Video Delicatesa evreiască de Crăciun cu care cofetăriile au dat lovitura. Clienţii scot din buzunar până la 170 de lei
Cozonac sau babka, aceasta este întrebarea de sezon. Toată lume vrea un Crăciun dulce, memorabil, iar goana după cozonacii perfecți, torturile elegante și prăjiturile sofisticate e pe ultima sută de metri. În cofetării şi patiserii se munceşte în trei schimburi pentru a face faţă listelor interminabile de comenzi. Rezervările s-au făcut încă din noiembrie, iar vânzările sunt deja mai mari cu 70%.
Se munceşte pe bandă rulantă pentru a onora comenzile în prag de Crăciun. În acest laborator, angajaţii vin în trei schimburi ca să facă faţă cererii.
Peste 1.500 de astfel de cozonaci s-au vândut doar în ultimele zile. Alţii mai bine de o mie aşteaptă să intre în cuptoare, care nu se mai opresc până în Ajunul Crăciunului. Anul acesta, clienţii merg pe clasic, astfel că dolofanii cu nucă sunt în topul vânzărilor.
Cât costă un cozonac de Crăciun
Lista comenzilor a fost deschisă încă din noiembrie, semn că gospodinele merg pe mâna profesioniştilor.
- Drumul Morţii E 85 şi-a cerut din nou tributul înainte de Crăciun: Un bărbat din Bacău a murit, după ce...
- Un bărbat din Olt, omorât cu toporişca de prietenul său. Suspectul a ascuns cadavrul într-o anexă
- Inteligenţa artificială ia locul felicitărilor de Crăciun scrise de mână. Trucul la care apelează mulţi poate...
- 35 de ani de la "Baricada de la Inter", ziua când TAB-urile au măcelărit la ordin revoluţionarii. Mărturii...
- Delicatesa evreiască de Crăciun cu care cofetăriile au dat lovitura. Clienţii scot din buzunar până la 170 de lei
"Se comandă torturi, prăjituri, dar vedeta sărbătorilor rămâne cozonacul", ne spune Alina Luca, reprezentant cofetărie.
Se caută şi variantele clasice, cum este diplomatul, doboşul, dar sunt clienţi care preferă ceva nou şi atunci prăjiturile cu cremă de fistic sau caramel sărat oferă o experienţă diferită.
Vedeta sezonului, babka
Cozonacii costă între 40 şi 85 de lei per kilogram, în funcţie de umplutură, iar platourile de prăjituri asortate între 110 şi 150 de lei.
Într-un alt laborator din apropierea Timişoarei, domnesc aromele de portocală și rom. Sunt ingrediente esenţiale ale preparatului care are toate șansele să detroneze cozonacul.
Cozonacul cu origini evreieşti a devenit extrem de popular în ultimii ani. Babka cu ciocolată neagră sau nuci costă 150 lei kilogramul. Cel cu fistic e 170 de lei.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰