Antena Meniu Search
x

Epidemie de pesta porcină din România, fermieri disperaţi: oamenii şi-au tăiat porcii pe ascuns

Epidemia de pestă porcină aruncă fermierii din haos în disperare. După ce au rămas fără porci, unii dintre ei şi-ar putea pierde şi culturile agricole. Un ordin de ministru semnat în urmă cu 5 zile chiar de Petre Daea stârneşte vii controverse.

Vezi și

Epidemia de pestă porcină aruncă fermierii din haos în disperare. După ce au rămas fără porci, unii dintre ei şi-ar putea pierde şi culturile agricole. Un ordin de ministru semnat în urmă cu 5 zile chiar de Petre Daea stârneşte vii controverse. Sunt vizate suprafeţele pe care ar fi putut trece porcii mistreţi, ucişi şi ei în masă. În timp ce pericolul se extinde la nivel naţional, local, situaţia pare scăpată de sub control. Reporterii Observator au ajuns azi într-o localitate din Ialomiţa, unde de la gospodar la autorităţi, nimeni nu ştia ce are de făcut.

Potrivit documentului semnat de ministrul Petre Daea, toate culturile aflate în zonele în care au fost depistate focare de pestă porcină vor fi verificate înainte de recoltare. Terenurile pe care ar fi putut trece porci mistreţi vor fi izolate, iar toate plantele - neutralizate.

Documentul a fost deja transmis tuturor Direcţiilor Agricole din ţară şi a stârnit panică. Pe teritoriul Dobrogei a început vânătoarea de mistreţi încă de ieri. Experţii au avertizat că masacrul animalelor sălbatice ar extinde şi mai mult epidemia. Leşurile care nu vor fi găsite pe câmpuri vor contamina cerealele, iar virusul se va răspândi în furaje. 

Este interzisă culegerea plantelor şi, mai ales, consumul lor. Chiar proprietarii culturilor se vor ocupa de arderea şi dezinfectarea hectarelor de pâmânt. 

Între timp, continuă şi vânătoarea de porci domestici. Reporterii Observator au mers până în Ialomiţa, judeţ aflat în plină carantină.  

Intrarea în localitatea Stelnica e marcată cu... un covor roşu. Teoretic, ar trebui să prevină extinderea epidemiei de pestă porcină prin dezinfectarea roţilor de la maşini. În realitate, mocheta ruptă pe alocuri şi nesupravegheată de nimeni e mai mult de decor. Întâmplător, primarul din localitate opreşte maşina lângă reporterii Observator ca să îi asigure că ia toate măsurile de stopare a contaminării.

Monica Decu, primarul comunei Stelnica

Sunt speriată că nu vreau să intre virusul, să fie toată lumea pregătită! Acum vine poliţistul, din două în două ore vine şi îl udă.

Şoferii care vor să ajungă în localitatea Stelnica din judeţul Ialomiţa trebuie să treacă pe covorul roşu. Adică un fel de mochetă care ar trebui să fie impregnantă cu dezinfectant. Doar că din cauza arşiţei, mocheta este uscată în totalitate.

În localitate este un singur poliţist. Tot "întâmplător" ajunge şi el la filtrul improvizat. Ca să ude mocheta, apucă o găleată aruncată lângă gardul unei gospodării.

În gospodării, oamenii îi aşteaptă disperaţi pe inspectorii în salopete albe. Sunt zeci de porci sacrificaţi. Ţăranii acuză autorităţile că intervin haotic şi, uneori, chiar agresiv. 

Alţii, ca să nu ajungă în situaţia asta, recunosc că şi-au tăiat animalele pe ascuns. 

Am avut 4 porci până într-o sută de kilograme şi de frică că rămân fără ei şi despăgubiri...cine ştie când s-or da şi cât s-or da, i-am tăiat şi i-am băgat în ladă, i-am dat la copii. Majoritatea locuitorilor din Feteşti au intrat în panică şi au zis că decât să-mi ia porcul, să-l împuşte. Mai bine îl tai şi îl mănânc şi cu asta basta, mărturiseşte unul dintre localnici.

Nimeni nu ţine o evidenţă clară a animalelor ucise până acum. Inspectorii bat din poartă în poartă ca să caute porci. 

Potrivit procedurii, animalele trebuie cântărite înainte să fie sacrificate. Doar aşa se pot calcula ulterior despăgubirile. Ne-o spune clar secretarul primăriei din Făcăieni, care coordonează echipele din teren. Apoi, se contrazice. 

Discuţie reporter - Crinel Din, secretar in primaria din Făcăieni:

- Evaluarea înseamnă cântărierea?

- Evaluarea da.

- Am înţeles că nu au fost cântărite, ci evaluate..ochiometric?

- Nu ştiu.

- Se cântăreşte sau nu animalul?

- Nu se cântăreşte, că nu are cum să se cântărească.

Toate zonele în care există focare, dar şi localităţile vecine, trebuie dezinfectate. Nimeni nu ştie însă ce conţin soluţiile. Descoperim însă că acestea se dau la liber pe marginea şoselei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » Epidemie de pesta porcină din România, fermieri disperaţi: oamenii şi-au tăiat porcii pe ascuns