Antena Meniu Search
x

Video Faţa reală a corupţiei cu tupeu de la Vama Bucureşti: "Da, mă, îi facem de balamuc" - STENOGRAME

Ancheta penală de la conducerea Regionalei Vamale București arata fata reala a coruptiei cu tupeu. Paul Petrof, şeful instituţiei, şi subalternii lui, cereau mită apartamente, teancuri de bani, haine şi pantofi de lux sau parfumuri. De multe ori, negocierile se purtau chiar în birourile angajaţilor statului, care închideau ochii la neregulile agenților economici.

Cristina Filip
de Cristina Filip

la 16.02.2024, 19:52

Vezi și

Numele lui Paul Petrof apare în mai multe înregistrări ale procurorilor anticorupţie. Într-una din ele, directorul Regionalei Vamale Bucureşti cere 50.000 de euro de la un om de afaceri şi mai multe haine scumpe. În schimbul mitei, Petrof i-a promis că-l va ajuta să scape de plata unor accize la produse din tutun și alcool.

  • Petrof Paul: Am rezolvat autorizația!
  • Om de afaceri: Merită tot dom' director. Director mai bun ca ăsta nu există în lume, gata!
  • Petrof Paul: Hai, cumetre, semnează, "Am primit autorizația" (...) Acum poți să vinzi top...

Potrivit anchetatorilor, oficialul intenționa să folosească banii drept avans pentru achiziția unui apartament. După ce a bătut palma, şeful vămii din Bucureşti şi-a sunat imediat fiul.

  • Petrof Paul: Deci ăsta plătește 50.000.
  • Fiul lui Petrof Doamne ferește! Aha! Bravo! Eu nu mă bag, nu știu nimic. Ăla e al tău ...
Pe acelaşi subiect

Procurorii au descins inclusiv în biroul șefului de la direcția vamală București. Potrivit anchetatorilor, Paul Petrof îşi dădea întâlnire cu oamenii de afaceri şi ar fi negociat fără nicio ruşine mita chiar în sediul instituţiei pe care o conducea. Ba chiar şi suma de 50.000 de euro ar fi fost cerută de Petrof aici. În referatul cu propunerea de arestare, anchetatorii spun că mâna dreaptă a lui Petrof este Răzvan Stamatescu, şef birou în cadrul Autorităţii Vamale Române. Acesta ajuta afaceriştii să introducă în ţară marfă contrafăcută - îi învăţa să acopere paleţii cu nisip ori cărbuni pentru a păcăli controlul la frontieră. Totul, cu un preţ.

  • Om de afaceri: Spune cât costă, cât e...Atuncea a spus moșu'…"vrei 10.000 de euro"…  
  • Stamatescu Răzvan-Cosmin: Da.

Şi alţi funcţionari vamali făceau parte din circuitul şpăgii în instituţie. Mergeau în control la diverse depozite cu produse contrafăcute de la marginea Capitalei şi nu plecau niciodată cu mâna goală. Procurorii susţin că au primit cel puţin o mie de parfumuri, în jur de 500 de perechi de pantofi sport şi mulţi bani.

  • Funcţionar vamal: O sută dă bucăți... aici... luăm două linii d-astea...
  • Funcţionar vamal: Nu-i iertăm.
  • Funcţionar vamal: Da, mă, îi facem de balamuc.

În discuţiile cu patronii turci sau chinezi, funcţionarii foloseau cuvinte puţine. Importante erau - amendă, controale, bani - pe care cei verificaţi le ştiau deja. Unul dintre denunţători arată că lăcomia funcţionarilor nu avea nicio limită. "Ne-am prevalat de dreptul la tăcere, respectiv de a nu da nicio declaraţie, urmând ca după  momentul studierii dosarului de urmărire penală să dăm acele declaraţii. Dacă nu aveau probe absolut deloc, nu solicitau măsuri preventive", a declarat Camelia Ţăranu, avocat.

Petrof şi Stamatescu sunt acuzați de procurori că pe 10 ianuarie anul acesta au zădărnicit o anchetă a Poliției - l-au avertizat pe un om de afaceri străin că este investigat și i-au arătat ce documente au solicitat anchetatorii de la Regionala vamală București. "Este de condamnat că astfel de lucruri sunt şi se petrec intr o autoritate vamala care ar trebui sa fie exemplu pentru integritate si felul in care gestioneaza problemele vamale ale romaniei", a declarat Marcel Boloş, ministrul de Finanţe. Numele lui Paul Petrof apare şi în dosarul şpăgilor din aeroportul Otopeni. De la proprietarii magazinelor, şefii din vămi ar fi primit produse de lux, ca să îi scape de controale.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 3 voturi
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Evenimente » Faţa reală a corupţiei cu tupeu de la Vama Bucureşti: "Da, mă, îi facem de balamuc" - STENOGRAME