Video "Disperarea te face să încerci să împingi portiera". Reacţia lui Titi Aur, după tragedia din Vâlcea. Băieţelul care a supravieţuit e în continuare în stare critică
Tânăra de 23 de ani, care a plonjat cu maşina în râul Olt, dar şi tatăl ei au fost ucişi de ceea ce legiştii numesc înecul pe uscat - adică răpuşi de şocul hipotermic. Nepotul lor în vârstă de cinci ani a scăpat cu viaţă, dar este în stare critică. Experţii în conducere defensivă avertizează că în astfel de cazuri, viteza de reacţie face diferenţa dintre viaţă şi moarte.
- Instituţiile statului implicate în caracatiţa Nordis: Doi inspectori ANAF au ascuns transferuri suspecte de 40 milioane lei. DETALII la Observator 12:00
- Cum a încasat Horațiu Potra 8 milioane de dolari în trei ani de la chinezi, protejându-le interesele în Africa – Investigație Rise Project
Chiar tânăra de la volan a sunat după ajutor la 112 în timp ce maşina se scufunda. Împreună cu ea erau nepoţelul de 5 ani şi tatăl ei de 68 de ani. Şoferiţa lucra în Germania şi venise acasă în concediu. Era un sprijin de bază pentru familia ei numeroasă – avea 11 fraţi şi surori.
"Am venit acum două săptămâni. După, plecam înapoi în Germania. Și uite că n-am mai apucat să plecăm", povesteşte fratele şoferiţei, care a venit împreună cu ea din Germania.
Tată şi fiică, morţi după ce au plonjat cu maşina în Olt: "Apa era foarte rece. Dădeau săracii din mâini"
Într-o clipă de neatenţie, a pierdut controlul volanului într-o curbă uşoară. Maşina a intrat pe contrasens, a rupt gardul de protecţie şi a căzut în apele Oltului.
- Cum a încasat Horațiu Potra 8 milioane de dolari în trei ani de la chinezi, protejându-le interesele în Africa...
- Un maramureşean înarmat cu o puşcă s-a urcat pe ATV şi a ieşit la vânătoare de câini. Bărbatul s-a ales cu...
- Bloc înghiţit de fum şi foc, în centrul Mangaliei. Pompierii au scos dintr-un apartament în flăcări două butelii
- Accident mortal cu aproape 200 km/oră, surprins între Deva şi Hunedoara. Şoferul a fost aruncat de impact în...
- Misiune contracronometru a salvamontiştilor. Ucrainean rătăcit în Munţii Maramureşului, salvat după trei...
"Nu am putut face nimic. Era apa foarte mare. A vrut să intre un băiat, dar era apa foarte rece. Ei dădeau, săracii, din mâini, şi la un moment dat maşina plutea, apoi s-a lăsat de bot în jos. Să fii lângă ei şi să nu poţi să-i ajuţi... chiar aiurea. Nici autorităţile, nici pompierii... A durat. I-am spus poliţistului să cheme un elicopter, să vină cu elicopterul", spune un martor.
"Sunt curenţi puternici pe aici?"
"Da, sunt. Sunt vârtejuri pentru că au săpat, au excavat", continuă bărbatul. "Viteza, lipsa de experienţă... A dat în grilajul ăsta şi a zburat, a tras-o imediat în stânga", explică un alt martor.
Contactul cu apa rece ca gheaţa a paralizat orice încercare a victimelor de a se salva.
"Dacă rezişti la frig, trebuie să deschizi prima dată geamurile de la maşină, să intre apa, ca să poţi să ieşi. Cel puţin două geamuri, să stai în zona cea mai înaltă din interior ca să poţi să respiri şi, după ce intră apa, să încerci să ieşi pe geam. Disperarea te face să încerci să împingi portiera. Fiind în apă, nu vei reuşi", a declarat Titi Aur, specialist în conducere defensivă.
Pompierii şi medicii au găsit-o pe şoferiţă moartă. La fel şi pe tatăl ei.
"Pacienta a fost adusă în stop cardiorespirator, ventilată mecanic, intubată orotraheal. Situaţia generală a fost foarte proastă, iar la ora 3 s-a produs decesul", a spus Florin Ghiţă, de la Spitalul din Vâlcea. "Vreau să ştiu starea lui. Mi-au spus: ‘Din păcate, domnul Nicuşor, bărbatul de 68 de ani, a decedat.’ După două ore, am auzit că a murit şi sora", povesteşte sora şoferiţei momentul în care a sunat la spita. "Pacientul, în vârstă de 68 de ani, a fost adus aseară în serviciul UPU, în stop cardio-respirator şi cu hipotermie severă. Nu a mai putut fi resuscitat", a declarat Cristina Bălău, purtător de cuvânt al Spitalului Județean.
Legiştii spun că nu au murit înecaţi, ci din cauza şocului hipotermic.
Medicii numesc acest fenomen "înec pe uscat".
"Apar frisoanele, crampele musculare. Încercăm să compensăm pierderea de căldură, dar în apa rece acest lucru se întâmplă cu o viteză fantastică. Posibilitatea de a reacţiona este mult redusă. Dacă ar mai fi existat o posibilitate să se salveze, acest lucru este împiedicat", explică medicul Tudor Ciuhodaru.
Nepoţelul şoferiţei este în stare critică la spital, intubat şi ventilat, iar medicii sunt rezervaţi
Hipotermia se instalează când temperatura corpului scade sub 35 de grade Celsius. Mâinile şi picioarele îngheaţă în primă fază, apoi organele încep să cedeze rând pe rând. Insuficienţa cardiacă şi respiratorie ucid în cele din urmă. Nepotul şoferiţei, un băieţel de 5 ani, este singurul care a reuşit să scape din capcana mortală, dar medicii sunt rezervaţi.
"Starea generală a copilului este critică. Este intubat şi ventilat, instabil hemodinamic, cu suport vasopresor în doze mari", a declarat Dr. Cosmin Dima, medic de urgență la Spitalul "Luther".
Acum, familia se pregăteşte de înmormântare.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰