Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Foto de excepţie! Cele mai celebre oraşe dispărute

Fascinaţia către trecut urmăreşte omenirea permanent! Descoperirile arheologice, ale unor oraşe importante de existenţa cărora nu se ştia, fac furori în întreaga lume

de Redactia Observator

la 14.04.2014 , 10:59

1. Palatul din Stânca: Se află în Colorado şi a existat între anii 900 şi 1300, fiind descoperit abia la finalul secolului al XIX-lea. Clădirile au fost ridicate în perioada de maximă dezvoltare a societăţii Anasazi.

Nu se cunosc motivele pentru care situl a fost abandonat, dar teoria acceptată de majoritatea specialiștilor este că prima din marile secete care au afectat continentul american în secolele dinaintea venirii europenilor a distrus agricultura în întreaga regiune, iar populațiile au trebuit să se mute.

Articolul continuă după reclamă

2. Troia: Oraş devenit cunoscut odată cu "lliada" lui Homer, Troia a fost considerat, pentru mult timp, un oraş legendar. În 1871, însă, un clasicist autodidact, Heinrich Schliemann, a finanțat săpăturile pe locul unei movile din Hisarlık, Turcia. Acolo – unde în antichitate fusese un oraș numit Ilium, după Iliada – arheologii au găsit uriașe ziduri de apărare, asemănătoare celor descrise de Homer.

De asemenea, au fost găsite şi bijuterii de aur care ar fi putut fi ale Elenei. Cercetările au revelat faptul că orașul a fost fondat aproape de anul 3000 î.Hr. și că a fost distrus de mai multe ori. După fiecare distrugere s-a construit direct pe ruine.

3. Machu Picchu: Din lista nu putea lipsi, desigur, celebrul oraş din Peru. Aflat în vârful Anzilor, localitatea incașă a fost ocupată pentru o perioadă relativ scurtă de timp, probabil între 1450-1572, înainte de a fi abandonat ca rezultat al cuceririlor spaniole.

Cum spaniolii nu au descoperit niciodată orașul și indigenii nu au dezvăluit secretul incașilor, Machu Picchu a fost cunoscut de Occident abia în secolul XX. Arheologul american Hiram Bingham este primul străin care a ajuns aici, abia în 1911. Există încă dezbateri cu privire la funcționalitatea orașului – dacă era o așezare stabilă, un oraș regal sau un sanctuar religios. Azi e foarte ușor să ajungi în Machu Picchu, existând o linie de autobuz regulată care duce turiștii în vârful muntelui, conform Historia.ro.

4. Pompei: A fost un oraș roman în apropierea orașului Napoli, în regiunea Campania din Italia. În urma erupției vulcanului Vezuviu din anul 79 d.Hr., orașul a fost distrus și acoperit de un strat gros de cenușă. Abia în anul 1748 a fost redescoperit întâmplător, după ce mai întâi Herculaneum, o altă localitate distrusă de aceeași erupție a Vezuviului, fusese descoperită în 1738. Cercetările arheologice au scos la iveală o imensă cantitate de informații detaliate despre viața citadină în Imperiul Roman la culmea dezvoltării sale.

În prezent, oraşul este una dintre cele mai importante atracții turistice ale Italiei.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Evenimente » Foto de excepţie! Cele mai celebre oraşe dispărute