Antena Meniu Search
x

Donald Trump - al 45-lea preşedinte al Statelor Unite ale Americii. Miliardar, magnat imobiliar şi fostă vedetă de reality-show, viitorul preşedinte al SUA a scris deja istorie (FOTO)

Republicanul Donald Trump, miliardar, magnat imobliar şi fostă vedetă de reality-show, va fi învestit astăzi ca preşedinte al Statelor Unite ale Americii.

Republicanul Donald Trump, miliardar, magnat imobliar şi fostă vedetă de reality-show, va fi învestit astăzi ca preşedinte al Statelor Unite ale Americii.

Trump este câştigătorul poate celor mai controversate alegeri prezidenţiale din istoria modernă a Statelor Unite, deşi a obţinut cu peste 2,7 milioane de voturi mai puţin decât democrată Hillary Clinton. Deşi insultele şi proiectele politice controversate au şocat lumea întreagă, acesta a reuşit să-şi construiască o bază electorală puternică în rândul americanilor sătui de modul tradiţional de a face politică la Washington.

BIOGRAFIE

Donald Trump s-a născut pe 14 iunie 1946 în cartierul Queens din New York. În adolescenţă, părinţii l-au înscris la o academie militară pentru a-i canaliza mai bine energia.

După absolvire, s-a înscris la un curs de economie şi a obţinut o diplomă la Wharton School of Finance din cadrul Universităţii Pennsylvania.

De asemenea, acesta s-a angajat imediat după absolvire în compania imobiliară da familiei sale. Donald Trump a învăţat trucurile meseriei sub îndrumarea tatălui său şi, foarte repede, s-a dovedit extrem de talentat în afaceri şi a extins compania de dezvoltare imobiliară din Brooklyn şi Queens în Manhattan.

În 1983, preşedintele-ales a construit primul său zgârie-nori, Trump Tower, care marchează în continuare peisajul urban din New York. Aflat în fruntea unui imperiu financiar, miliardarul a ridicat zeci de construcţii prestigioase care îi poartă numele.

Un deceniu mai târziu, în timpul crizei imobiliare din 1990, a trebuit să facă faţă unor datorii care se ridicau la mai multe miliarde de dolari şi a fost aproape de faliment. Însă, magnatul afacerilor imobiliare de lux a reuşit să evite acea situaţie dramatică şi a căzut în picioare.

În 2005, grupul său a fost încă o dată confruntat cu spectrul falimentului, din cauza cazinourilor din Atlantic City, dar, încă o dată, magnatul şi-a salvat afacerile in extremis. De atunci, Donald Trump şi-a înmulţit asocierile, pentru a minimaliza riscurile financiare, şi a dezvoltat un sistem de licenţe care i-au permis să îşi pună numele pe clădiri de tip zgârie-nori care nu îi aparţin.

În paralel, acesta a permis imperiului său economic să se diversifice în prêt-à-porter, prin amenajarea de terenuri de golf şi chiar cursuri de formare profesională – Trump University şi, apoi, din 2010, The Trump Entrepreneur Initiative.

Omul de afaceri a decis să creeze şi să coproducă începând cu 2004 o emisiune de tip reality-show, ”The Apprentice”. Succesul a venit imediat, iar emisiunea a pulverizat recordurile de audienţă americane – 28 de milioane de telespectatori pentru seara finalei primului sezon. Donald Trump s-a lăsat prins în joc şi a preluat comanda prezentării show-ului timp de mai multe sezoane. Fiind şi un personaj extravagant, cota lui de popularitate nu a încetat să crească, iar formatul emisiunii sale a fost comercializat cu mare succes în multe ţări.

În ceea ce priveşte viaţa privată - Donald Trump s-a căsătorit în 1977 cu Ivana Zelnickova, o atletă şi manechin din Cehia. Cuplul are trei copii: Donald Trump Jr. (născut în 1977), Ivanka (născută în 1981) şi Eric (născut în 1984).

În 1993, s-a căsătorit pentru a doua oară – la un an după divorţul de Ivana – cu Marla Maples, cu care are o fiică, Tiffany (născută în 1993). Însă cuplul a divorţat în 1999.

Din ianuarie 2005, Donald Trump este căsătorit cu modelul sloven Melanie Knauss. Cei doi au împreună un fiu, Barron William (născut în 2006). De asemene,a miliardarul republican este deja bunic şi are şapte nepoţi.

DEBUTUL ÎN POLITICĂ

Susţinător al lui Ronald Reagan, i s-a părut normal să se înscrie, în 1987, în partidul acestuia – Partidul Republican. Cu regularitate, miliardarul a încercat să se prezinte la alegerile prezidenţiale, dar nu a avut cu adevărat această ocazie: în 1988, voia să se prezinte, dar i-a luat locul Ronald Reagan.

A părăsit partidul în 1999 şi s-a înscris în Reform Party, un partid politic înfiinţat în 1995 de miliardarul Ross Perrot. A încercat să obţină nominalizarea prezidenţială din partea acestei formaţiuni în 2000, dar s-a retras din cursă înainte de începerea procedurii de votare. Era creditat doar cu 7% din intenţiile de vot şi întâmpina dificultăţi în a face să avanseze cariera sa politică.

CANDIDATURA

Totul s-a schimbat în iunie 2015, atunci când şi-a anunţat candidatura la alegerile primare din cadrul Partidului Republican în vederea alegerilor prezidenţiale din 2016. Miliardarul a revenit astfel pe scena politică, la aproape 20 de la prima sa candidatură la primarele republicane din 1996. A ales să îşi anunţe candidatura în holul central al Trump Tower din New York.

Prima surpriză a fost că a obţinut voturile unui număr suficient de mare de delegaţi pentru a fi învestit drept candidat al Partidului Republican. A doua surpriză a fost că, în ciuda unui debut de campanie marcat de indiferenţă generală, fiind creditat cu doar 5% din intenţiile de vot, într-un sondaj la sfârşitul lunii iunie 2015, situaţia s-a schimbat complet în iulie şi august. S-a regăsit dintr-o dată în fruntea sondajelor pentru alegerile primare cu estimări cuprinse între 17% şi 40% din intenţiile de vot, iar mediatizarea lui a devenit peste noapte una impresionantă.

Sloganul său ”Make America Great Again” – acelaşi folosit şi de Ronald Reagan – a fost preluat peste tot pe reţelele de socializare, dar şi în presa tradiţională. 

MOTIVELE SUCCESULUI

Aceste motive au la bază mai multe elemente. Primul, cel mai evident, este acela că Donald Trump a reprezentat ”tendinţa”, o nouă ”modă”. Toată lumea vorbea pe internet despre discursurile sale şocante, iar companiile din mass-media au încercat să profite de pe urma notorietăţii sale online. Al doilea motiv constă în faptul că toată lumea a prezis înfrângerea lui Trump şi să vorbeşti despre el nu părea să aibă consecinţe politice majore. Astfel, companiile media nu îi aduceau elogii, ba chiar îl ridiculizau în mod repetat. În mod normal, cu o astfel de atitudine, un candidat politic se poate considerat terminat, însă nu a fost şi cazul lui Donald Trump. Şi-a câştigat popularitatea prin discursuri şocante şi la limita acceptabilului, autoridiculizându-se de multe ori în mod intenţionat.

Tehnica lui a funcţionat de minune. Cu un scor considerat prea slab în statul Iowa, toată presa americană a anunţat sfârşitul campaniei lui Trump. Însă politicianul republican a revenit în forţă, obţinând în New Hampshire peste 35,2% din voturi şi în Nevada peste 45,8%. Contracandidaţii politici au devenit brusc tot mai rari în jurul său, rămânând în cursă, pe plan naţional, cu şanse reale, doar el, Hillary Clinton şi Bernie Sanders. Însă Donald Trump ştia deja că are o şansă uriaşă: Bernie Sanders a fost în mod cert foarte popular în rândul tinerilor, dar nu era suficient de credibil pe scară largă, deoarece este socialist (iar socialismul din Statele Unite este mult mai puţin popular decât în Franţa şi în alte ţări din Europa), iar Hillary Clinton este extrem de criticată din cauza legăturilor sale prea strânse cu Wall Street.

A reuşit să îşi creeze astfel, în faţa opiniei publice, o imagine foarte clară. Atunci când se gândesc la Donald Trump, mulţi dintre americani văd în el un om cu o personalitate puternică, care nu ezită să vină în faţa scenei şi care nu se teme de cuvinte. Trump a învăţat această tehnică graţie emisiunilor de tip reality-show pe care le-a prezentat. În acei ani, a remarcat că cei mai mulţi dintre candidaţii care câştigau concursul din acel show TV aveau o personalitate puternică. A transpus acest aspect în politică şi acest lucru a funcţionat extrem de bine, în ciuda scandalurilor care nu l-a evitat nici în perioada alegerilor prezidenţiale din SUA.

Declaraţii scandaloase la adresa femeilor

Însă magnatul american a făcut o eroare colosală atunci când a început să insulte femeile. Pe lângă declaraţiile sale şocante la adresa mexicanilor şi musulmanilor, miliardarul republican a făcut nepermisa greşeală de a scandaliza electoratul feminin, care reprezintă mai mult de jumătate din cetăţenii americani cu drept de vot. În final, declaraţiile sale misogine nu au părut să-i afecteze popularitatea în rândul electoratului feminin conservator din statele sudice sau din Pennsylvania şi Wisconsin.

În urma publicării de postul NBC a unei înregistrări audio în care politicianul american poate fi auzit făcând comentarii vulgare şi degradante despre prezentatoarea unei emisiuni TV, presa din Statele Unite a publicat mai multe afirmaţii nepermise făcute de Trump de-a lungul carierei sale atunci când se referea la femei, cărora le spunea ”scroafe grase”, ”căţele” şi ”fiinţe bune de nimic”.

Deşi îi caracterizează adeseori pe unii dintre rivalii lui de sex masculin prin termeni precum ”cretini”, ”incapabili” şi ”zero barat”, atunci când se referă la adeversarele sale femei, Donald Trump foloseşte de obicei un singur cuvânt – ”ratate”.

De curând, politicianul a şocat America cu o declaraţie despre o jurnalistă vedetă a postului Fox, Megyn Kelly. ”Nu am prea mult respect pentru ea. Când îmi vorbea, puteai să vezi cum îi ţâşnea sânge din ochi. Sânge care ieşea din toate... de oriunde mai iese”, a spus Trump, făcând o aluzie la ciclul menstrual.

”Sunteţi dezgustătoare”, i-a spus Trump unei avocate care a cerut o pauză într-o audiere la tribunal, pentru a putea să îşi alăpteze bebeluşul. ”Nu poţi să ai pur şi simplu încredere într-o femeie pentru a păstra un secret de stat, dacă ea este îndrăgostită”, a spus magnatul, referindu-se la Huma Abedin, fosta şefă de cabinet a lui Hillary Clinton, al cărei soţ a fost implicat într-un scandal sexual, după ce trimis mai multor femei, pe internet, fotografii care îl prezentau în ipostaze intime.

În 2006, Donald Trump a insultat-o pe actriţa Rosie O’Don­nell – ”E dezgustătoare, atât la exterior, cât şi la interior. Are o faţă grasă şi urâtă. E o ţărancă” – dar şi pe Arianna Huffington, cofondatoare a site-ului Huffington Post – ”E prea puţin seducătoare. Înţeleg de ce soţul ei a părăsit-o pentru un bărbat. A făcut o alegere bună”.

Scandaluri cu două foste Miss Univers

Alicia Machado a devenit în ultima lună un veritabil simbol al sexismului lui Donald Trump. Fosta Miss Univers a anunţat public că o susţine pe Hillary Clinton, după ce a fost victima insultelor şi a ironiilor lansate de Donald Trump.

La o zi după prima dezbatere electorală televizată dintre Hillary Clinton şi Donald Trump, kilogramele au ţinut prima pagină a jurnalelor de ştiri americane. Nu cele ale candidatului republican, despre care se ştie că se află destul de aproape de limita obezităţii, ci kilogramele unei foste regine a frumuseţii: Alicia Machado.

Câştigătoare a concursului Miss Univers în 1996 pe când reprezenta Venezuela, ea este în prezent cetăţean american. Hillary Clinton a spus că Alicia Machado reprezintă un exemplu al sexismului şi rasismului lui Donald Trump, reamintind telespectatorilor că miliardarul – care organiza pe atunci acest concurs de frumuseţe – îi spunea tinerei reprezentante a Venezuelei ”Miss Piggy” şi ”o maşină de mâncat”, pentru că Alicia Machado s-a îngrăşat puţin după concurs, şi ”Miss Housekeeping”, pentru că era originară din America de Sud.

Donald Trump a organizat în epocă un eveniment umilitor pentru Alicia Machado: a obligat-o să facă sport alături de el, în public, fără să o prevină, şi a folosit expresii umilitoare când i se adresa, în faţa câtorva zeci de jurnalişti prezenţi în acea sală de fitness. Alicia Machado spune că a suferit de depresie, anorexie şi bulimie din cauza lui Donald Trump.

Un nou episod stânjenitor a fost dezvăluit odată cu publicarea în luna octombrie a unei înregistrări video, realizată în 2011, la un eveniment corporatist, care îl arată pe Donald Trump pipăind şi sărutând pe scenă o altă Miss Univers, pe care a umilit-o sexual în faţa unui public de câteva mii de persoane, potrivit vox.com.

Femeia în cauză este Jennifer Hawkins, câştigătoarea din 2004 a concursului Miss Univers, reprezentând Australia. În acel clip video, Trump îi cere lui Hawkins să i se alăture pe scenă, după ce prezentase publicului filosofia sa în privinţa folosirii răzbunării pentru a avea succes în afaceri. ”Plăteşte-le-o oamenilor cu aceeaşi monedă. Dacă ei te trag pe sfoară, trage-i şi tu pe ei pe sfoară de 10 ori mai puternic. Cred cu tărie în acest principiu”, a spus Donald Trump. 

Donald Trump fusese furios cu o zi înainte pe Hawkins pentru că a crezut că fosta lui protejată refuzase să apară alături de el şi să îl prezinte la un eveniment în Sydney. După ce a urcat pe scenă, Jennifer Hawkins, cu un râs nervos, a explicat că a fost vorba de ”o lipsă de comunicare cu echipa de management” şi că îi pare ”foarte rău pentru cele întâmplate”.

Iniţial, Trump a părut că acceptă acea explicaţie: ”Atunci când a aflat, s-a urcat în maşină şi şi-a adus fundul până aici, iar eu o iubesc pentru asta”.

Însă explicaţia tinerei australiene nu l-a împiedicat pe magnatul american să o umilească oricum, într-o succesiune bizară de fraze. Mai întâi, Donald Trump le-a relatat spectatorilor modul în care ar fi umilit-o în public pe Hawkins, dacă ea l-ar fi ignorat cu adevărat: ”Aş fi urcat pe scenă şi v-aş fi spus că Jennifer e o fată frumoasă în exterior, dar că nu e prea inteligentă. Nu ar fi fost adevărat, dar aş fi spus acest lucru oricum”. Apoi, Trump a adăugat o conotaţie sexuală discursului său, insistând pentru a se asigura că spectatorii au înţeles aluziile sale: ”Şi ştiţi ceva? Ea a venit aseară la mine, a venit – a venit, a venit, a venit (joc de cuvinte din limba engleză, bazat pe omonimia verbului ”to come”, care înseamnă atât ”a veni”, cât şi ”a avea orgasm”, n.r.)”.

După ce spectatorii au început să râdă, Trump a adăugat: ”Vedeţi, aşadar, şi cei din Australia au aceleaşi minţi murdare”, a adăugat politicianul republican. Apoi, Trump a apucat-o cu un gest brusc de talie pe Hawkins şi a încercat să o sărute. Fosta Miss Universe s-a eschivat, a reuşit să plaseze mâna dreaptă între ea şi Trump, iar sărutul acestuia a aterizat pe obrazul ei.

Cărţile lui Trump

Trump a scris, singur sau în colaborare, 19 cărţi, care includ volume de memorii, ghiduri de sfaturi business şi cărţi politice. A debutat în 1987 cu volumul ”The Art of the Deal”, pe care a redactat-o în colaborare cu Tony Schwartz. În anii care au urmat, Donald Trump a publicat alte 18 volume, cel mai recent dintre acestea, apărut în 2016, intitulându-se ”Great Again: How To Fix Our Crippled America”.

Carlos Lozada, editorialist la The Washington Post, a publicat un articol în vara acestui an în care a vorbit despre cărţile magnatului american. ”Lectura cărţilor lui Donald J. Trump nu seamănă cu nicio experienţă literară pe care am avut-o vreodată sau pe care aş fi putut să mi-o imaginez vreodată. Mi-am petrecut ultima săptămână citind opt dintre cărţile lui – trei memorii, trei titluri cu sfaturi de business şi două cărţi politice -, publicate între 1987 şi 2011, sperând să dezvolt o teorie unitară despre acest om sau, cel puţin, să găsesc o metodă de descifrare a universului lui”.

”În schimb, am găsit... ei bine, există oare un singur cuvânt care să combine repulsia, amuzamentul, respectul şi confuzia? Aşa te simţi, uneori pe rând, dar adeseori în acelaşi timp, când citeşti fără pauză cărţile lui Trump. Pe parcursul celor 2.212 de pagini, am întâlnit o lume în care lauda de sine e la fel de comună ca respiraţia, insulta e la fel de frecventă ca vorbitul, în care repetiţia şi contradicţia în termeni devin un standard, în care răzbunarea şi nesiguranţa izbucnesc în mod aleator”, a adăugat Carlos Lozada.

Produsele lui Trump

The Trump Organization (anterior Elizabeth Trump & Son) este un conglomerat american privat, cu sediul în Trump Tower din Manhattan, New York. Organizaţia deţine afacerile, parteneriatele de business şi investiţiile magnatului Donald Trump.

Organizaţia Trump operează în mai multe domenii – afaceri imobiliare, investiţii, tranzacţii bursiere, vânzări, marketing şi management imobiliar, construcţii, divertisment, cărţi şi edituri, mass-media, agenţii de modelling, jocuri video, alimente şi băuturi, rezervări turistice, linii aeriene şi concursuri de frumuseţe. Compania deţine, administrează, investeşte şi dezvoltă complexuri imobiliare, hoteluri, clădiri rezidenţiale şi terenuri de golf.

Organizaţia Trump are 515 filiale şi entităţi, dintre care 264 poartă numele Trump şi alte 54 poartă iniţialele magnatului american. The Trump Organization comercializează, de asemenea, articole vestimentare, aparate de fitness, bijuterii şi accesorii, mobilă, produse de iluminat, obiecte pentru baie, obiecte pentru bucătărie şi grădină, lenjerii de pat, parfumuri, dar şi fripturi, batoane de ciocolată şi sticle cu apă de izvor.

În pofida declaraţiilor sale naţionaliste, multe dintre produsele fabricate sau promovate de The Trump Organization sunt create în afara Statelor Unite. Donald Trump a jurat că nu va mai mânca niciodată biscuiţi Oreo, după ce grupul Nabisco a mutat unele dintre fabricile sale în Mexic, însă organizaţia pe care o conduce fabrică produse – vândute pe piaţa americană – în 12 ţări.

Hainele Trump – Donald J. Trump Collection include cravate, costume, cămăşi, ochelari şi alte accesorii. Cămăşile Trump sunt confecţionate în China, Bangladesh, Honduras şi Vietnam. Unele dintre paltoanele Trump sunt făcute în India, iar cămăşile bărbăteşti sunt confecţionate în Coreea de Sud. Între timp, ochelarii sunt făcuţi în China.

Brandul Trump Home conţine diverse obiecte pentru casă, precum lustre, oglinzi, paturi, veioze, canapele, şifoniere, mese de cocktail. Multe dintre aceste produse sunt fabricate în Turcia, Germania, China, India şi Slovenia.

Obiectele din hotelurile Trump – multe dintre ele sunt manufacturate şi importate. Stilourile şi pixurile din reţeaua Trump Hotel sunt făcute în China şi Taiwan şi importate în Statele Unite prin Coreea de Sud. Şampoanele, loţiunile de corp, prosoapele de baie, duşurile, coşurile de rufe, lesele şi zgărzile pentru animalele de companie sunt fabricate,  fără excepţie, în China.

Băuturile Trump – Trump Natural Spring Water (Apa naturală de izvor Trump) este servită în hotelurile, restaurantele şi cluburile de golf deţinute de Donald Trump. Apa de izvor Trump provine din New York şi Vermont şi este îmbuteliată în New York. În schimb, vodca Trump a fost produsă într-o distilerie din Olanda, producătorii spunând că băutura este distilată de cinci ori din ”grâu european”. Compania olandeză a încetat să o mai producă în 2010.

De asemenea, o companie israeliană a preluat franciza Trump Vodka, deşi versiunea vândută în Israel diferă de produsul original Trump Vodka.

AVEREA LUI TRUMP

Donald Trump spune că are o avere ”de peste 10 miliarde de dolari” şi dă vina în mod constant pe ”mass-media îngrozitoare şi necinstită” care îi subevaluează veniturile. Presa financiară şi politică americană a încercat în repetate rânduri să estimeze cu un grad înalt de acurateţe averea netă a magnatului, însă acest lucru este dificil de realizat în lipsa declaraţiilor fiscale anuale ale acestuia.

Donald Trump este primul candidat din istoria politicii moderne care a refuzat să îşi facă publice declaraţiile fiscale. De asemenea, preşedintele-ales a explicat că nu îşi va publica prea curând declaraţiile fiscale pentru că alegătorii americani nu sunt interesaţi de asemenea informaţii şi există doar o obsesie a jurnaliştilor în jurul acestui subiect.

Bloomberg a estimat, în iulie, că averea lui Donald Trump a crescut în 2016 la 3 miliarde de dolari, după ce stagnase la 2,9 miliarde de dolari în 2015.

În mai 2016, revista Fortune afirma că averea lui Donald Trump a fost evaluată la aproximativ 3,9 miliarde de dolari.

Pe 28 septembrie, revista Forbes, etalonul în ceea ce priveşte estimările veniturilor obţinute de celebrităţi, a anunţat că averea lui Donald Trump a scăzut cu 800 de milioane de dolari în 2016, ajungând la 3,7 miliarde de dolari.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Evenimente » Donald Trump - al 45-lea preşedinte al Statelor Unite ale Americii. Miliardar, magnat imobiliar şi fostă vedetă de reality-show, viitorul preşedinte al SUA a scris deja istorie (FOTO)