Antena Meniu Search
x

Energia viitorului! Ne vom încărca TELEFOANELE mobile de la haine

Deşi pare un scenariu SF, totul va fi posibil, conform specialiştilor de la Institutul pentru Celule Solare Organice din Linz, Austria

Deşi pare un scenariu SF, totul va fi posibil, conform specialiştilor de la Institutul pentru Celule Solare Organice din Linz, Austria

La ora actuală, celulele fotovoltaice (mai multe celule alcătuiesc un panou solar) existente pe piață au un substrat rigid (de regulă, din sticlă), însă oameni de știință din diferite companii, universități și institute din lume încearcă să creeze celule fotovoltaice organice pe suport de hârtie.

Dacă astfel de celule solare vor deveni suficient de eficiente, ele ar putea fi aplicate pe haine, pe jaluzele, pe genți sau pe multe alte lucruri. Obiectele din jurul nostru ar deveni o sursă de energie: spre exemplu, cu ajutorul hainelor ne-am putea încărca telefonul mobil, media player-ul sau alt dispozitiv electronic portabil. Pe scurt, marele avantaj al celulelor solare pe hârtie este flexibilitatea.

Celulele fotovoltaice folosite în prezent în mod curent sunt cele care utilizează ca material semiconductor siliciu (metaloid de culoare cenușie), germaniu (semimetal de culoare cenușiu-deschis) sau galiu (metal moale, de culoare cenușie), adică materiale anorganice.

În schimb, celulele fotovoltaice organice sunt realizate pe bază de molecule organice și polimeri (substanțe macromoleculare).

În plus, realizarea acestora implică tehnologii ieftine şi sustenabile. De pildă, ele pot fi fabricate pe scară largă prin metode relativ ieftine cum sunt serigrafia sau flexografia (procedee de imprimare): "Scopul cercetării noastre desfășurate în laboratoarele Institutului pentru Celule Solare Organice - LIOS este de a dezvolta un proces simplu și eficient de fabricare a celulelor fotovoltaice astfel încât să poată fi fabricate prin imprimare folosind, de exemplu, o imprimantă de birou și fără a necesita aptitudini tehnice sofisticate", spune Lucia Leonat, unul dintre cercetători, conform YahooNews.

Deocamdată, cercetarea din domeniu încă are obstacole de depășit. Unul dintre dezavantajele majore ale celulelor solare organice este acela că eficiența lor la ora actuală este relativ scăzută, în comparație cu celulele solare convenționale cu siliciu. Un alt dezavantaj îl reprezintă durata de viață a acestora, știut fiind că materialele organice se degradează mai rapid decât materialele anorganice cristaline mai stabile.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Evenimente » Energia viitorului! Ne vom încărca TELEFOANELE mobile de la haine