Video Grevă generală în mai multe unităţi sanitare din ţară. Medicii reclamă că nu le-a fost respectată grila de salarizare
După protestele dascălilor, şi medicii iau exemplul acestora. Este grevă generală în mai multe unităţi sanitare din ţară, după ce cadrele medicale au decis ieri dimineaţă să îşi strige nemulţumirile faţă de actualele condiţii de muncă. Se cer schimbări majore în ceea ce priveşte grila de salarizare. În caz că nu le sunt îndeplinite nevoile, medicii ameninţă cu demisia în masă.
Medici la protest: Contractele individuale de muncă pentru salarii nu au crescut deloc, fiind tot cele din 2018.
Acesta este principalul motiv pentru care mai mulţi medici şi asistente de la Spitalul de Neuropsihiatrie din Braşov au decis ieri dimineaţă să protesteze. După modelul colegilor din Educaţie, şi angajaţii din Sănătate au propriile cerinţe.
Grevă generală în mai multe unităţi sanitare din ţară
Reprezentant al grevei din Braşov: Politicienii trebuie să-şi onoreze angajamentele din actuala lege a salarizării prin acordarea tuturor drepturilor prevăzute în ea. Ei trebuie să înţeleagă că nu putem avea încredere de rezolvare a inechităţilor salariale prin noua lege a salarizării până nu ne acordaţi toate drepturile din actuala lege a salarizării.
- Angajații din Sănătate își cer drepturile în stradă. Cel mai negru scenariu dacă revendicările lor nu vor fi...
- Angajații din Sănătate amenință cu greva generală: "Să fie un lucru foarte clar: nu este o solicitare de...
- Înapoi la şcoală, doar pentru 3 zile. Profesorii, revoltaţi că sindicaliştii au suspendat greva, deşi...
O situaţie similară e şi la Spitalul de Boli infecţioase din Constanţa, acolo unde zeci de angajaţi au ieşit în faţa unităţii medicale. Aceştia sunt nemulţumiţi şi spun că programul de muncă poate fi considerat doar o glumă.
Aura Gherghina, medic primar Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa: La acest moment gărzile sunt efectuate fără a putea fi valorificate ca vechime în muncă. Eu sunt medicul de după gardă.
Iar pentru că un necaz nu vine niciodată singur, nici indemnizaţia de hrană nu a mai suferit vreo modificare din anul 2017.
Mihaela Ianoş, lider de sindicat: Cerem, socitităm ca indemnizaţia de hrană să fie actualizată la nivel de 2023. Valoarea indemnizaţiei de hrană este la 9 lei pe zi. Noi ca indemnizaţie de hrană o avem impozitată cu toate taxele şi impozitele unui salariu.
Iar lista nemulţumirilor medicilor e extrem de lungă. De exemplu aceştia acuză că numărul posturilor alocate de către Guvern sunt insuficiente în comparaţie cu urgenţele pe care le au zilnic.
Mihaela Ianoş, lider de sindicat: Prin acestă deblocare a posturilor ar putea fi uşurată activitatea medicală şi implicit pacienţii ar beneficia de un act medical corespunzător.
Proteste au fost şi la două spitale din Cluj. Medicii trag un semnal de alarmă şi avertizează guvernanţii că în lipsa unor soluţii concrete, un nou protest va avea loc pe data de 27 iunie.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰