Antena Meniu Search
x

DIICOT, decizie neaşteptată în dosarul sinuciderilor provocate de "Balena Albastră", în România. Procurorii fac noi dezvăluiri despre Jocul Morţii

Procurorii DIICOT au luat o decizie neaşteptată în dosarul dosarul sinuciderilor provocate de jocul Balena Albastră.

DIICOT a luat o decizie neaşteptată în dosarul sinuciderilor provocate de jocul Balena Albastră., care a făcut zeci de victime în toată lumea.

Potrivit unei ordonanţe emise la 1 februarie, DIICOT a decis clasarea celor zece cazuri anchetate, cinci dosare de sinucideri şi alte cinci de copii români care s-au rănit singuri.

Procurorii spun că nu au găsit dovezi care să indice că sinuciderile au fost provocate de faptul că intraseră în celebrul joc Balena Albastră.

"Concluziile anchetei sunt în sensul că jocul „Balena Albastră” a cunoscut o amploare nejustificat de mare, generată de speculaţiile şi informaţiile furnizate de mass-media care, din dorinţa de a avertiza asupra pericolelor la care se expun minorii în mediul on line, a escaladat cazuistica, generând o adevărată psihoză în rândul adulţilor. 

În ceea ce-i priveşte pe minori, s-a constatat că informaţiile în cascadă despre existenţa unui joc potenţial letal, care ar fi făcut numeroase victime, câteva ajungând chiar să-şi ia viaţa a constituit doar o sursă inepuizabilă de căutări febrile, necesare pentru a alimenta curiozitatea specifică vârstei.

Este adevărat însă că marea majoritate a „curioşilor” se încadrează într-un tipar anume: copii ce provin din familii destrămate, cu părinţi divorţaţi, ori plecaţi la muncă în străinătate, aflaţi în grija bunicilor sau a unor străini, copii cu probleme preexistente care au căzut victime ale unor persoane, la fel de provocate de implicarea într-un joc perfid, care urmăreau însă producerea unor satisfacţii meschine, de cele mai multe ori cu conotaţii pornografice.

Cele mai multe însă dintre cazurile cercetate au vizat minori care şi-au provocat în special răni superficiale din dorinţa de a epata, imitând ceea ce vedeau la alţii ori ceea ce îşi imaginau că presupunea participarea la jocul Balena Albastră", se arată în ordonanţa DIICOT.. 

În consecinţă, spun procurorii, "în privinţa infracţiunii, în cauzele în care diverşi minori au arătat că au intrat în legătură cu „administratori” care le cereau să îndeplinească „provocări” s-a constatat, pe de o parte, că acele contacte nu au putut fi dovedite (lipsa oricăror urme în mijloacele de stocare percheziţionate, lipsa apelurilor de la numere necunoscute şi posibil suspecte în listing), iar pe de alta, că aşa-zişii „curatori” erau blocaţi încă de la început, fără a ajunge să profereze ameninţări ori să sugereze acţiuni grave".

"Mai mult, din întreg materialul probator administrat în privinţa cauzelor soldate cu decesul celor patru minori, niciunul dintre acestea nu a avut vreo legătură cu Balena Albastră.

Este greu de cuantificat şi de justificat suferinţa prin care au trecut rudele minorilor, care, dincolo de durerea inerentă pierderilor suferite, au fost nevoite să facă faţă unor speculaţii nedrepte, ce păreau imposibil de înlăturat la momentele iniţiale. Dacă în privinţa lui C. T.-A., T. G. A. şi B. D.-F. a rezultat încă de la început că decesele au fost cauzate de sinucideri, planând suspiciuni asupra motivelor determinante, în privinţa minorei V. D.-Ş. s-a dovedit în final că moartea sa a fost cauzată de un accident nefericit", se mai arată în Ordonanţa DIICOT.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Evenimente » DIICOT, decizie neaşteptată în dosarul sinuciderilor provocate de "Balena Albastră", în România. Procurorii fac noi dezvăluiri despre Jocul Morţii