Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Gest bolnav: 96 de colegi fac scut în jurul medicului-şpăgar Anca Dumitrovici. Cazul bărbatului care ar fi murit că nu i-a dat mita la timp

Aproape o sută de medici din Suceava fac scut în jurul şefei Secţiei de Oncologie, acuzată că a luat mită pe bandă rulantă. Într-un memorandum, cadrele medicale susţin că şpaga reprezenta doar un mic gest de recunoştinţă. Argumentul a fost imediat criticat de magistraţi. O astfel de mentalitate perpetuează practica plicului în România, o faptă penală - indiferent de momentul în care este dat. De ce nu scăpăm de fenomenul şpăgii la doctor.

de Redactia Observator

la 01.02.2023 , 19:39

Soţia pacientului mort: Nu pot să cred că un om la 63 de ani a murit. Ştiam bine că din cauza ei, pentru că nu i-a dat tratamentul la timp.

Este declaraţia cutremurătoare a unei văduve care se gândeşte în fiecare clipă că soarta soţului ar fi fost alta dacă ar fi dat bani medicului, aşa cum i-au spus alţi pacienţi că ar fi obiceiul pentru a fi trataţi omeneşte.

Soţia pacientului mort: O sută, două. Doamnă, euro. Erau foarte mulţi bolnavi acolo, da, aşa dăm.

Vezi și

Disperată, femeia a promis medicului oncolog că va face credit la C.A.R., doar să-i elibereze reţeta de tratament. Prea târziu.

Pe acelaşi subiect

Soţia pacientului mort: Te duci la medic ca să te salveze şi una ca dumneaei te omoară.

În ciuda dramelor, 96 de medici de la Spitalul Judeţean Suceava au semnat un memoriu de susținere a doctorului Anca Dumitrovici.

Şpaga primită ar fi fost doar mici gesturi de recunoştinţă

Procurorii însă au arătat că într-o singură zi, medicul a primit 21 de "atenţii", unele cu o viteză uimitoare: două şpăgi în doar 48 de secunde. Culmea cinismului, unui pacient cu două forme de cancer i-ar fi cerut să dubleze suma. Pentru instanţă, argumentul colegilor doctoriţei a fost şocant. "Atenţiile" sunt ilegale în orice context, iar argumentul că aşa vor pacienţii nu este o justificare.

Avocata doctoriţei susţine altceva.

Anca Elena Popovici, avocata medicului: Nu a condiţionat niciodată actul medical

Reporter: Privind acuzaţiile de amânare a tratamentului?

Nu este adevărat.

Unul din cinci români recunoaşte că a dat mită sau cadouri scumpe

Femeie: Mi s-a întâmplat, dar chiar i s-a părut puţin, a zis "aşa puţin"? De atunci am zis nu mai dau.

Reporter: Se mai merge cu plicul la doctor?

Tânăr: Da, 100%. Toată lumea o face.

Tânără: Mama mea e băgată în spital acum şi, dacă nu le dă bani, nu îi schimbă nici cearceaful, nu o bagă în seamă deloc.

Bătrână: Mai vorbesc urât cu noi, dacă nu ducem nimic, dar până la urmă ne consultă.

Dan Petre, sociolog: A da şpagă medicului este o modalitate fie de a-ţi linişti conştiinţa că ai făcut tot ce ţi-a stat în putinţă, fie de a căuta să creezi un tip de presiune morală asupra medicului.

Sau pur şi simplu o asigurare născută din teama că nu vei fi tratat corect.

Dr. Sorin Hâncu, preşedinte Colegiul Medicilor Suceava: Este de pe vremea fanarioţilor în România.  Acum medicii sunt bine plătiţi. Trebuie să dispară acest fenomen, iar medicii să nu mai accepte sub nicio formă.

Printr-o petiţie online, peste 1700 de persoane cer şi eliberarea medicului chirurg timișorean Marian Gașpar, arestat preventiv la sfârşitul lunii septembrie pentru luare de mită.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Aţi testat vreodată vacanţele tip retreat?
Observator » Evenimente » Gest bolnav: 96 de colegi fac scut în jurul medicului-şpăgar Anca Dumitrovici. Cazul bărbatului care ar fi murit că nu i-a dat mita la timp