Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Sute de furturi în mijloacele de transport în comun raportate în 2020

Furturi, violenţe, tâlhării şi mai nou împuşcături. O plimbare cu mijloacele de transport în comun a devenit un fel de ruletă rusească. La fiecare 3 zile, un călător devine victima unui furt sau a unei tâlhării. Însă prea puţine fapte sunt raportate la poliţie, astfel că hoţii nu sunt prinşi niciodată. Camerele video i-ar putea ajuta pe poliţişti să îi prindă pe infractori, însă nu toate autobuzele au astfel de echipamente.

de Andreea Milea

la 20.09.2020 , 23:15

  • 775 de furturi au fost raportate poliției în primele 8 luni ale lui 2020.
  • Multe infracțiuni rămân însă nedeclarate.
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt prezentate la Observator 19.

Trei adolescenţi au fost prinşi luna trecută într-un autobuz STB, pregătiţi să dea o lovitură. Aveau la ei bricege şi cuţite. Poliţiştii le-au deschis dosar penal.

Însă nu se întâmplă aşa mereu. De cele mai multe ori, autorul unui furt din autobuz nu este prins. Cornel a căzut de două ori pradă hoţilor anul acesta: luna trecută a rămas fără cardul de credit, iar la începutul acestei săptămâni hoţii de buzunare i-au furat documentele. Poliţiştii nu au niciun suspect până acum.

Cornel, victima unui furt: Nu am simţit absolut nimic. Nu pot să-mi dau seama cum au procedat. E foarte periculos mai ales că eu sunt fără o mână nu pot să mă apăr. Chiar dacă îl vedeam şi simţeam ceva nu puteam decât să cer ajutorul celor din jur. Ar trebui să fie ca la metrou un jandarm angajat. Am semnalat furtul la Secţia 10 Poliţie.

Vezi și

Călătorii se apără cum pot.

“Ghiozdanul, de exemplu, îl pun în faţă aşa. Dacă am bagaj îl pun jos, am grijă de geantă, telefonul îl pun în buzunar. În cazul în care vede pe cineva că umblă în geanta altcuiva, nu ai curaj să spui ceva. Pentru că de obicei nu e unul singur. Ne e teamă, sincer”, spune un călător.

Anul trecut, au fost aproape două mii de furturi doar în mijloacele de transport în comun din Bucureşti. Anul acesta, pandemia a ţinut cât de cât la distanţă hoţii de buzunare.

Dan Octavian, reprezentant IGPR: În primele 8 luni ale acestui an, poliţiştii au fost sesizaţi cu privire la 775 de furturi din mijloacele de transport în comun.

Sunt hoţiile raportate. Multe infracţiuni petrecute în mijloacele de transport în comun rămân însă nedeclarate.

Tudorel Butoi, specialist criminalist: Aceşti hoţi de buzunare erau numiţi şi pianişti. Două degete, pac! şi ţi-a tras portofelul. Nici nu simţi! E ingenios, abil, are mişcări precise, rapide, are o intuiţie extraordinară.

Alexandru Hazem Kansou, director STB: Când am avut un aflux mai mare de oameni veniti dupa pandemie care se ocupau afara cu alte activitati, a inceput sa se vadă vizibil crescător numărul infractiunilor de care uitasem in ultimii ani de zile.

Nici camerele video montate pe autobuze nu îi mai descurajează pe hoti. Din cele peste o mie o sută de autobuze aflate în trafic, aproximativ 900 deţin sisteme de supraveghere.

Andreea Milea Like

Am început cu muzica, am continuat cu dansul şi am ales jurnalismul. Ce au în comun? Zilnic găseşti ceva nou. Cât de mult înseamnă un cuvânt, un moment sau 10 secunde înainte de live.

Comentarii


Întrebarea zilei
Vă consideraţi dependent de telefonul mobil?
Observator » Evenimente » Sute de furturi în mijloacele de transport în comun raportate în 2020