Antena Meniu Search
x

Galerie foto Filmul salvării celor doi turiști surprinși de avalanșă în Masivul Făgăraș. ”O misiune dificilă de 17 ore, la -19 grade Celsius”

Salvamontistul Dan Popescu, directorul Serviciului Salvamont Sibiu, s-a numărat printre cei 11 eroi care în noaptea de joi spre vineri au urcat pe munte pentru a salva doi turiși surprinși de o avalanșă în Masivul Făgăraș. O misiune extrem de dificilă care s-a întins pe 17 ore, la temperaturi de -19 grade Celsius. 

Ana Maria Ghiarasim
de Ana Maria Ghiarasim

la 14.01.2022, 22:05

Salvamontistul Dan Popescu a povestit, pentru ski-outdoor.ro, cum au supraviețuit turiștii, care erau foarte bine echipați, până la sosirea salvatorilor.

„Intervenția a fost una de durată, a durat aproximativ 17 ore de când am primit apelul până când am predat victima la ambulanță. Intervenția a fost destul de dificilă, totul s-a petrecut pe timp de noapte, cu vizibilitate undeva la 5, maxim 10 metri, temperatură aproximativ -19 grade, viscol, a trebuit să mergem destul de precauți”, a declarat Dan Popescu.

O tânără de 26 de ani a fost rănită în avalanșă

Salvamontiștii au găsit o tânără de 26 de ani cu răni ce-i făceau imposibilă deplasarea, după ce ea și partenerul ei au fost surprinși de o avalanșă de mici dimensiuni, însă care i-a purtat pe o distanță destul de mare.

Pe acelaşi subiect

„Am găsit o persoană de 26 de ani, de sex feminin, cu fractură la membrul inferior drept și entorsă la membrul inferior stâng. Ei erau foate bine echipați, aveau cască, piolet, colțari, coardă la ei. Din păcate, din cauza vizibilității nici ei nu au aproximat relieful foarte bine, au fost surprinși de avalanșa de mici diminsiuni, dar cu transportul lor pe o distanță mai mare”, a mai spus salvatorul.

Filmul salvării celor doi turiști surprinși de avalanșă în Masivul Făgăraș. ”O misiune dificilă de 17 ore, la -19 grade Celsius”

Departamentul Pentru Situații de Urgență - Facebook

Turiștii, bine echipați, au improvizat un adăpost 

Partenerul tinerei, care nu era rănit, a reușit să improvizeze un adăpost până la sosirea salvamontiștilor.

„S-a descurcat foarte bine, cu tot ce a avut la el în rucsac. Victima a reușit aproape 6 ore să supraviețuiască în condiții bune, până la sosirea noastră. Au săpat o mică groapă, acolo s-au adăpostit cu toate hainele pe care le-au avut la ei, inclusiv cu rucsacii, cu corzile și-au făcut un pat termic împotriva frigului. Au improvizat destul de bine”, a explicat Dan Popescu.

Salvamontistul Dan Popescu atrage atenția că riscul de avalanșă este mare în Munții Făgăraș, iar traseele la peste 1.800 de metri sunt închise.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Filmul salvării celor doi turiști surprinși de avalanșă în Masivul Făgăraș. ”O misiune dificilă de 17 ore, la -19 grade Celsius”