Antena Meniu Search
x

Greva STB suspendată de instanță. Tribunalul a dispus reluarea imediată a activitații șoferilor

Capitală este blocată după ce angajaţii STB au intrat în grevă şi au refuzat să scoată autobuzele, tramvaiele şi troleibuzele pe traseu. La  prima oră, mii de bucureşteni care au plecat la serviciu au aşteptat în staţii sau au fost nevoiţi să se reorientenze spre metrou. Tribunalul a suspendat greva STB și a dispus reluarea imediată a activității

de Redactia Observator

la 20.01.2022, 16:40

Vezi și

Greva STB a fost suspendată de instanță. Tribunalul a dispus reluarea imediată a activitații șoferilor. Judecătorii Tribunalului Bucureşti au discutat la ora 14.00 dosarul privind suspendarea grevei. 

Activitatea în transportul public din Capitală urmează a fi reluată imediat. Decizia instanţei este executorie. Conducerea societăţii de transport public a depus joi la tribunal două cereri, în care solicită suspendarea grevei sindicaliştilor, precum şi constatarea nelegalităţii protestului organizat de angajaţi.

În primul dosar, cel privind suspendarea grevei, instanţa a dat dreptate STB, urmând ca cererea privind nelegalitatea protestului să fie judecată vineri.

De ce fac de fapt grevă angajații STB în Capitală

Pe acelaşi subiect

Directorul Societății de Transport București, Adrian Criț, aduce acuzații grave la adresa unora dintre angajații companiei, pe care îi acuză că fură combustibil și piese de schimb și susține că angajații sunt manipulați. Vasile Petrariu, liderul Sindicatului Transportatorilor din Bucureşti (STB) a cerut demiterea lui Adrian Criț pentru a ieși din grevă. Vasile Petrariu, consilier PSD, i-a acuzat pe cei de la PNL şi USR că doresc să divizeze societatea și că angajații vor renegocierea unui nou contract colectiv de muncă prin care să se asigure o creştere salarială de minimum 10%, care să compenseze rata inflaţiei şi preţurile majorate.

A fost un război al declaraţiilor toată dimineaţa între reprezentanţii sindicaliştilor pe de o parte şi directorul STB şi primarul Capitalei pe de altă parte. Oficialii susţin că greva este ilegală şi i-au acţionat deja în instanţă pe cei care au orchestrat-o. Aşa cum au ameninţat încă de ieri, angajaţii STB au refuzat la prima oră să mai iasă pe traseu. Înainte de răsăritul soarelui, directorul general al companiei a încercat să-i convingă pe oameni să renunţe la grevă.

”Rugămintea mea e următoarea. Ieşiţi pe traseu pentru că nu vreau să fiţi manipulaţi. Credeţi-mă, o să aveţi parte de toate drepturile”, le-a transmis Adrian Criţ, director STB, angajaților. ”Nu credem asta! Dacă le aveam, le aveam de la început!” i-au răspuns angajații. Şi aşa au ţinut-o toată dimineaţa. Într-un război al declaraţiilor. 

Ce nemulțumiri au șoferii STB

”Nu avem vehicule, lăsă de dorit și din punct de vedere tehnic și lipsa lor ...în traseu este foarte aglomerat.”, se plânge un angajat STB.

”Unde este regula pandemiei? Unde sunt vehiculele introduse în plus pe traseu pentru a se evita aglomeraţia?” este nemulțumirea unui alt angajat. 

”Salariul nu s-a mărit de doi ani de zile, din 2019”, s-a plâns un alt angajat.  

Între timp, în stradă, călătorii au fost nevoiţi să se descurce cum au putut ca să ajungă la serviciu. Aglomeraţia de la suprafaţa s-a mutat pentru scurt timp în subteran. La staţia de metrou Unirii trenurile au fost la orele de vârf pline, ca înainte de pandemie, chiar dacă s-a suplimentat numărul garniturilor.

Între timp, au curs acuzaţiile între sindicalişti şi conducerea STB şi primarul Capitalei. ”Este o întrerupere spontană a lucrului, pentru că cei cu care noi tot am dialogat am vorbit mai mult singuri”, a transmis Vasile Petrariu Presedintele Federatiei Sindicatelor si Servicii Publice.

”Aceasta nu este o grevă spontană. Cum spune dânsul ivită din senin. Aceasta este o grevă ilegală în condiții de pandemie trebuia sa scoată măcar 30 la sută din parc.” a acuzat Adrian Criţ, director STB,. 

Aşa că s-a depus şi o plângere penală. ”Acţiunea în instanţă este scrisă, este depusă la Tribunalul Bucureşti de către STB prin care solicită judecătorilor să constate că această acţiune este ilegală”, a transmis și primarul Capitalei, Nicușor Dan.

Prefectul Capitalei: Am încercat şi în cursul serii să îl sun pe domnul primar

Prefectul Capitalei, Alexandra Văcaru, afirmă că a încercat încă de miercuri seară să discute cu primarul general Nicuşor Dan despre greva de la STB, întrucât avea "semnale". Asta în condițiile în care angajații STB au protestat încă de miercuri dimineaţă în faţa sediului central și au amenințat că joi nu vor ieși pe traseu.  "(...) domnul primar nu mi-a răspuns aseară, mi-a răspuns după ora 6 în această dimineaţă", arată Văcaru, precizând că joi a fost la Primăria Capitalei şi a discutat cu edilul-şef.

"În cursul dimineţii, având în vedere că am fost în imposibilitatea de a avea un dialog până în această dimineaţă, după ora 6, cu domnul primar general, m-am deplasat la sediul Primăriei Generale şi am avut o discuţie cu domnul primar general, ridicându-i problema perturbării ordinii publice şi solicitându-i să intervină şi să efectueze toate demersurile pentru menţinerea unui climat de pace socială şi ordine publică la nivelul Capitalei", a afirmat Văcaru, joi, într-o declaraţie de presă.

Întrebată ce înseamnă că a fost în imposibilitatea de a lua legătura cu Nicuşor Dan, ea a răspuns: "Telefonic am reuşit să iau legătura doar în această dimineaţă, după ora 6, cu domnul primar. Am încercat şi în cursul serii să îl sun pe domnul primar. (...) Aveam semnale, am discutat cu diverse autorităţi încă din cursul serii, domnul primar nu mi-a răspuns aseară, mi-a răspuns după ora 6 în această dimineaţă". "Era la Primărie, am discutat la 6 dimineaţa, am stabilit că mă duc, am discutat şi atât tot", a afirmat prefectul Capitalei.

Reacția viceprimarului Capitalei la „greva ilegală” a STB: „Solicit încetarea războiului PSD-PNL versus PNL-PSD”

Viceprimarul USR al Capitalei Horia Tomescu a reacționat joi, 20 ianuarie, la greva STB pe care o consideră ilegală și a solicitat „încetarea războiului PSD-PNL versus PNL-PSD”.

”Câteva lucruri despre greva ilegală din transportul public: Liderul sindicatului STB este consilierul general PSD - Vasile Petrariu. Pentru că așa sunt sindicatele în România. Apolitice și în favoarea clasei muncitoare. Actualul director STB este Adrian Criț, propus de PNL. Directorul anterior a fost Alexandru-Hazem Kansou, fost consilier general PNL trecut cu arme și bagaje la PSD, probabil viitorul prefect de București din partea PSD. Solicit încetarea războiului PSD-PNL versus PNL-PSD, război care ține ostatici bucureștenii de atâția și atâția ani. Nu mai sunt resurse de prăduit. Au rămas doar datorii. Opriți-vă!”, a scris pe facebook Horia Tomescu, viceprimarul Bucureștiului din partea USR.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Evenimente » Greva STB suspendată de instanță. Tribunalul a dispus reluarea imediată a activitații șoferilor