Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Focar de septicemie hemoragică virală într-un bazin al unei păstrăvării din Buzău. Peste 93.000 de pești au fost sacrificați

Peste 93.000 de păstrăvi aflaţi în singura păstrăvărie din Buzău aparţinând Romsilva au fost sacrificaţi, după ce analizele de laborator au confirmat prezenţa virusului septicemiei virale hemoragice la păstrăvi curcubeu.

de Redactia Observator

la 15.12.2021 , 16:17

Focar de septicemie hemoragică virală într-un bazin al unei păstrăvării din Buzău. Peste 93.000 de pești au fost sacrificați Focar de septicemie hemoragică virală într-un bazin al unei păstrăvării din Buzău. Peste 93.000 de pești au fost sacrificați - news.ro

Potrivit purtătorului de cuvânt al DSVSA Buzău, Iulian Moga, boala a fost descoperită în urma analizelor periodice care se fac, iar ulterior a fost confirmată de laboratorul Institutului de Diagnostic şi Sănătate Animală.

"În data de 19 noiembrie a apărut o suspiciune la un bazin din cele 25 de bazine existente ale păstrăvăriei de la Calvini, iar în data de 13 decembrie s-a confirmat prezenţa virusului septicemiei hemoragice virale la păstrăvul curcubeu, aceasta fiind singura păstrăvărie din Buzău", a precizat Moga, citat de news.ro.

Potrivit sursei citate, a fost luată decizia sacrificării tuturor peştilor din respectiva crescătorie, chiar dacă o parte din peşti ar fi putut merge către consumatori.

Articolul continuă după reclamă

Peste 90.000 de pești au fost uciși

Pe acelaşi subiect

"Au fost ucişi toţi peştii existenţi la nivelul păstrăvăriei, undeva în jur de 93.500 de peşti. S-a luat măsura uciderii tuturor peştilor pentru că, deşi unii puteau fi livraţi, ei trebuiau livraţi la un producător care tratează apele reziduale rezultate în urma procesării, iar virusul se poate transmite prin apă", a mai precizat purtătorul de cuvânt al DSVSA Buzău.

Este pentru prima dată când păstrăvăria de la Calvini, judeţul Buzău, se confruntă cu o astfel de problemă, chiar dacă la nivelul ţării au mai fost astfel de focare. În urma anchetei epidemiologice nu s-a găsit însă vreo legătură între vreunul din focarele preexistente şi se ia în calcul varianta ca virusul să fi apărut datorită păsărilor sălbatice.

Valoarea peştilor sacrificaţi urmează a fi stabilită de o comisie constituită special în acest scop, iar repopularea bazinelor se poate face numai după şase săptămâni de la dezinfecţia şi golirea lor completă.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi decis cu cine votaţi în primul tur la alegerile prezidenţiale?
Observator » Evenimente » Focar de septicemie hemoragică virală într-un bazin al unei păstrăvării din Buzău. Peste 93.000 de pești au fost sacrificați