Florin Cîţu, mesaj pentru Ioana Mihăilă: "Eu o încurajez pe doamna ministru să prezinte public acest raport ca să nu existe niciun fel de dubii"

De Monica Palade.
Publicat: 13.05.2021, 18:36.
Actualizat: 13.05.2021, 18:36

Premierul Florin Cîţu a anunţat că o încurajează pe Ioana Mihăilă, ministru al Sănătăţii, să facă public raportul privind situaţia deceselor de COVID-19. Şeful Guvernului a ţinut să precizeze că astfel de diferenţe referitoare la raportarea deceselor există în toate ţările UE, nu doar în România.

Florin Cîţu, mesaj pentru Ioana Mihăilă: "Eu o încurajez pe doamna ministru să prezinte public acest raport ca să nu existe niciun fel de dubii"

Hepta/Mediafax/Emanuel_Titus_iliesi

„Am văzut acest raport mai devreme. Eu o încurajez pe doamna ministru să prezinte public acest raport ca să nu existe niciun fel de dubii. Să-l facă public atunci ca să fie foarte clar. Ce a spus şi doamna ministru - sunt mai multe baze de date. Eu m-am uitat întâi în INS şi pe urmă în platforma Corona Forms, ceea ce folosim noi Corona Forms este o compatibilitate de 96%.

Cam aşa arată lucrurile, dar aşa cum a spus doamna ministru vom mai cere detalii în perioada următoare şi vom vedea dacă trebuie să îmbunătăţim. Până la urmă şi modul de calcul sau formulele de calcul, ştiţi foarte bine că a fost o idee să ai focare scoase, le-am introdus. Totul poate fi îmbunătăţit, dacă se poate îmbunătăţi, dar ca să îmbunătăţeşti o raportare statistică trebuie să ai toate informaţiile foarte clare.

Până acum, noi ştim că în Corona Forms au fost raportare caz cu caz şi au fost cele mai clare şi cel mai greu de combătut în acest moment, dar bineînţeles că Ministerul Sănătăţii are o comisie pe care eu am înfiinţat-o când era ministru interimar al Sănătăţii. Îşi face treaba. Sunt sigur că vom avea mai multe informaţii în perioada următoare”, a afirmat Florin Cîţu.

Citește și:

Diferenţe în toată Uniunea Europeană

Premierul a mai precizat că diferenţe în cifre sunt în toate statele membre ale UE, nu doar în România, pentru că platformele folosite sau modelele de raportare sunt diferite.

„A mai spus ceva doamna ministru astăzi. Astfel de diferenţe există în toată Uniunea Europeană, în toate ţările, nu doar în România. Sunt diferite platforme, sunt modele diferite de raportare. Noi am folosit Corona Forms, cea mai stabilă şi nu a avut nevoie după aceea să aibă ajustări în sistem. Cum lucrezi cu baze de date sau baze statistice, de multe ori se fac revizuiri. În Corona Forms este singurul în care nu se puteau face revizuiri.

În acest moment noi raportăm în Corona Forms. Ceea ce este în Corona Forms aţi văzut că sunt de fapt 29.308 cred că astăzi de persoane, aceasta este cifra, dar aşa cum am făcut şi până acum, dacă există un mod prin care să îmbunătăţim raportarea o vom face. Cum a fost nevoie să introducem focarele în formulă, le-am introdus, dar aceste lucruri se fac pe baza unor analize şi gândiţi-vă că această Comisie pe care am făcut-o, a fost făcută acum două sau trei săptămâni. Daţi-le voie să mai lucreze şi să mai vină cu informaţii ş când le au – aţi văzut astăzi a venit doamna ministru şi v-a prezentat, foarte transparent, totul”, a completat Cîţu.

Neconcordanţe la numărul de decese

Ministrul Sănătăţii Ioana Mihăilă a prezentat, joi, concluziile comisiei care a verificat raportarea deceselor COVID-19, afirmând că în sistemul CoronaForms s-au înregistrat 16.120 de decese pentru 2020, iar în Alerte MS - 18.948 de decese.

„Numărul de decese rezultat după menţinerea acelor diagnostice care nu fac referire la cauze acute de deces precum fracturi, traumatisme, patologii digestive, hernii, infarct miocardic acut este 18.670”, a explicat Mihăilă.

Ea consideră oportună actualizarea datelor în CoronaForms cu datele de la INS.

„Cred că trebuie să acceptăm faptul că sunt două surse de date, sursele provenite din certificatele medico-legale, dar aceste date ne vor fi furnizate cu oarecare întârzire pentru prelucarea datelor, şi o sursă de date care ne dă o privire în timp real a numărului de decese. Această privire în timp real trebuie actualizată cu numărul de date din certificatele medico-legale”, adăugat ministrul Sănătăţii.

„În raport nu sunt precizate aspecte care fac referire la o posibilă rea credinţă a celor care au raportat”, a susţinut Mihăilă, răspunzând unei întrebări.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

PARTENERI
Pe cine a eliminat Andi Constantin de la Burlacul! Au mai rămas doar 4 fete în competiție: ”Nu mă văd pe viață cu tine” / VIDEO
spynews.ro
Mama unei victime de la Colectiv vorbește despre cum arată condamnarea prin care trec nevinovații: „Am divorțat. Mi-am pierdut familia”
libertatea.ro
Salam de biscuiți cu ciocolată: rețetă delicioasă
CaTine.ro
Un ciclon lovește România din plin. Avertizare de ultim moment de la ANM: Zonele afectate de vijeli
gandul.ro
Cum arată și cine este Ștefania, sora mai mică a lui Cristi Borcea! Se știu foarte puține lucruri despre ea | FOTO
prosport.ro
Cum arata cel cu care Narcisa a ajuns sa se casatoreasca la numai 14 ani: Eu sunt de etnie. La noi a fost dragoste adevarata...
redactia.ro
Thalia, spectacol în costum de baie. Artista s-a lăsat filmată din toate unghiurile
tvhappy.ro
S-a terminat, divorțează după 13 ani! Reghe a confirmat despărțirea, incredibil ce a spus Anamaria Prodan
GSP
Noua divizare economică a lumii! Vaccinarea cea mai nouă armă a economiilor bogate
money.ro
Detalii de ultimă oră despre starea lui Michael Schumacher: „Îl văd de două ori pe lună! Nu îl las în pace!”
as.ro
Alexandru a murit la vârsta de 23 de ani, după ce a trecut prin 5 intervenţii chirurgicale. Tânărul era cunoscut de mii de români: "Rămas bun, prieten drag!"
as.ro
Lautaro Martinez și Antonio Conte s-au mutat în ring după scandalul uriaș de la Inter – AS Roma 3-1. Ionuț Radu a fost martor la „bătaie”
as.ro