Toamna înseamnă belşug dar şi multă muncă pentru pregătirea cămării. Festivalul Magiunului de Prune, în Maramureș!
Toamna înseamnă belşug dar şi multă muncă pentru pregătirea cămării. Gospodinele o ştiu cel mai bine. Pe lângă zacuscă şi conserve, de pe rafturi nu trebuie să lipsească nici borcanele cu dulceaţă şi gem. O delicatesă este însă magiunul de prune.
Toamna înseamnă belşug dar şi multă muncă pentru pregătirea cămării. Gospodinele o ştiu cel mai bine. Pe lângă zacuscă şi conserve, de pe rafturi nu trebuie să lipsească nici borcanele cu dulceaţă şi gem. O delicatesă este însă magiunul de prune.
Pare simplu de preparat dar nu e chiar aşa. Pentru un magiun de prune treuşi trebuie o tehnică anume şi multă răbdare.
"Ne-am apucat sâmbătă şi am terminat marţi seara, ceea ce înseamnă că fiecare prună am desfăcut-o, am pus-o la fiert, după aceea l-am amestecat, l-am frecat şi după ce am terminat l-am pus în borcane am pus totul la cuptor şi lasat 24 de ore la cuptor", spune un participant.
Ca să iasa la fel de bun şi... sănătos ca cel al bunicilor, în compoziţia pentru magiun nu trebuie adăugat gram de zahăr.
Pofticioşii s-au adunat cu zecile la târg.
După ce au făcut cumpărături, vizitatorii s-au distrat la festival cu muzică de fanfară dar şi spectacole de dansuri şi cântece populare.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰