Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Foişorul de Foc rămâne închis încă un an: lucrările de consolidare nu se vor încheia curând. Adevărata legendă a unuia dintre simbolurile Capitalei

Foişorul de Foc, un simbol celebru al Bucureştiului, va rămâne închis şi înconjurat de table încă un an. Monumentul istoric vechi de peste 130 de ani a intrat în reparaţii capitale, dar nu mai poate să iasă din ele. Accesul vizitatorilor a fost interzis pentru că turnul din care pompierii păzeau oraşul de foc era atât de şubred, încât se putea prăbuşi.

de Andreea Milea

la 29.04.2023 , 21:16

Clădirea Foişorului de Foc din centrul Capitalei este în reparaţii de doi ani, iar lucrările nu se vor încheia prea curând. Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, care îl administrează, a deschis şantierul pentru că structura de rezistenţă a turnului devenise periculos de şubredă. Înainte de începerea lucrărilor de reabilitare şi consolidare, clădirea veche de peste 130 de ani a fost încadrată în clasa a doua de risc seismic. Imediat după expertiza tehnică a fost deschis santierul în 2021, şi ar urma să se incheie la finalul acestui an. Termenul ar putea fi depăşit, însă. Lucrările au fost întrerupte de mai multe ori din cauza temperaturilor scăzute, spre dezamăgirea celor locuiesc în zonă.

Pentru consolidarea Foişorului de Foc, IGSU a primit o finanţare de aproape 17 milioane de lei

"Noi sperăm ca la anul în vară să redeschidem muzeul", a declarat Loredana Oprica, director al Muzeului Foişorul de foc. Până să fie muzeu, turnul construit în 1891 a fost zeci de ani punct de observaţie pentru pompieri. Din vârful lui, pompierii dădeau alarma când vedeau orice urmă de foc în estul Bucureştiului. Mulţi bucureşteni admiră silueta Foişorului de Foc, fără să ştie că, iniţial, a fost proiectat cu alt scop. "La înaltimea celor 42 de metri, a fost gandit acolo un rezervor care însuma 750 de mc de apă care urma să alimenteze cu apă zona de est a oraşului. În 1892 când s-a recepţionat clădirea s-a constatat că uzina de apă nu primise pompele si ca atare cladirea nu a fost niciodată folosită ca turn de apă", a declarat Loredana Oprica, director al Muzeului Foişorul de foc.

Vezi și

În 1936, turnul a fost închis şi a fost folosit ca spaţiu de depozitare până în anul 1963 când a fost deschis muzeul pompierilor din România, cu 1.300 de exponate. Foişorul de Foc păstrează între zidurile lui rotunde mărturii despre cel mai mare incendiu care a devastat Bucureştiul, în martie 1847. "Se pare că marele foc a pornit din joaca unui copil. Avem o mărturie originală a lui Anton Pan care zicea: "Arde foc in Bucureşti, merg scânteile in Ploieşti si dogoară în Popesti". Atât de mare a fost, da", a declarat Loredana Oprica, director al Muzeului Foişorul de foc. Pentru consolidarea Foişorului de Foc, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a primit o finanţare de aproape 17 milioane de lei.

Andreea Milea Like

Am început cu muzica, am continuat cu dansul şi am ales jurnalismul. Ce au în comun? Zilnic găseşti ceva nou. Cât de mult înseamnă un cuvânt, un moment sau 10 secunde înainte de live.

Comentarii


Întrebarea zilei
SONDAJ: Aţi folosit un Advent Calendar în perioada sărbătorilor de iarnă?
Observator » Evenimente » Foişorul de Foc rămâne închis încă un an: lucrările de consolidare nu se vor încheia curând. Adevărata legendă a unuia dintre simbolurile Capitalei