Antena Meniu Search
x

Cazul celui mai bun falsificator de bancnote de plastic din lume bagă teama în autoritățile țărilor care folosesc astfel de bani

Apar detalii noi despre o escrocherie care îi poate inspira chiar şi pe scenariştii americani: marea fraudă cu bani falşi. Un individ fără facultate i-a plimbat pe anchetatori prin toate judeţele ţării, a spălat banii cumpărând pliculeţe cu ness, dar a fost prins după câteva greşeli banale. Până şi bancherii se miră cum şi-a făcut fabrică de bani acasă, în condiţiile în care bancnotele noastre se imprimă afară.

Valentin Stan
de Valentin Stan

la 25.06.2020, 22:01

Vezi și
  • Radu Croitoriu este cel mai bun falsificator de bancnote de plastic din lume.
  • Bărbatul este acuzat că a creat un prejudiciu de cel puțin 1,7 milioane de lei.

El este Radu Croitoriu, cel mai bun falsificator de bancnote de plastic din lume! 

Fost şofer, 52 de ani, fără facultate. I-a ţinut în şah timp de șase ani pe bancheri şi poliţişti!

Culmea e că nu e prima dată când bărbatul încalcă legea. În 1997 a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru că a furat o maşină, iar în 2008 a fost suspectat că a falsificat certificate RAR pentru prima înmatriculare.

Marea "lovitură" este însă fabrica de bani de acasă. Iar metoda descoperită de el inspiră teamă la nivel mondial. Sunt 23 de state care folosesc bani tipăriţi pe suport din plastic.

Experţii credeau că banconotele nu pot fi falsificate şi că elementele de siguranţă sunt imposibil de reprodus. S-au înşelat. Specialiştii Băncii Naţionale spun că românul a reuşit imposibilul. 

Adrian Vasilescu, BNR: Suntem în faţa unei operaţiuni ultraprofesioniste. Uite că avem şi noi un record mondial. Până acum nu am auzit să fie un fals atât de perfect. Noi nu facem în ţară bancnotele astea. Ele se fac în străinătate. El a reuşit să le facă în Bucureşti. 

A produs ilegal cel puţin 1 milion 700 de mii de lei. Atât au reuşit să probeze până acum anchetatorii. 

Procurorii spun că cei trei suspecţi falsificau bancnotele într-o zonă de lux din sudul Capitalei. De altfel, aici accesul este interzis. Nu poate să intre oricine. Tocmai pentru a nu atrage atenţia celor din jur, liderul grupului nu cheltuia sume foarte mari de bani. Avea însă două pasiuni foarte costisitoare: maşinile şi motocicletele. 

Toate au acum sigiliul Poliţiei Române pe ele. Ofiţerii i-au găsit în garaj trei maşini şi două motociclete, toate în valoare de peste 50.000 de euro. 

Nu numai realizarea falsului este o operă de artă, ci şi viaţa lui de după tipărirea primei bancnote. Şi-a fixat câteva reguli ca să nu fie prins. 

De cele mai multe ori, bărbatul își făcea cumpărăturile în magazine mici pentru că acolo nu sunt camere de supraveghere. În locațiile în care astfel de sisteme existau, el devenea și mai prudent. Purta în permanență șapcă, iar mai apoi își schimba hainele în băile benzinăriilor.

Aproape de fiecare dată, bărbatul încerca să scape de bancnotele false cumpărând mărunţişuri. Cerea câteva plicuri de ness pe care le plătea cu banii falşi. Primea un rest de 90 de lei, în bancnote adevărate însă. 

Este o tactică pe care a aplicat-o în toată ţara. A plasat banii peste tot. A folosit în magazine şi bănci aproape 20.000 de bancnote false. 

Ca orice infractor prins, a făcut şi greşeli. Primele bancnote pe care le-a folosit la un bancomat din Constanţa, în 2014, erau falsificate manual. 

Deşi atingeau perfecţiunea, aveau şi amprentele suspectului care au rămas în dosar. Au fost de mare ajutor ieri, la percheziţii, când procurorii au văzut că se potrivesc. 

O altă greşeală a bărbatului este că pentru multe bancnote false a folosit fie serii noi, pe care Banca Naţională nu le-a introdus niciodată pe piaţă, fie serii care apăruseră oficial cu doar o lună înainte.

Individul a fost arestat, dar complicii lui, iubita şi un alt bărbat, sunt sub control judiciar.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi la curent cu ofertele în ceea ce priveşte titlurile de stat?

Observator » Evenimente » Cazul celui mai bun falsificator de bancnote de plastic din lume bagă teama în autoritățile țărilor care folosesc astfel de bani