Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Europol, sindicatul poliției, a reacționat în cazul polițistului care a ucis o copilă cu mașina. Pe cine dă vina

Sindicatul Europol a reacționat la tragedia provocată de un polițist în București, care a accidentat mortal o fetiță, pe trecerea de pietoni, și atrage atenția asupra lipsei de pregătire a agenților în materie de conducere defensivă.

de Redactia Observator

la 14.01.2022 , 17:35

Europol, sindicatul poliției, a reacționat în cazul polițistului care a ucis o copilă cu mașina. Pe cine dă vina Europol, sindicatul poliției, a reacționat în cazul polițistului care a ucis o copilă cu mașina. Pe cine dă vina

În opinia reprezentanților Sindicatului Europol, ”culpa pentru ceea ce s-a întâmplat revine în exclusivitate șefului Poliției Capitalei”, care ”nu a încurajat și nici nu a facilitat scoaterea polițiștilor din serviciu pentru a participa la cursuri de conducere defensivă, deosebit de importante pentru siguranța polițiștilor și a celorlalți participanți la trafic”.  

Sindicatul Europol mai scrie că ”este greu de digerat gestul polițistului de a verifica starea victimei printr-o împunsătură de pantof” și subliniază că ”lipsa de compasiune este nativă, nu se învață”. 

Reacția Sindicatului Europol la accidentul mortal din București

Articolul continuă după reclamă

Un regretabil accident rutier a avut loc pe raza Sectorului 1 unde o “autospecială” de poliție, despre care se știe la acest moment că era în misiune, însă fără a avea semnalele luminoase sau acustice în funcțiune, a spulberat două fetițe care s-au angajat în traversarea străzii. Din păcate, în urma impactului, una dintre fetițe a decedat.

Pe acelaşi subiect

Totuși, este greu de “digerat” gestul polițistului de a verifica starea victimei printr-o “împunsătură” de pantof. Faptul că polițiștii nu beneficiază de cursurile elementare de prim-ajutor o știm cu toții, dar lipsa de compasiune este nativă, nu se învață. Nici “urgența” de a înmâna o citație nu poate sta în picioare ca pretext de a circula cu viteză și de a te expune pe tine dar și pe cei din jur la riscul care a fost materializat, din păcate, prin moartea unei persoane inocente.

Totuși, am atras atenția de nenumărate ori asupra indiferenței manifestate în ceea ce privește pregătirea de specialitate a polițiștilor. Cu toate că a fost înființată în luna august 2021 o structură de pregătire profesională, care include și compartimentul de conducere defensivă, la nivelul Poliției Capitalei NU s-a organizat nici măcar o sesiune de pregătire a polițiștilor în acest domeniu.

Culpa pentru aceasta situație revine în exclusivitate șefului Poliției Capitalei, care, comparativ cu șefii altor unități de poliție din țară, nu foarte mulți ce-i drept, nu a încurajat și nici nu a facilitat scoaterea polițiștilor din serviciu pentru a participa la aceste cursuri de conducere defensivă, deosebit de importante pentru siguranța polițiștilor și a celorlalți participanți la trafic, atunci când colegii noștri sunt nevoiți să conducă autoturismele de poliție în condiții speciale (viteză, stres, contratimp etc).

Mai mult, observăm încă o dată că politica MAI de a înființa noi structuri de poliție peste noapte are efecte dezastruoase atâta timp cât conform “reformei” mult-trâmbițate a generat înfiițarea unor birouri de pregătire profesională și ATÂT, fără să fie luate în calcul aspectele ce țin de dotarea logistică, astăzi aflându-ne în situația în care multe unități de poliție din țară nu au putut identifica poligoane sau piste unde să poată fi desfășurate cursurile de conducere defensivă.

Imperiozitatea participării polițiștilor din cadrul DGPMB la cursurile de conducere defensivă care constau în pregătirea specială a conducătorilor auto în vederea prevenirii accidentelor rutiere este dată chiar de specificitatea traficului din București, care în comparație cu alte orașe, înregistrează valori  uriașe aproape zilnic.

Constatăm că pentru conducerea Poliției Capitalei sunt mai importante raportările către MAI cu privire la numărul de acțiunile COVID efectuate, numărul de carantinați verificați sau furnizarea serviciile “VIP” de asigurare a coloanelor (ne)oficiale ale oamenilor politici care nu vor să aștepte ca muritorii de rând prin traficul din București. Toți polițiștii sunt implicați în această perioadă în astfel de activități, care nu au nicio legătură cu adevărata muncă de poliție.

Tragedia de astăzi putea fi evitată dacă polițistul care era la volan, încadrat în 2017, ar fi urmat cursul de conducere defensivă în baza căruia si-ar fi însușit atât cunoștințele teoretice referitoare la obligațiile pe care le are, dar și deprinderile practice care să îi permită să evite un astfel de accident sau să diminueze efectele acestuia.

Conducerea MAI este inertă la aceste grave probleme cauzate de lipsa de pregătire de specialitate cu care se confruntă întreg sistemul de poliție, pentru că nimic nu este mai important decât vânătoarea de măști și sfânta raportare Covid, cu număr de sancțiuni aplicate zilnic.

Nici măcar la nivelul școlilor de agenți de poliție, nu se realizează cursuri de conducere defensivă în rândul elevilor. Aceștia finalizează cursurile școlii și nici măcar nu ajung să conducă o “autospecială” de poliție. Propunerea cadrelor didactice de înființare a unei catedre pentru asigurarea pregătirii în domeniul conducerii defensive a viitorilor polițiști, zace prin sertarele MAI așteptând după avizele “specialiștilor” care au contribuit decisiv la deprofesionalizarea structurilor de poliție, prin acțiunile sau inacțiunile lor din ultimii ani.

Transmitem familiei îndurerate sincere condoleanțe și ne cerem iertare în numele instituției și a colegului pentru crunta tragedie.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Unde veți petrece sărbătorile, în ţară sau în străinătate?
Observator » Evenimente » Europol, sindicatul poliției, a reacționat în cazul polițistului care a ucis o copilă cu mașina. Pe cine dă vina