Gheaţă cu bacterii periculoase şi germeni, găsite de inspectorii ANPC la un cunoscut fast-food
Gheaţă produsă fără avize şi contaminată cu bacterii periculoase. Asta au găsit comisarii ANPC la un singur restaurant fast-food al uneia dintre cele mai cunoscute companii din întreaga lume. Gheaţa plină de germeni ajungea în paharele cu băuturi răcoritoare ale clienţilor.
Gheaţă produsă fără avize şi contaminată cu bacterii periculoase. Asta au găsit comisarii ANPC la un singur restaurant fast-food al uneia dintre cele mai cunoscute companii din întreaga lume. Gheaţa plină de germeni ajungea în paharele cu băuturi răcoritoare ale clienţilor.
Controalele au fost şi la un alt gigant fast-food. Ambele companii au fost amendate.
16 restaurante care aparţin celor mai cunoscute lanţuri de fast-food din întreaga lume au fost controlate de inspectorii pentru Protecţia Consumatorului.
Pungi întregi cu gheaţă au ajuns în laborator, pentru analize.
- Azil al groazei, descoperit în Bacău de ANPC. Zeci de bătrâni primeau mâncare expirată de luni de zile
- Sfatul comisarilor ANPC de Ziua Îndrăgostiților. Produsele care sunt cel mai des contrafăcute
- "E teroare! Nu este căldură, nu e apă caldă". Peste 1.300 de blocuri din Bucureşti cu probleme, amenzi de...
- Cristian Popescu Piedone, numit de Marcel Ciolacu noul șef al ANPC
- Un minor de 15 ani s-a urcat la volanul unei maşini şi a provocat un accident grav, în Constanţa. A fost găsit...
Primele rezultate ale testelor de laborator au arătat că numai într-un singur restaurant fast-food din Capitală, gheaţa folosită în băuturile răcoritoare era contaminată cu patru tipuri de germeni.
Sunt bacterii care pot provoca enterocolite şi alte boli intestinale inflamatorii, spun medicii. Pentru consumatorii cu imunitatea scăzută, efectele pot fi şi mai grave.
În consecinţă, autorităţile au interzis fabricarea de gheaţă cu aparatură proprie până când instalaţiile nu vor fi autorizate şi mai ales igienizate.
Conducerea celebrei companii a prezentat scuze şi a transmis că a decis oprirea tuturor maşinilor de gheaţă din toate restaurantele din ţară până la finalizarea unei anchete interne:
"Dorim să precizăm încă de la început că avem proceduri stricte de management și gestionare a gheții, incluzând inspecții zilnice, săptămânale și curățări periodice ale mașinilor de gheață. În plus, realizăm teste independente frecvente ale gheții în toate restaurantele noastre. Avem un sistem de evaluare periodică la nivel de produse, furnizori și procese pentru a ne asigura că toate standardele de calitate impuse prin lege sunt respectate."
Controale au fost şi la concurenţa directă, un alt lanţ de fast food la care mănâncă, zilnic, mii de oameni.
Şi aici, gheaţa era produsă tot în aparate proprii, fără avize de funcţionare, spun inspectorii. Însă testele de laborator nu au evidenţiat bacterii periculoase în ea.
Reprezentanţii lanţului de fast-food au negat acuzaţiile: "Echipamentele pentru prepararea gheții sunt autorizate, certificate CE, conforme cu normele Uniunii Europene, iar apa provine din surse autorizate. Băuturile sunt produse în conformitate cu rețeta producătorilor, respectând întocmai rețeta provenită de la fiecare dintre aceștia. "
Ambele companii au fost amendate. Controalele se vor extinde la nivelul întregii ţări.
Update: În baza unei adrese emisă de DSVSA, ANPC permite restaurantelor McDonald's să prepare și să comercializeze băuturi răcoritoare la dozator și gheață.
Premier Restaurants România, partenerul pentru dezvoltare al McDonald's în România, a solicitat un punct de vedere al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor București (DSVSA), privind necesitatea unei autorizări suplimentare pentru desfășurarea activităților de preparare a băuturilor răcoritoare precum și producerea și folosirea gheții. Această solicitare s-a făcut ca urmare a deciziei Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului (ANPC) de a opri temporar activitățile de preparare, utilizare și comercializare a băuturilor răcoritoare la dozator și a gheții de uz alimentar, motivând că Premier Restaurants nu deține autorizările necesare.
Răspunsul DSVSA, autoritatea competentă pentru acreditare, confirmă ceea ce Premier Restaurants a susținut de la început: „activitățile de preparare a băuturilor răcoritoare precum și producerea și folosirea gheții numai în cadrul restaurantelor dumneavoastră, NU se înscriu în categoria activităților pentru care este necesară autorizarea/înregistrarea sanitar veterinară și pentru siguranța alimentelor SUPLIMENTAR, aceste activități fiind circumscrise activității de alimentație publică, activitate care este deja înregistrată sanitar - veterinar la DSVSA București".
Prin urmare, Premier Restaurants are toate autorizările necesare și nu este obligată să obțină autorizări speciale pentru producerea băuturilor răcoritoare sau a gheții.
Astfel, ANPC a revenit, după patru zile, asupra deciziei anunțate marți (21.10.2019) și a permis Premier Restaurants „să desfășoare activitățile de preparare, utilizare și comercializare a băuturilor răcoritoare la dozator și a gheții".
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰