de lovitură de stat."

Claudiu Manda: "Liderul opoziţiei a făcut această plângere penală în speranţa că se poate ajunge la un dosar penal, eventual celelalte etape, plus suspendare, care poate să fie doar pentru 45 de zile sau forţarea prim-ministrului să-şi dea demisia."

Înalta trădare este o infracţiune care se pedepseşte, potrivit Codului Penal, cu închisoare de până la 25 de ani sau pe viaţă şi cu interzicerea exercitării unor drepturi. DIICOT a anunţat că a început urmărirea penală în rem în acest dosar la o zi după ce moţiunea de cenzură împotriva Guvernului a picat. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Evenimente » Viorica Dăncilă, urmărită penal de procurorii DIICOT, pentru înaltă trădare