Video Tragedia de la Ferma Dacilor schimbă legile. Pensiunile și hotelurile nu vor mai putea fi certificate fără autorizaţia de incendiu și de construcție
Sunt anchete peste anchete după tragedia de la pensiunea Ferma Dacilor, care a luat opt suflete. Şeful ISU Prahova a demisionat, iar subordonatul lui, responsabil cu Prevenirea şi Inspecţia, a fost demis. Controlul făcut de subalternii celui din urmă în 2019 au iz penal, spun oficialii DSU, care au sesizat Parchetul. Inspecţia de atunci s-a lăsat doar cu nişte avertismente, deşi pensiunea nu avea autorizaţie de incendiu. Secretarul de stat, Raed Arafat a prezentat şi primele concluzii în urma verificărilor interne care au fost făcute acum, după tragedie.
"Oricât am face, nu putem să fim acolo în fiecare minut. Iar în situaţia acestui incendiu, din informaţiile noastre, Centrala de alarmare în caz de incendiu de la Ferma Dacilor nu era funcțională. În 2019, în cadrul contorlului care s-a făcut, acest amplasament putea să fie închis", a declarat vineri secretarul de stat Raed Arafat, care a prezentat primele concluzii ale controlului făcut la ISU Prahova.
Între timp, la faţa locului cercetările sunt în plină desfăşurare. Pentru găsirea celei de-a opta victime se fac încă verificări, căutări şi expertize. Vă reamintim că printre victimele tragediei sunt patru studenţi, prieteni cu fiul mai mare al proprietarului, dar şi unul dintre băieţii acestuia, un copil de 11 ani, hocheist talentat. Patronul pensiunii nu a fost audiat pentru că la prima întrevedere cu procurorii a cerut un răgaz, ca să-şi revină din şoc.
Cristi Popovici, reporter Observator: "Între timp, tragedia de la Tohani schimbă legislaţia din România, ministrul Economiei şi al Turismului, Radu Oprea, a solicitat schimbarea metodei prin care pensiunile vor fi certificate. Astfel, în momentul în care reprezentanţii unei pensiuni sau a unui hotel cer ca acestea să fie certificate, pentru ca să primească acele stele sau margarete să prezinte şi autorizaţia de construcţie, autorizaţia de incendiu şi certificatul de la cadastru. Aceste documente nu sunt cerute acum de Ministrul Turismului, ci de alte instituţii, legea se va schimba spune ministrul Radu Oprea, prin semnarea unui ordin."
Continuă căutarea celei de-a opta victime
- Cine e a opta victimă în urma incendiului de la Ferma Dacilor. Anchetatorii iau în calcul 3 variante pentru...
- Incendiu la Ferma Dacilor. Fragmente de os, trimise la analiză după finalizarea cercetării. Ar putea fi de la al...
- Primele concluzii ale anchetei după incendiul de la Ferma Dacilor. Arafat: "Alarma nu a funcţionat". Şefii ISU...
La mai bine de trei zile de la incendiul devastator din Tohani, pompierii încă sapă printre dărâmături în căutarea celui de-al optulea dispărut. Între timp, la Serviciul de Medicină Legală din Ploieşti părinţii care şi-au pierdut copiii în incendiul care a mistuit Ferma Dacilor au mers să ia acasă ce a mai rămas din ei.
Patru dintre cele opt victime veniseră să-l sărbătorească pe unul din fiii mai mari ai patronului pensiunii. Anca, Adrian, Andrei, Vlad. Tineri, frumoşi, din familii înstărite.
Vlad Băiceanu era fiul generalului Petru Băiceanu, şefului Direcției Generale de Informații a Armatei și al Elenei Băiceanu, directoare în ANAF. Olimpic în liceu, Vlad era acum student la Universitatea Bucureşti. Venise la petrecere cu iubita lui, Anca Gavrilă. Tânăra de 20 de ani era studentă la Sociologie şi handbalistă.
"Am fost la cantonamente împreună, ne simţeam foarte bine unele cu altele acolo. Nu ne aşteptam să fie aşa într-o zi şi în cealaltă să nu mai fie!"
Tatăl Ancăi, un cunoscut antrenor de handbal, e în stare de şoc.
Cristian Gavrilă, tatăl Ancăi: "Realizez că ea nu mai este nici măcar într-un sicriu. Nu putem să facem decât să plângem sau să ne plâgem morţii."
La petrecerea din noaptea fatidică a fost şi Adrian Marinescu, un băiat de 22 de ani, fiul unui om de afaceri din Bucureşti. Era prieten bun cu Vlad Băiceanu. Unite de aceeaşi durere, famiiile au decis ca priveghiul lor să fie unul comun, la cimitirul Bellu.
În mansarda care s-a transformat în cenuşă era şi Andrei Niţescu - un tânăr student la Politehnică Durerea celor care au scăpat din foc, dar şi-au pierdut familia, e copleşitoare. De pe patul de spital, Matei îşi plânge tatăl şi cei doi fraţi care au sfârşit carbonizaţi: "Tata, ai fost eroul meu. Nu îmi văd viaţa fără tine. Petru, te iubesc nespus de mult! Luca, ești geamănul meu, ți-am zis să vii după mine, nu înțeleg de ce te-ai oprit…"
La Ferma Dacilor erau cazaţi în noaptea tragediei şi patru turişti. Au scăpat ca prin minune pentru că au fost mutaţi în ultima clipă în căsuţe individuale.
Mariana, turistă: "Cu o zi înainte, prietenul nostru care a făcut rezervarea a primit un telefon şi i s-a propus că dacă vrem să stăm la căsuţele pe care le dădeau în folosinţă."
Până acum, nu se ştie nimic sigur despre cauza incendiului. Anchetatorii merg pe mai multe variante: un scurtcircuit, o defecţiune la sistemul de fotovoltaice de pe clădire sau o supraîncălzire a instalaţiei electrice.
Demiteri după tragedia de la Ferma Dacilor
După tragedie şeful inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Prahova, colonelul Nicolae Tudoroiu, a renunţat la funcţie, la cererea lui şefului DSU, Raed Arafat, iar şeful direcţiei de prevenire din ISU Prahova, locotenentul Răzvan Şandru a fost demis. În mandatul lui Şandru, în 2019, subalternii săi au fost în control la ferma Dacilor, dar nu au luat măsuri. Pensiunea nu avea aviz de incendiu, iar patronul a primit doar şase avertismente.
DNA a redechis acum dosarul care vizează modul în care angajaţii ISU au făcut controale la "Ferma Dacilor" .
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰