Antena Meniu Search
x
LIVE

Video Gest bolnav: 96 de colegi fac scut în jurul medicului-şpăgar Anca Dumitrovici. Cazul bărbatului care ar fi murit că nu i-a dat mita la timp

Aproape o sută de medici din Suceava fac scut în jurul şefei Secţiei de Oncologie, acuzată că a luat mită pe bandă rulantă. Într-un memorandum, cadrele medicale susţin că şpaga reprezenta doar un mic gest de recunoştinţă. Argumentul a fost imediat criticat de magistraţi. O astfel de mentalitate perpetuează practica plicului în România, o faptă penală - indiferent de momentul în care este dat. De ce nu scăpăm de fenomenul şpăgii la doctor.

De Redactia Observator la 01.02.2023, 19:39
Vezi și

Soţia pacientului mort: Nu pot să cred că un om la 63 de ani a murit. Ştiam bine că din cauza ei, pentru că nu i-a dat tratamentul la timp.

Este declaraţia cutremurătoare a unei văduve care se gândeşte în fiecare clipă că soarta soţului ar fi fost alta dacă ar fi dat bani medicului, aşa cum i-au spus alţi pacienţi că ar fi obiceiul pentru a fi trataţi omeneşte.

Soţia pacientului mort: O sută, două. Doamnă, euro. Erau foarte mulţi bolnavi acolo, da, aşa dăm.

Disperată, femeia a promis medicului oncolog că va face credit la C.A.R., doar să-i elibereze reţeta de tratament. Prea târziu.

Pe acelaşi subiect

Soţia pacientului mort: Te duci la medic ca să te salveze şi una ca dumneaei te omoară.

În ciuda dramelor, 96 de medici de la Spitalul Judeţean Suceava au semnat un memoriu de susținere a doctorului Anca Dumitrovici.

Şpaga primită ar fi fost doar mici gesturi de recunoştinţă

Procurorii însă au arătat că într-o singură zi, medicul a primit 21 de "atenţii", unele cu o viteză uimitoare: două şpăgi în doar 48 de secunde. Culmea cinismului, unui pacient cu două forme de cancer i-ar fi cerut să dubleze suma. Pentru instanţă, argumentul colegilor doctoriţei a fost şocant. "Atenţiile" sunt ilegale în orice context, iar argumentul că aşa vor pacienţii nu este o justificare.

Avocata doctoriţei susţine altceva.

Anca Elena Popovici, avocata medicului: Nu a condiţionat niciodată actul medical

Reporter: Privind acuzaţiile de amânare a tratamentului?

Nu este adevărat.

Unul din cinci români recunoaşte că a dat mită sau cadouri scumpe

Femeie: Mi s-a întâmplat, dar chiar i s-a părut puţin, a zis "aşa puţin"? De atunci am zis nu mai dau.

Reporter: Se mai merge cu plicul la doctor?

Tânăr: Da, 100%. Toată lumea o face.

Tânără: Mama mea e băgată în spital acum şi, dacă nu le dă bani, nu îi schimbă nici cearceaful, nu o bagă în seamă deloc.

Bătrână: Mai vorbesc urât cu noi, dacă nu ducem nimic, dar până la urmă ne consultă.

Dan Petre, sociolog: A da şpagă medicului este o modalitate fie de a-ţi linişti conştiinţa că ai făcut tot ce ţi-a stat în putinţă, fie de a căuta să creezi un tip de presiune morală asupra medicului.

Sau pur şi simplu o asigurare născută din teama că nu vei fi tratat corect.

Dr. Sorin Hâncu, preşedinte Colegiul Medicilor Suceava: Este de pe vremea fanarioţilor în România.  Acum medicii sunt bine plătiţi. Trebuie să dispară acest fenomen, iar medicii să nu mai accepte sub nicio formă.

Printr-o petiţie online, peste 1700 de persoane cer şi eliberarea medicului chirurg timișorean Marian Gașpar, arestat preventiv la sfârşitul lunii septembrie pentru luare de mită.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Evenimente » Gest bolnav: 96 de colegi fac scut în jurul medicului-şpăgar Anca Dumitrovici. Cazul bărbatului care ar fi murit că nu i-a dat mita la timp