În cel mai mare spital din Neamţ au rămas doar doi medici ortopezi, după reţinerile pentru mită
Situaţie fără precedent în Neamţ. Cel mai mare spital din judeţ ar putea rămâne fără secţie de ortopedie după ce aproape toţi medicii care lucrează acolo au fost reţinuţi pentru luare de mită.
Situaţie fără precedent în Neamţ. Cel mai mare spital din judeţ ar putea rămâne fără secţie de ortopedie după ce aproape toţi medicii care lucrează acolo au fost reţinuţi pentru luare de mită.
Mărturiile pacienţilor zguduie sistemul de sănătate. Sunt oameni simpli care povestesc cum îşi vindeau animalele, ca să facă rost de bani pentru a-şi salva viaţa.
Eu am avut o fată operată şi acum trebuie s-o duc la Târgu Mureş s-o opereze. A greşit operaţia şi merge strâmb, este mărturia mamei unei paciente operate de medicul Florică Guţu, unul dintre cei cinci doctori reţinuţi.
În 2015, medicul a fost condamnat la doi ani şi două luni de închisoare cu suspendare, pentru luare de mită. I s-a interzis atunci să practice profesia timp de un an. Anul trecut însă a fost reangajat.
După ce a explodat ancheta ofiţerilor anticorupţie, s-a declanşat şi o criză fără precedent. În cel mai mare spital din Neamţ au rămas doar doi medici ortopezi.
La cabientul de Ortopedie din Policlinica Spitalului din Neamţ, problema pare a fi şi mai gravă pentru că medicul de aici a fost, de asemenea, reţinut şi nu mai are cine să ofere consultaţii.
Niciunul dintre cei cinci medici reţinuţi nu câştiga mai puţin de 4000 de euro lunar. Chiar şi aşa, sunt pacienţi care povestesc că doctorii nu făceau un pas în sala de operaţie fără să ceară mită.
SORINA PINTEA, ministrul Sănătăţii: Au un sistem de salarizare performant, au materiale, au tot ce le trebuie. N-au bun simţ, cred că asta le lipseşte.
Conducerea spitalul caută acum soluţii ca să nu închidă secţia.
Codruţ Munteanu, Managerul Spitalului Judeţean Piatra Neamţ: Ar fi aducerea unor ortopezi rezidenţi de ultimul an, de la Iaşi.
Managerul spune chiar că ar fi de acord ca doctorii acuzaţi că au condiţionat actul medic să se întoarcă în spital, dacă vor fi lăsaţi în libertate. Astfel încât pacienţii să nu sufere. Cel mai apropiat spital cu secţie de ortopedie se află în Iaşi, la 130 de kilometri distanţă.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰