Video Greutăţi mari pentru oamenii din Luţca, la o lună de când podul din Neamţ s-a prăbuşit. Nu primesc ajutor, doar promisiuni
A trecut mai bine de o lună de când în județul Neamț, la Luțca, un pod abia reabilitat s-a prăbușit. De atunci nu s-a schimbat nimic, iar localnicii și-au pierdut speranța că vor vedea curând măcar podul provizoriu din pontoane promis de autorități. Autoritățile ridică din umeri sau pur şi simplu nu răspund la telefon.
Odată cu podul de la Luţca s-au prăbuşit şi speranţele oamenilor că vor vedea curând o rezolvare. "O să treacă ani întregi şi nu o să facă nimic", crede o femeie. Acum, ca să ajungă în Roman, cel mai apropiat oraş, oamenii din comuna Bîra sunt obligaţi să ocolească opt kilometri. "S-a scumpit şi autobuzul, acum mergi roată împrejur", povesteşte o bătrână. "Promisiuni sunt, dar nu se realizează probabil nimic. Nu. Toată lumea îi panicată, acum s-au scumpit şi microbuzele", spune o localnică.
Fără podul de la Luţca, oamenii sunt puşi în situaţii grele
Iar dacă oamenii au nevoie de o ambulanţă, "până ajunge la noi aicia, omul decedează". "O ambulanţă face mult mai mult, adică cel puţin un sfert de oră în plus. Oamenii au nevoie de analize, nu toată lumea are maşină, nu toată lumea are posibilităţi. Pentru noi este destul de greu", mărturiseşte Adina, asistenta medicala în comuna Bîra.
Autorităţile au promis un pod provizoriu din pontoane. Dar nici asta nu se mai face. "Cheltuiala respectivă trebuie asumată și suportată de către beneficiar. Din câte știu eu, până la ora asta, valoarea mare a acestei cheltuieli ... Înțeleg că nu s-a considerat oportună această investiție. Momentan. Din ce ştiu, era vorba de 240.000 de euro pentru instalare și apoi o cheltuiala lunară pentru operarea acestui pod de aproximativ 50.000 de euro", a declarat Adrian Niţă, prefect Neamţ.
- Un pod din România stă să cadă, dar oamenii își riscă zilnic viața pe el. Reacția unui șofer care trece cu...
- Podul pe care în orice secundă se poate întâmpla o tragedie. Nu a fost reparat de 60 de ani şi de abia se mai ţine
- "Bomba cu ceas" ascunsă sub apă. Mii de şoferi sunt în pericol pe podul ce stă să se frângă. Circulaţia,...
Iar dacă cerem lămuriri, fie suntem trimişi la alte uşi, fie nu ni se răspunde deloc. "Nu sunt eu persoana în măsură să vă dau nişte informații foarte, foarte clare şi exacte, pentru că nu coordonez acest subiect. Am să vă rog să îl contactați pe președintele Consiliului Judeţean care se ocupă în mod direct de acest subiect. Domnul Arsene se ocupă personal de acest subiect, domnul preşedinte Arsene, şi cunoaşte cel mai bine situaţia", susţine Dragoș Chitic, vicepreședinte CJ Neamţ. Se ocupă şi cunoaşte, dar nu vrea să răspundă.
Răspunsuri lipsă la o lună după prăbuşirea podului din Neamţ
"Situaţia podului nu s-a schimbat cu absolut nimic la o lună de la momentul prăbuşirii şi, din pacate, până acum nu avem răspunsuri sau noutăţi nici în ceea ce priveşte motivul care a dus la prăbuşirea acestui pod sau a celor care pot fi traşi la răspundere pentru faptul că un pod abia renovat s-a făcut una cu pământul la câteva luni distanţă", spune Clara Mihociu, reporter Observator.
Două maşini erau atunci pe podul de la Luţca. Cei doi şoferi au scăpat cu răni ușoare. La câţiva metri distanţă era un cioban care şi-a văzut oile prinse sub dărâmături. "O pârâială puternică şi un praf ca cenuşa, nu vedeai nimica. Fracţiune de secundă, ca trăsnetul, ca fulgerul. Acu' o fost, acu' o dispărut. Acum a rămas ca ... mai rău ca în razboi. Ucraina cu ruşii. Am scapat ca prin vis", povesteşte Simon Ludovic, ciobanul martor. În momentul prăbuşirii, podul de la Luțca era redat în folosinţă de abia opt luni, după mai multe lucrări de reabilitare.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰